Jyllands-Posten

Kvinderne har ikke én kampdag. De kaemper hele tiden

-

kvindernes internatio­nale kampdag, har udviklet sig til at vaere en årlig statusopta­elling. En slags statistikk­ernes festdag. Eksempler fra i år:

Kvindelige ledere tjener mindre end deres mandlige kolleger. Flere kvinder vaelger ejendomsbr­anchen til. Kulturmini­steren vil have flere kvindelig statuer i byrummet, fordi kun 10 pct. af de nuvaerende haedrer kvinder. Der er flere kvindelige direktører end sidste år, men dog kun 25,2 pct., og den typiske topleder er en mand over 50 år. En kampagne skal saette fokus på rollemodel­ler i kvindelig fodbold, og kampidraet­ten vil bruge dagen til at tiltraekke flere piger og kvinder.

Den 8. marts,

er også en god mulighed til at komme i medierne, som afsaetter mere spalteplad­s eller sendetid til kvinderela­terede emner lige her. Den 8. marts er et reservat, men statistikk­er og kampagner hjaelper ikke en døjt, hvis der ikke er opmaerksom­hed

Den 8. marts

på ligestilli­ngen i årets andre 364 dage.

For det er ikke kvindernes kapacitet eller kompetence­r, det er galt med. At der ikke er flere kvinder i første raekke, skyldes struktur, vaner og manglende bevidsthed. Ligestilli­ng begynder i hjemmet. Med støvsugere­n, ved vaskemaski­nen eller de utal af sedler, der hober sig op på køleskabet. Det er ikke nogen kunst at have et kraevende og spaendende job, når man kan komme hjem uden at tage sin del af det kedelige husarbejde. Den begynder også med barselsorl­oven. Så laenge kun kvinder traekkes ud af arbejdsmar­kedet i mange måneder, vil ligestilli­ngen på samme arbejdsmar­ked rykke langsommer­e.

Heldigvis er der talrige eksempler på, at ting kan aendres, og at når først kvinder er kommet til, så kan det gå ganske hurtigt. I Folketinge­t er andelen af kvindelige politikere det højeste nogensinde: 43,6 pct. I 1960’erne, da ligestilli­ng for alvor kom på dagsordene­n, var lidt over 10 pct. af folketings­medlemmern­e kvinder. Dengang var der ingen kvinder i partileder­debatter på tv. Mimi Jakobsen fra det nu nedlagte CD blev den første kvindelige partileder i Danmark. Hun trådte til i 1989.

35 år senere ser billedet noget anderledes ud. Socialdemo­kratiet, SF og Danmarksde­mokraterne har en kvinde i spidsen. De Radikale har haft det indtil for nylig, De Konservati­ve kan få det, Dansk Folkeparti blev født med en kvindelig leder, og hos Enhedslist­en var det i mange år kvinder, der førte ordet. Ironisk nok er Folketinge­ts to liberale partier, Venstre og Liberal Alliance, de eneste, som kun har haft mandlige formaend.

Udviklinge­n illustrere­r, at i hvert fald på det politiske plan er man for laengst forbi det punkt, hvor det bemaerkes, om lederen er kvinde eller mand. I Tyskland sad Angela Merkel som kansler i 16 år. Herhjemme slog dronning Margrethe rekord som laengst siddende regent. I begge lande går der anekdoter om små børn, der spurgte, om landet også kan ledes eller regeres af en mand.

Det er ikke nogen kunst at have et kraevende og spaendende job, når man kan komme hjem uden at tage sin del af det kedelige husarbejde.

kvalifikat­ioner, evner og talent, som afgør, hvem der får et job, frem for kønsdiskri­minering eller kvoter. Realiteten er imidlertid, at køen til herretoile­ttet stadig er noget laengere end til kvindernes, når for eksempel bestyrelse­rne for store erhvervsvi­rksomheder mødes.

At nå reel ligestilli­ng kraever en indsats. At man gør sig lidt umage og giver sig tid til at afdaekke andre muligheder end den, som først falder for i netvaerket. Her hjaelper hverken en årlig omgang rituel massage af ligestilli­ngsstatist­ikker eller skåltaler om alt det, man gerne vil. Som i så mange andre forhold er det sliddet i den grå og halvkedeli­ge hverdag, som får ting til at rykke.

Selvsagt bør det vaere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark