Jyllands-Posten

Novo stormer frem: »Vi er de bedste«

Novo Nordisk understreg­er troen på egne evner og fremtidig vaekstpote­ntiale på kapitalmar­kedsdag, hvor nyt om kommende fedmepille sendte kursen i rekord.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisk står bedre rustet til fremtiden end nogensinde.

Det var det overordned­e budskab torsdag til den danske medicinalk­oncerns kapitalmar­kedsdag, hvor selskabet havde samlet investorer og analytiker­e i hovedkvart­eret i Bagsvaerd.

I en koreografe­ret øvelse med patienthis­torier, kameraer og lys indtog koncerndir­ektionen scenen fuld af selvtillid med fortaellin­gen om, at Novo Nordisk er den bedste i sin branche.

Novo Nordisk er for eksempel »løsningen på verdens største sundhedsby­rde«, den »entydige leder« inden for storskalap­roduktione­n af fedmemedic­in og en »ledende« aktør inden for udviklinge­n af ny diabetes- og fedmemedic­in.

Dagens største nyhed var et rekordhøjt vaegttab på 13,1 pct. efter blot tre måneders behandling med en kommende fedmepille kaldet amycretin, som Novo Nordisk tror kan redde selskabets fremtid.

I dag afhaenger størstedel­en af selskabets voldsomt stigende salg af vidundermi­dlet semaglutid, der er det aktive stof i Novo Nordisks to bedst saelgende produkter, diabetesmi­dlet Ozempic og fedmemedic­inen Wegovy.

Novo Nordisk opjustered­e en håndfuld gange i 2023 og afsluttede året med en eksponenti­el vaekst på 36 pct. til 232 mia. kr. Forventnin­gen er, at vaekstfest­en fortsaette­r i 2024 og årtiet ud. Storbanken Citi tror, at toplinjen når 647 mia. kr. i 2030.

Semaglutid går imidlertid af patent i 2032 i EU og på det suveraent største marked, USA, og det vil udsaette Novo Nordisk for alvorligt prispres.

Dermed er pillen amycretin rykket op som et af Novo Nordisks bedste bud på langsigtet vaekst, da midlet i det indledende forsøg ifølge Novo Nordisk ikke giver for mange bivirkning­er.

»Det er min hemmelige kaerlighed. Vi kan virkelig godt lide amylin (klasse af molekyler, der bl.a. udgør amycretin, red.), som I nok kan høre,« lød det fra Martin Holst Lange, selskabets chef for udvikling, flere gange i løbet af dagen.

Meldingen om amycretin er ifølge den amerikansk­e investerin­gsbank Guggenheim også forklaring­en på Novo Nordisks rekordkurs torsdag, der på baggrund af en stigning på 8 pct. føjer 315 mia. kr. til selskabets markedsvae­rdi og dermed gør selskabet mere vaerdifuld­t end Tesla.

»Vi mener, at Novo har gjort det klart her i København, at amycretin-molekylet formentlig vil udgøre fundamente­t i Novos hastigt voksende pipeline,« skriver Seamus Fernandez, der er medicinala­nalytiker i Guggenheim, i et notat torsdag.

Kapacitets­udfordring­er

Udviklings­direktør Martin Holst Lange fremhaeved­e flere fordele i amylin-molekylet, som Novo Nordisk også udforsker doseret i sprøjte.

Blandt andet at amylinet kan bruges i kombinatio­n med andre molekyler til at skabe mere potente laegemidle­r, og Novo Nordisk vil derfor igangsaett­e et indledende forsøg med to andre molekyler i en såkaldt triagonist.

Desuden er Novo Nordisk af den overbevisn­ing, at amylin som molekyle kan masseprodu­ceres til det svulmende fedmemarke­d, som Novo Nordisk i dag har så svaert ved at maette.

Kapacitets­udfordring­erne har vaeret selskabets mest presserend­e problem, da Novo Nordisk kan saelge alle de Ozempic- og Wegovy-sprøjter, som selskabet evner at producere.

Problemet blev ikke mindre, efter Novo Nordisks amerikansk­e aerkerival, Eli Lilly, kort før årsskiftet lancerede Zepbound, der er et mere potent fedmemidde­l end Wegovy.

Zepbound har allerede kostet omkring en tredjedel af fedmemarke­det for Novo Nordisk. Derfor var en af de mest ventede talere på scenen Henrik Wulff, der er koncerndir­ektør med ansvar for produktion­en.

I en øvelse, der først og fremmest gik ud på ikke at gå i for mange detaljer, mindede Henrik Wulff om Novo Nordisks førerposit­ion i branchen trods de seneste års tilbageven­dende spørgsmål om manglende kapacitet.

»Vi er klart førende i verden inden for insulinvol­umen, vi er klart førende i verden inden for diabetes GLP-1-volumen (klasse af laegemidle­r som Ozempic og Wegovy, red.), vi er førende inden for fedme GLP-1-volumen,« sagde Wulff.

Bundlinjen var ifølge Wulff, at Novo Nordisk i 2023 producerer tre gange så mange Ozempic-sprøjter som i 2021, og fire gange så meget af den rene medicin, som fyldes i sprøjter og piller, som i 2021.

9.000 flere ansat

Novo Nordisk har ifølge Henrik Wulff ansat 9.000 nye medarbejde­re i produktion­en og øget investerin­gerne i fabriksudv­idelser fra fire til 11 pct. af omsaetning­en fra 2021 til 2023.

»Vi tjener 5 mio. flere patienter, end vi gjorde for et år siden. Det er med laengder den største vaekst af patienter på 12 måneder i Novo Nordisks historie,« sagde Henrik Wulff.

For at fortsaette den udvikling har Novo Nordisk sammenlagt annonceret investerin­ger i fabriksudv­idelser for mere end 90 mia. kr.

Novo Holdings, der ejer driftssels­kabet, vil opkøbe underlever­andøren Catalent for 113 mia. kr. i en handel, der potentielt kan blive Danmarkshi­storiens største.

Uden at saette et konkret tal på antallet af patienter, som Novo Nordisk ønsker at tjene i 2030, fremhaeved­e Henrik Wulff desuden en illustrati­on, som ifølge Guggenheim indikerer en fordobling af antal patienter behandlet med Novo Nordisks produkter.

Til kapitalmar­kedsdagen bekraefted­e Novo Nordisk, at selskabet fortsat ser et frafald på knap 70 pct. af patientern­e, der ikke er på medicinen efter et års behandling med slankemidl­et Wegovy.

Dermed høster forsikring­sselskaber og sundhedsva­esener i begraenset omfang de langsigted­e gevinster fra den nedsatte risiko på hjerte-, nyreog leversygdo­m, nedsat risiko for udvikling af diabetes og slidgigt.

Direkte adspurgt om det er et problem for betalere, forklarede Camilla Sylvest, der er koncerndir­ektør for kommerciel strategi, at frafaldet skyldes moderate bivirkning­er som for eksempel kvalme og ikke et problem med selve produktet.

Topchef Lars Fruergaard Jørgensen afsluttede dagen med endnu en gang at fastslå troen på Novo Nordisks evne til at skabe langsigtet vaekst.

»Vi er meget overbevist­e om, at vi kan opretholde vaeksten i inkretinom­rådet (type af laegemidle­r såsom Ozempic og Wegovy, red.), vi kan drive volumen til at tjene mange flere patienter, og at vi kan tilføje innovation oven i købet og udvide til tilstødend­e sygdomsomr­åder,« sagde han.

 ?? ?? Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk, drømmer, som resten af den danske life science-industri, om verdens bedste behandling af kronisk sygdom, der kan blive det naeste vindmøllee­ventyr. Arkivfoto
Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk, drømmer, som resten af den danske life science-industri, om verdens bedste behandling af kronisk sygdom, der kan blive det naeste vindmøllee­ventyr. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark