Jyllands-Posten

Kulturborg­mesteren har store planer for »verdens bedste lille storby«

OL til København i 2036. Københavns kulturborg­mester, Mia Nyegaard (R), har store visioner for hovedstade­n.

-

København bør vaere en kulturmetr­opol, vaere vaert for De Olympiske Lege i 2036 og en kunstbienn­ale, og så skal byen vaere børnekultu­rhovedstad.

Visionerne er store fra Københavns kulturborg­mester, Mia Nyegaard (R), der fylder 50 år den 8. marts.

Hun er samtidig hurtig til at naevne de konkrete resultater, hun selv laegger mest vaegt på at have opnået som kulturborg­mester.

Blandt andet en multihal i Tingbjerg og et muligt ungdoms-OL i København.

»Der er så mange muligheder i København. Vi er verdens bedste lille storby,« siger Mia Nyegaard.

Hendes talestrøm flyder hurtigt, og hun siger selv, at hun ikke er god til at sidde på haenderne.

»Man kan ikke vaere i politik, hvis man er bange for at stille op eller er bange for at tabe,« siger hun.

Beslutning taget i Afrika

Mia Nyegaard besluttede at blive politisk aktiv under en rejse til Tanzania i forbindels­e med sine studier, hvor hun skulle skrive speciale om demokratiu­dvikling i Tanzania.

»Det gik op for mig, at jeg ikke selv var medlem af et parti. Så jeg tog hjem og meldte mig ind,« siger hun.

Det blev De Radikale, da det matchede hendes sociallibe­rale holdninger. Hun blev aktiv i partiet og stillede op til Borgerrepr­aesentatio­nen i København første gang i 2009.

Hun blev valgt som suppleant. Det samme skete efter valget i 2013.

I 2017 trådte Mia Nyegaard til som spidskandi­dat kort før valget, da partifaell­en, beskaeftig­elsesog integratio­nsborgmest­er Anna Mee Allerslev, trak sit kandidatur.

Det skete, efter at det blandt andet kom frem, at Anna Mee Allerslev havde holdt sit bryllup på rådhuset uden at betale for det.

Alligevel fik Mia Nyegaard det højeste antal personlige stemmer blandt de radikale på rådhuset, og hun fik posten som socialborg­mester.

Også ved valget i 2021 fik hun flest personlige stemmer blandt de radikale kandidater, og hun er netop blevet genvalgt som partiets spidskandi­dat til naeste kommunalva­lg i 2025.

Mia Nyegaard kom dog også i mediernes søgelys i begyndelse­n af 2023 efter beskyldnin­ger

om dårligt arbejdsmil­jø fra medarbejde­re i hendes forvaltnin­g.

Mia Nyegaard har stillet op til Folketinge­t to gange, men lige nu traekker København mere end landspolit­ik.

Hun er vokset op i Fredericia, men kom som ung til København for at studere.

Hun er uddannet cand.scient.pol. og MA i Afrikastud­ier fra Københavns Universite­t og har en erhvervska­rriere bag sig, hvor hun blandt andet har boet i London, Malmø og Bruxelles.

Inden kommunalpo­litikken blev et fuldtidsjo­b, var hun senest administre­rende direktør i chokoladev­irksomhede­n Friis Holm.

Mia Nyegaard har en kaereste og bruger det meste af sin fritid på byens mange kulturtilb­ud. Senest er hun blevet begejstret over forestilli­ngen ”Madame Butterfly” på Det Kongelige Teater.

 ?? ?? Man kan ikke vaere i politik, hvis man er bange for at stille op eller er bange for at tabe, siger Københavns kulturborg­mester, Mia Nyegaard (R). Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Man kan ikke vaere i politik, hvis man er bange for at stille op eller er bange for at tabe, siger Københavns kulturborg­mester, Mia Nyegaard (R). Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark