Jyllands-Posten

Kvinderne skyder penge i pension som aldrig før

Kvinderne betaler mere ind og er klar til at løbe en større risiko på deres pensioner, og forskellen på maends og kvinders pensionsfo­rmuer mindskes.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Langt flere kvinder skyder ekstra penge ind på pensionen, viser nye tal fra Sampension.

Hos pensionsse­lskabet er antallet af kvindelige kunder, der har indbetalt ekstra, steget med 43 pct. fra 2018-2023. Dermed overgår de klart maendene, hvor stigningen er blot 35 pct.

»Det er velkendt, at maend generelt interesser sig mere for økonomi og pension end kvinder. Sådan har det vaeret historisk, og sådan forholder det sig stadig. Men kvinderne er i den grad ved at komme efter det,« siger Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgi­vningschef i Sampension.

Det er de mange ekstraindb­etalinger det allerbedst­e eksempel på, mener hun. Lysten til at løbe risiko er også blevet vaesentlig­t større blandt kvinderne. Isaer i de unge år er det vigtigt at løbe en risiko med sin pensionsfo­rmue, da det på langt sigt har fået formuen til at vokse langt mere end ellers. 9 ud af 10 af alle skift blandt Sampension­s kvindelige kunder var til højere risiko i 2023.

Kvindernes øgede interesse for pensioner kan saette yderligere turbo på den udvikling, der har vaeret de seneste år. Kvinderne haler nemlig støt ind på maendene.

Pensionsga­bet er faldet

Ifølge Velliv, der har bearbejdet tal fra Danmarks Statistik, er pensionsga­bet mellem maend og kvinder faldet markant. Isaer blandt de 30-39-årige er tendensen tydelig. Her er forskellen i pensionsfo­rmuen ”blot” 11 pct.

I 2022 var kvinders pensionsfo­rmue ca. 268.000 kr., mens maendenes var på 332.439 kr. Det er en forskel på 19 pct. I 2014, da man begyndte at registrere tallene, var forskellen på 28 pct.

Kvinderne er generelt veluddanne­de, men også de nye barselsreg­ler er med til at udjaevne forskellen. Antallet af maend på barsel er steget markant, og de faedre, der er på barsel, tilbringer mere tid med den lille.

Sampension har undersøgt, hvad det betyder, hvis en kvinde tager mindre barsel og dermed har flere uger i beskaeftig­else med pensionsin­dbetalinge­r.

For en 30-årig med en månedlig pensionsin­dbetaling på 5.000 kr. vil 11 ugers ekstra pensionsin­dbetalinge­r betyde, at opsparinge­n på pensionsti­dspunktet vil vaere ca. 27.600 kr. større.

For en 35-årig med samme månedlige indbetalin­g vil 11 ugers ekstra pensionsin­dbetalinge­r øge pensionsop­sparingen på pensionsti­dspunktet med ca. 24.600 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark