Jyllands-Posten

Demens er en enorm byrde for samfundet

Det skal vaere helt i orden, at man som pårørende må opgive at pleje ens kaere, hvis de er ramt af demens. Men det kraever også, at samfundet bryder tabuet og ikke ser det som en opgave at forlaenge livet til det urimelige.

- KRISTIAN AXEL HJORTH Social- og sundhedshj­aelper, Fredensbor­g JES BEIER Tilsynsmed­arbejder, Furesø

Til dagligt knokler hundredtus­indvis af sundhedsme­darbejdere i landets sundhedsva­esen. Rigtigt mange ildsjaele arbejder hver dag med at gøre deres allerbedst­e, og viljen til at gøre en forskel for patientern­e er stor.

Dette indlaeg er en kritik af et forfejlet sundhedssy­stem og ikke af enkelte faggrupper eller specifikke plejehjem, som blot gør deres yderste for at følge lovgivning­en. I stedet for at pege fingre ad de ansatte skal man tale om de egentlige problemer: overbehand­ling, unødvendig­e dokumentat­ionskrav og de formålsløs­e livsforlae­ngelser.

De aeldre bliver nemlig nu overmonito­reret i en sådan grad, at selv tandpastae­n er kommet på medicinske­maet. Samtidig står diaetister klar til at laegge kostplaner for såvel under -og overvaegti­ge patienter, selvom de aldrig har efterspurg­t en diaetist. Nu serveres der kaffefløde til sommerjord­baerrene, ligesom proteindri­kke flyder i stride strømme på vaerelser, hvor patienter ligger for døden.

Alt sammen konkrete eksempler fra virkelighe­den på, hvordan vi i Danmark betragter døden som en sygdom, der skal bekaempes med alle til rådighed stående midler ned i de mindste detaljer og langt ind i den terminale fase. I stedet for denne overmonito­rering skulle man i stedet satse på at understøtt­e patientens egne ønsker, også selvom disse i nogle tilfaelde vil medføre en tidligere død.

Det, vi troede, at vi kunne forvente, når vi bliver aeldre, en tryg og sikker alderdom, er ikke laengere en mulighed, sådan som det nuvaerende system er skruet sammen. Uden at erkende dette faktum haevder nogle eksperter på sundhedsom­rådet, at man blot skal kurere moralsk stress, omsorgstra­ethed

og forråelse hos medarbejde­rne i plejesekto­ren.

Således vil fagpersona­let efter en hurtig kur kunne smile bredt igen og bevare såvel arbejdsgla­ede og -moral, på trods af trusler, vold, umulige arbejdsopg­aver med dybt demente, multisyge, somatiske og psykiatris­ke patienter, ovenikøbet alle placeret under det samme tag.

Man kan ikke skabe en tryg og rytmisk ramme for de aeldre med så forskellig­e patientgru­pper og sygdomme i det samme bomiljø. Støj og uro, forvirring, angst, kraenkelse­r, konflikter osv. er hverdag på stort set alle plejehjem.

et rigtigt fint og velmenende kristent menneskesy­n til grund for, at man tror, at man kan løse det uløselige, men samtidig er det også et udtryk for en komplet mangel på erkendelse af problemets oprindelse, når man tror, at man ved at aendre personalet­s adfaerd løser problemet, i stedet for at aendre på vilkårene. Symptomern­e bag denne adfaerd er imidlertid et udtryk for en

Der ligger helt sikkert

naturlig forsvars- og overlevels­esmekanism­e i den menneskeli­ge psyke, som muliggør, at man overhovede­t kan fungere på arbejdspla­dsen. Sådan er mennesket konstituer­et. Ergo: Medarbejde­rne er ikke problemet, men derimod arbejdsvil­kårene.

Nye milliarder

vil ikke komme moralsk stress, omsorgstra­ethed og forråelse blandt medarbejde­rne til livs , og man vil inden laenge blot kunne konstatere, at de ekstra midler intet har aendret på plejehjemm­ene, så laenge arbejdsvil­kårene forbliver uaendrede. Desuden har man allerede i årevis forsøgt et hav af forskellig­e modeller og teorier

Det hele er taenkt som en optimering af fagpersona­lets indsats, men situatione­n forvaerres stadig trods disse tiltag. For så laenge man ikke tør tale om elefanten i rummet og arbejde med at få den ud, sker der intet. Derfor må tabuet konfronter­es.

Tiden er kommet

til at bryde tabuet

om demens. Det er en massivt invalidere­nde sygdom, der i et voldsomt omfang nedbryder ikke kun patienten, men også aegtefaell­e, børn, familie, venner og sundhedspe­rsonalet. Et moderne samfund må ikke have tabuer, også selvom emnerne er vanskeligt håndtérbar­e.

Tvaertimod får vi ved at se tabuerne i øjnene mulighed for at aendre vores indgroede forestilli­nger og handlemøns­tre. Vi havde f.eks. ikke fået indført fri abort i Danmark, hvis der ikke havde vaeret en faelles vilje til at bryde med netop det tabu.

Det store tabu, der skal brydes, er at turde italesaett­e, at demens er en helt enorm byrde for samfundet. Patienter med demens optager på nuvaerende tidspunkt naesten samtlige plejehjems­pladser og laegger pga. visitation­ssystemet et kolossalt beslag på det øvrige sundhedssy­stem. Det er en ordentlig mundfuld for såvel personale som de pårørende.

Det er ømtåleligt at skulle erkende og acceptere, at ens elskede bliver ramt af så alvorlig en sygdom som demens, men det må ikke vaere et tabu at tale om. Som pårørende til en alvorligt syg aeldre er man under et voldsomt psykisk pres, der i mange tilfaelde udvikler sig til egentlig stress og ofte depression og fysisk sygdom.

Det skal derfor fremover vaere i orden, at man som pårørende giver udtryk for, at man faktisk ikke magter opgaven, og man ikke laengere kan give den omsorg og dét naervaer, som man måske tidligere har vaeret i stand til. Personalet samt de pårørende må ikke blive syge af at passe de syge, som det sker nu.

Erkender man, at demens er en raedselsfu­ld og ydmygende tilstand, vil det eneste rationelle ønske vaere, at patienten får så kort et forløb som muligt. Det kan ikke laengere forsvares etisk at akkumulere så meget lidelse i den sidste tid af sygdommen.

Da vi ikke er herre over livet – bortset fra den kunstige livsforlae­ngelse, som kun fastholder patienten i en utålelig og meningsløs tilvaerels­e – bør vi ved lov indføre obligatori­sk stillingta­gen til en SPDS-erklaering.

SPDS er ikke aktiv dødshjaelp, men står derimod for ”selvbestem­t passiv dødsstøtte”. Erklaering­en sikrer bl.a., at den enkelte patient får et retskrav på ikke at modtage livsforlae­ngende behandling, hvis patienten ikke selv ønsker det, samt hvilken behandling og medicin den syge vil acceptere.

SPDS-erklaering­en vil samtidig vaere med til at understøtt­e alternativ­e medicinske og religiøse hensyn til patienten. Med en udfyldt SPDS-erklaering vil det ikke laengere vaere en tilfaeldig laege, der bestemmer over behandling­en, men derimod patienten selv.

SPDS-erklaering­en vil i mange tilfaelde kunne forhindre en langvarig og lidelsesfu­ld sidste tid. Derfor har mange medarbejde­re i plejen vaeret blandt de første til at erkende nødvendigh­eden af at indføre SPDS-erklaering­en, fordi de netop selv ikke ønsker at ende i denne tilstand.

Den siddende regerings seneste reformudsp­il på aeldreområ­det har overskrift­en ”Du bliver aldrig for gammel til at have det godt”. Vi mener imidlertid, at det bliver de fleste mennesker ikke desto mindre, og anbefaler derfor, at man indfører en SPDS-erklaering.

 ?? ?? Den siddende regerings seneste reformudsp­il på aeldreområ­det har overskrift­en ”Du bliver aldrig for gammel til at have det godt”. Vi mener imidlertid, at det bliver de fleste mennesker ikke desto mindre, og anbefaler derfor, at man indfører en SPDSerklae­ring, skriver indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
Den siddende regerings seneste reformudsp­il på aeldreområ­det har overskrift­en ”Du bliver aldrig for gammel til at have det godt”. Vi mener imidlertid, at det bliver de fleste mennesker ikke desto mindre, og anbefaler derfor, at man indfører en SPDSerklae­ring, skriver indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark