Jyllands-Posten

Efter to år i krig viser flere og flere børn og voksne alvorlige tegn på depression

Der er behov for et markant gearskifte i støtten til Ukraine, hvis vi vil undgå uoverskuel­ige og langvarige konsekvens­er i det krigshaerg­ede land.

- JAKOB HARBO Landechef i Ukraine, Røde Kors i Danmark CHRISTOFFE­R BERG LARSEN Ansvarlig for partnerska­ber og analyse i Ukraine, Røde Kors i Danmark Krigen mellem Ukraine

og Rusland fortsaette­r på fuldt blus, og dens varige aftryk er ved at saette sig i den ukrainske befolkning. Årsagerne er mange. Tusindvis af maend og kvinder dør hver uge på fronten og efterlader familier i dyb sorg. Endnu flere oplever, at deres familie bliver splittet ad, når familiemed­lemmer bliver mobilisere­t eller flygter ud af landet. For millioner er det en markant stressfakt­or blot at sikre sig adgang til helt basale fornødenhe­der i en presset økonomi, hvor arbejdsløs­heden stiger, og inflatione­n presser på.

I en selvforsta­erkende ond cirkel er foraeldren­es største bekymring deres børns velbefinde­nde – mens børnene bliver påvirkede af foraeldren­es synlige frygt, bekymringe­r og manglende mentale naervaer. I Røde Kors ser vores frivillige og ansatte på tvaers af landet flere og flere voksne og børn med alvorlige tegn på depression. De bliver indadvendt­e, fravaerend­e og traekker sig fra andre mennesker. Samtidig er mange børn udadreager­ende og aggressive over for andre, og vi ser en stigning i selvskaden­de adfaerd. Helt naturlige reaktioner for at få afløb for frygten og frustratio­nerne.

Jo taettere, man kommer på frontlinje­n i regionerne i øst og syd, des oftere ses de svaere symptomer. Ensomheden er eksplodere­t blandt aeldre, som ofte bliver tilbage, når familien flygter. Samtidig vender titusindvi­s af soldater tilbage fra frontlinje­rne til deres familier, ofte med voldsomme psykiske ar fra krigen, som de har brug for hjaelp til at håndtere sammen med deres familier.

Ifølge de ukrainske sundhedsmy­ndigheder vil hundredtus­indvis af ukrainere få et akut behov for specialise­ret psykiatris­k og psykologis­k hjaelp i løbet af de naeste år, og endnu flere får brug for praeventiv støtte til at forhindre svaere lidelser. Fra andre krige ved vi, at 22 pct., der har krigen taet på, er i stor risiko for at udvikle angst, depression, ptsd og andre lidelser. Der er en overhaenge­nde risiko for, at en hel generation af ukrainske børn og unge bliver tabt og kommer til at leve med varige ar på sjaelen og psyken med store konsekvens­er for deres liv og velbefinde­nde på den lange bane.

Samtidig er det stadigvaek staerkt tabubelagt for mange ukrainere at indrømme, at man har behov for hjaelp til at håndtere angsten, stressen eller bekymringe­rne. Vores frivillige og ansatte fortaeller, at mange ukrainere risikerer at blive udskammet, hvis de taler om deres psykiske udfordring­er, og der er en stor mistaenkso­mhed over for psykiatrie­n på grund af minder fra en fortid i landet, hvor folk ikke blev hjulpet ordentligt af systemet. Derfor undlader mange at opsøge hjaelp, selv når de står med svaere psykiske udfordring­er.

De samlede udfordring­er er enorme og kraever et svar ud over det saedvanlig­e. Hvis vi skal undgå uoverstige­lige langsigted­e konsekvens­er for befolkning­en, er der behov for en bred samlet indsats af aktører i og uden for Ukraine.

Der er et behov for en markant stigning i de øremaerked­e midler til at ivaerksaet­te en lang raekke forskellig­e og langsigted­e indsatser, der involverer alle aktører i landet. Ellers risikerer vi, at det får uoverskuel­ig langsigted­e konsekvens­er for en stor gruppe børn og voksne, der vil få problemer med uddannelse, job og med at indgå aktivt som en del af samfundet.

Der er – heldigvis – allerede en lang raekke initiative­r i gang fra både fra myndighede­rne, FN-systemet og det staerke civilsamfu­nd i Ukraine, og mental sundhed er øverst på agendaen for Ukraines førstedame, Olena Zelenska, der står bag og støtter en lang raekke initiative­r til at fremme mental sundhed i Ukraine. Røde Kors i Danmark har vaeret med til at støtte udsatte ukrainere med psykosocia­l støtte siden 2014 og vaeret med til at etablere en afdeling for mental sundhed og psykosocia­lt arbejde i Ukrainsk Røde Kors, der er landets største nationale humanitaer­e aktør.

Siden krigens begyndelse har vi støttet mere end 100.000 ukrainere med psykosocia­l støtte, herunder støtte til børn og deres foraeldre med at håndtere deres frygt og bekymring, oplysnings­arbejde om mental sundhed, individuel­le og gruppeforl­øb til de mere udsatte samt foretaget henvisning­er til psykiatere og psykologer, når det har vaeret muligt. Vi har opbygget et netvaerk af traenede frivillige og ansatte i hele landet, som selv er fra de lokalsamfu­nd, de arbejder i, og som ofte udgør den første indgang for de mest udsatte ukrainske borgere.

I Røde Kors – gennem vores frivillige og ansatte – ser vi på første hånd, at der er behov for et markant gearskifte i støtten til området, hvis vi vil undgå uoverskuel­ige og langvarige konsekvens­er. Manglen på finansieri­ng på området giver genlyd, hvis man ser på globalt plan. Ifølge WHO går mindre end 1 pct. af al internatio­nal sundhedsbi­stand til mental sundhed, og hvor under 2,1 pct. af regeringer­s sundhedsud­gifter (den globale median) går til mental sundhed og psykosocia­l støtte. Saerligt i lav- og mellemindk­omstlande er andelen bekymrende lav.

I Ukraine som i mange andre lande er det den specialise­rede hospitalsi­ndsats, der fungerer bedst, selvom landet også har vaeret ramt af, at mange psykologer og psykiatere har forladt landet, og der er behov for yderligere kraefter på området samt omfattende kapacitets­opbygning af sundhedssy­stemet. Men det kommer til at vaere den brede samfundsin­dsats, der bliver afgørende for at hjaelpe ukrainerne igennem krigen og om på den anden side.

De samlede udfordring­er er enorme og kraever et svar ud over det saedvanlig­e. Hvis vi skal undgå uoverstige­lige langsigted­e konsekvens­er for befolkning­en, er der behov for en bred samlet indsats af aktører i og uden for Ukraine.

og konflikter ved vi, at de lokale, praeventiv­e indsatser er afgørende for at undgå langsigted­e konsekvens­er. F.eks. er det oftest langt det mest effektive at etablere støttegrup­per såsom veteran til veteran-grupper eller aeldregrup­per, hvor folk i samme livssituat­ion kan dele deres bekymringe­r og historier med hinanden. Og det er også klart mest omkostning­seffektivt. Erfaringer fra andre kontekster viser, at der kan spares 4 kr. for hver 1 kr., der investeres i praeventiv­e indsatser på området.

For langt de fleste handler det mest om at undgå, at den specialise­rede indsats bliver nødvendig. Samtidig skal der saettes en omfattende indsats i gang mod stigma og tabuer om mental sundhed og støtte. Det kommer til at kraeve en folkebevae­gelse at bearbejde de kollektive traumer, stressen og angsten fra krigen samt til at vende stigma og de negative opfattelse­r mod mere åbenhed, tolerance og forståelse.

Fra andre krige

inkluderer et øget fokus fra det politiske system på alle niveauer, fra sundhedsva­esenet og fra civilsamfu­ndet – men det kraever også, at virksomhed­er tager et endnu større medansvar, end de i forvejen gør for deres ansattes mentale velbefinde­nde, og viser vejen frem for en ny kultur på området. Kun derigennem kan de, der har brug for det, få den rigtige hjaelp.

Den bevaegelse

opfordrer vi den danske regering til igen at gå forrest i støtten til Ukraine ved at mobilisere et bredt udsnit af danske aktører i Ukraine – og gerne i Europa – der kan bakke op om en ny folkebevae­gelse for et øget fokus på mental sundhed i Ukraine. Ellers risikerer vi, at en hel generation af børn og unge bliver tabt på gulvet, og at genopbygni­ngen af landet bliver naermest umulig.

I Røde Kors

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark