Jyllands-Posten

Jeg gider ikke at kaempe. Men det skal jeg desvaerre

- JULIE HOLLEGAARD HR-director, Visma DataLøn og ProLøn

Vi har i over 100 år markeret Kvindernes Internatio­nale Kampdag. Vi burde i stedet for have en mindedag for den naermest glemte tid, hvor kønnene ikke havde lige og fair muligheder i livet. Men det er vi ikke endnu.

Claudia Goldin vandt Nobelprise­n i økonomi sidste år for sine studier i ”The Child Penalty”. Goldins research viste, at kvinders lavere lønniveau ikke kun skyldes uddannelse­s- og karrierema­essige valg. Kvinder i sammenlign­elige stillinger som maend tog et ordentligt dyk på lønudvikli­ngen i forbindels­e med fødslen af deres første barn.

Hun mener ikke, at lønforskel­le blandt maend og kvinder vil blive udlignet før, at der er ligestilli­ng i privaten. Tidligere forskning og “The Child Penalty Atlas” viser desuden, at kvinder forlader arbejdsmar­kedet eller går ned i tid oftere end maend for at tage vare på familien. Så Goldin har formentlig en pointe - det har Nobelprisv­indere det med at have...

doomscroll­er på sociale medier, vil du måske have stødt på kvinder, der poster om “the mental load”. Det her med, at

Hvis du som jeg

kvinder har utallige, usynlige opgaver i hjemmet og styr på den uendelige huskeliste af idraetstøj, madpakker og Aulabesked­er.

Jeg påstår ikke, at vi selv har forårsaget “the mental load”, men jeg har oplevet en for mig spøjs tendens. På bagkant af de nye regler om øremaerket barsel tilbyder flere

virksomhed­er en laengere, lønnet orlovsperi­ode til maend end tidligere. I mit netvaerk har kvinder haft en anelse svaert ved at give slip på det, de har oplevet som “deres” orlov. Det undrer mig.

er der kritik af, at maendene ikke deltager i hjemmet

På den ene side

i tilstraekk­elig grad - men når muligheden byder sig, er vi alligevel ikke helt klar til at aendre status quo. Det er da paradoksal­t og uhensigtsm­aessigt. Så kommer vi aldrig videre. Vi har alle et ansvar, hvis tingene skal aendre sig.

Vi har siden, vi startede med at give lige ret til løn under orlov for både mødre og faedre, set en stigning i den tid, faedre vaelger at vaere på orlov hos os - og hurra for det! Jeg håber og tror på, at det er et skridt i den rigtige retning - i mange sammenhaen­ge.

igen. Vi taler konstant kvinder i bestyrelse­r, kvinder i ledelser og kvinder i tech. Vi virksomhed­er står naermest og råber i munden på hinanden den 8. marts for at vise, hvor dygtige vi er til det med ligestilli­ngen.

Men der er lang vej

Det er også interessan­t at se, at det ofte er kvinderne, der stiller sig i front i kampen om ligestilli­ng. I sidste uge laeste jeg et fint opslag på LinkedIn af Andreas Gylling AEbeløe, hvor han beder maendene om at komme ind i kampen. Jeg kunne ikke vaere mere enig. At alle mennesker har samme vaerdi og vaerd, bør vaere en faelles agenda ikke kun kvindernes. Men selv på Andreas’ opslag er reaktioner­ne primaert fra mere feminint klingende navne.

af kønsdebatt­en, må jeg desvaerre konstatere, at den er nødvendig og formentlig vil vaere det i en god rum tid endnu. Den bliver ikke løst overnight. Jeg ville elske, at vi i stedet for køn kunne tale om “mennesker”.

Vi har som virksomhed­er et ansvar i at give lige muligheder til alle. Det bør ikke vaere noget, vi føler et behov for at råbe op om eller flashe for at opnå goodwill eller eksekvere på en del af employer branding-strategien. Vi bør isaer skabe fleksible rammer for baeredygti­ge arbejdsliv, hvor det at blive og vaere mor og ordet “karriere” ikke behøver at vaere modsaetnin­ger. Fleksibili­tet er ikke et medarbejde­rgode.

Selvom jeg er møgtraet

I mit netvaerk har kvinder haft en anelse svaert ved at give slip på det, de har oplevet som “deres” orlov. Det undrer mig.

 ?? ?? På den ene side er der kritik af, at maendene ikke deltager i hjemmet i tilstraekk­elig grad - men når muligheden byder sig, er vi alligevel ikke helt klar til at aendre status quo, skriver Julie Hollegaard. Foto: Cecile Desaint.
På den ene side er der kritik af, at maendene ikke deltager i hjemmet i tilstraekk­elig grad - men når muligheden byder sig, er vi alligevel ikke helt klar til at aendre status quo, skriver Julie Hollegaard. Foto: Cecile Desaint.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark