Jyllands-Posten

EU minder om et curlingbar­n, der er vant til at få alt serveret

- HENRIK DAHL

Spidskandi­dat til Europa-parlaments­valget, (LA)

MADS STRANGE

Kandidat til Europa-parlaments­valget, (LA)

Hvis Vestens indflydels­e på den globalpoli­tiske scene ikke skal svinde ind i de kommende år, skal de europaeisk­e lande samarbejde mere om udenrigs- og sikkerheds­politikken.

Netop derfor var det en glaedelig nyhed, da Ungarns parlament i sidste uge godkendte Sveriges ansøgning om et Nato-medlemskab efter langvarigt tovtraekke­ri.

For Europa kan ikke laengere hvile på laurbaerre­ne og høste fredsdivid­ende.

Få måneder før krigen i Ukraine startede, havde Sveriges davaerende socialdemo­kratiske regering ellers fastslået, at landet aldrig skulle blive medlem af Nato.

Men da Putins kampvogne rullede ind over Ukraines landegraen­se, gik der heldigvis ikke lang tid, før vores svenske naboer fik ansøgt om et medlemskab i verdens mest magtfulde forsvarsal­liance.

Selvom Sveriges Nato-medlemskab bestemt er et skridt i den rigtige retning, har vi imidlertid stadig et stort forsvarspo­litisk efterslaeb, der skal indhentes.

Siden Sovjetunio­nens kollaps i 1991 har vi nemlig nydt godt af det usvigelige privilegiu­m, at USA har siddet solidt på rollen som global politibetj­ent i den regelbaser­ede verdensord­en.

Det skal vi vaere taknemmeli­ge for.

Men vi må også erkende, at

USA’s sikkerheds­politiske dominans har fungeret som en sovepude for Europa.

minder EU i dag om et privilegie­blindt curlingbar­n, der har vaeret vant til at få alt serveret på et sølvfad, og som derfor ikke er i stand til at tage ansvar for sig selv.

En af de vigtigste opgaver i EU’s naeste valgperiod­e er at råde bod på dette, så unionen atter bliver i stand til at stå tidens prøver. Og der er nok at tage fat på.

Alene sidste år – efter krigen i Ukraine var brudt ud – var det nemlig stadig 19 af 31 Nato-lande, der ikke brugte de aftalte 2 pct. af bnp på forsvaret.

Og med et amerikansk praesident­valg i horisonten, hvor Trump meget vel kan genvinde nøglerne til Det Hvide Hus, bliver Europa nødt til også selv at have et trovaerdig­t afskraekke­nde forsvar.

På mange måder

spekulatio­nerne om, at Trump vil forsøge at traekke USA ud af Nato eller hans sabelrasle­n om at lade Rusland gøre »hvad fanden de vil« mod ethvert Nato-land, der ikke betaler de aftalte 2 pct. af bnp til forsvaret.

For uanset om Trump vinder praesident­valget i november, lader USA nemlig til at ville rette blikket mod andre udfordring­er, hvilket vil efterlade et magtvakuum i håndtering­en af de geopolitis­ke udfordring­er, som tidligere blev udfyldt af USA.

Det skyldes ikke blot

da Tyskland, Polen og Frankrig for nylig pustede

Derfor var det godt,

liv i den historiske forsvarsal­liance Weimar-trekanten, der indtil Polens PiS-parti kom til magten, var en platform, som knuste udenrigspo­litiske problemer i det østlige Europa.

Den slags initiative­r har vi brug for langt flere af. For hvis USA’s atomparapl­y foldes sammen, skal vi have en trovaerdig europaeisk søjle i Nato.

Men hvis visionen om selv at kunne varetage ansvaret for kontinente­ts sikkerhed skal realiseres, er der brug for mere end blot nye alliancer.

står et foraeldet investerin­gsprincip eksempelvi­s i vejen for, at Europas største pengetank, der alene sidste år investered­e 660 mia. kr., kan få lov til at investere i forsvaret.

Hvis ambitioner­ne fra de politiske skåltaler om at fortsaette støtten til Ukraine og at opruste vores hjemlige forsvar skal realiseres, bliver vi nødt til at droppe den slags virkelighe­dsfjerne forbud mod den industri, der er vores bedste garanti for fred og sikkerhed.

Lige nu

har EU sovet i timen og ladet amerikaner­ne baere en uforholdsm­aessig stor del af omkostning­en for Vestens sikkerhed.

Nu er tiden moden til, at vi ser de nye sikkerheds­politiske realiteter i øjnene og vågner op til dåd.

For hvis Europa ikke skal efterlades på perronen i det 21. århundrede, er vi nødt til at stå staerkere i egen ret.

I alt for mange år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark