Jyllands-Posten

Flere saelgere end købere på boligmarke­det

Oven på en større boligskatt­ereform er en rolig start på året det samme som en fin start, mener Nordea Kredits chefanalyt­iker.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Balance mellem købere og saelgere er sundt for boligmarke­det, og den balance er der nu, viser den månedlige statistik fra Boligsiden.dk. Spørgsmåle­t er dog, hvor laenge, for på det seneste er balancen tippet.

Der er flere saelgere end købere nu. I dag er naesten 15.000 flere boliger til salg end på bunden i slutningen af 2021. Det er en stigning på 44 pct.

På blot et år er udbuddet steget markant. Der er kommet 11 pct. flere parcelhuse til salg og knap 7 pct. flere ejerlejlig­heder. På sommerhusm­arkedet er udbuddet steget hele 17 pct. i løbet af de 12 måneder. Der er nu knap 5.000 sommerhuse til salg, men der er et skyggetal, man som sommerhusk­øber bør indregne.

På Boligsiden.dk dukker der naesten 6.700 emner op, når man klikker på ”sommerhuse”. Dette tal medregner de almindelig­e huse og ejerlejlig­heder, der kan få status som feriebolig. Det kaldes fleksbolig­er, og de er typisk billigere end sommerhuse.

Sidste år lå tallet konstant et stykke under 6.000.

En fornuftig retning

Indtil videre bevaeger boligmarke­det sig i en fornuftig retning, mener Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalyt­iker hos Nordea Kredit.

Efter en januar måned, hvor priserne faldt, og handelsakt­iviteten var lav, var man i Nordea Kredit bekymret for, at køberne holdt sig vaek i februar i håb om yderligere nedgang på boligmarke­det, mens saelgerne fortsatte med at saette nye boliger til salg. Det ville i givet fald få udbuddet til at stige.

»Nu viser de første offentligg­jorte tal for tilstanden på boligmarke­det i februar, at så slemt er det ikke gået. I stedet tyder det på, at købere og saelgere holder hinanden lidt i skak,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Hun henviser til, at der for hver gang, der bliver fjernet én bolig fra maeglernes hylder, kommer der en ny til salg.

»Når der er balance mellem købere og saelgere, er der som regel også balance i priserne, således at de hverken stiger eller falder maerkbart. Oven på en større boligskatt­ereform er en rolig start på året det samme som en fin start på året,« lyder det fra chefanalyt­ikeren.

Udbuddet af boliger vil med stor sandsynlig­hed stige i løbet af foråret, mener Brian Friis-Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

»Boligkøber­ne har fået lidt mere at vaelge i mellem i februar. Det er helt normal adfaerd på boligmarke­det. I takt med, at vi naermer os forår og lidt varmere tider, plejer boligudbud­det også at pege op, hvilket vi også forventer sker i år,« skriver Brian Friis-Helmer i en kommentar til tallene fra Boligsiden.dk.

Udbuddet fordeler sig sådan på de enkelte boligtyper:

32.861 parcel- og raekkehuse.

7.577 ejerlejlig­heder.

4.939 sommerhuse. (6.659, hvis boliger, der kan få sommerhuss­tatus, taelles med).

Brian Friis-Helmer minder om, at boligudbud­det kommer fra et meget lavt leje, og trods flere boliger til salg, så er vi stadig et stykke under niveauet fra før corona. Sammenlign­er vi med 2019, så er boligudbud­det omkring 10 pct. lavere i dag.

 ?? ?? Udbuddet af sommerhuse er steget med 17 pct. på et år. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Udbuddet af sommerhuse er steget med 17 pct. på et år. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark