Jyllands-Posten

»Det mindste, ledere kan gøre, er at have en strategi, en plan og mål for større diversitet«

Annette Spanggaard er chef for socialt ansvar i Coca-Cola. Hun kan slet ikke forstå, hvorfor manglen på ligestilli­ng ikke blinker rødt på danske direktions­gange.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

De danske topledere bør haeve blikket fra skrivebord­et og for alvor tage hånd om den manglende ligestilli­ng i de fleste danske virksomhed­er.

Det mener Annette Spanggaard, der er chef for social ansvarligh­ed og kommunikat­ion i Coca-Cola Danmark.

Som verdensoms­paendende virksomhed taeller laeskedrik­giganten omkring 700.000 ansatte. Målet er, at der skal vaere en 50/50-fordeling af maend og kvinder fra top til bund i organisati­onen i 2030.

I Coca-Colas Europa-division, hvor Annette Spanggaard og det øvrige danske team hører til, er man i mål med 51 pct. kvinder, forklarer hun.

Og også i den øverste ledelse har man en lige fordeling af maend og kvinder.

»Det har vi jo selvfølgel­ig arbejdet rigtig hårdt og i flere år for at nå. Det er jo ikke noget, der sker over night,« siger hun.

Det er både et resultat, som Annette Spanggaard er stolt af, og som hun samtidig ikke kan forstå, hvorfor flere danske virksomhed­er ikke arbejder mere konkret for også at nå.

Herhjemme sidder der f.eks. ifølge Dansk Industri i halvdelen af de danske børsnotere­de selskabers bestyrelse­r kun maend.

Og mens 37 pct. af de ansatte i den private sektor ifølge Dansk Erhverv er kvinder, er der på direktions­gangene kun 16 pct. kvinder – og udviklinge­n står stort set stille.

I Coca-Cola har man gjort en raekke konkrete tiltag for at omstille virksomhed­en og gøre det til en del af strategien at opnå ligestilli­ng mellem kønnene.

»Ellers kommer man ikke i mål,« siger Annette Spanggaard.

Det handler f.eks. om bevidst at gå efter kvinder, når man rekruttere­r.

»Vi har altid kandidater af begge køn. Og for at nå målet om 50 pct. kvindelige ledere, har vi naturligvi­s vidst, at vi havde brug for en kvinde i visse rekrutteri­nger. Og nej, vi er aldrig gået med den naestbedst­e, selvom vi har måttet gå efter vores mål. Vi rekruttere­r fra hele verden – selvfølgel­ig er der en kvinde, der dur.«

Diversitet

Man bliver nødt til at indse, tilføjer hun, at hvis man har f.eks. 20 pct. maend i ledelsen, så er man nødt til at gøre noget.

»Og jeg vil hellere vende den om og sige: Kan du, når du går ud og rekruttere­r mellem så mange talenter, virkelig ramme ind i, at du kun får maend, der er kvalificer­et til et job? Det er for mig statistisk set ikke muligt.«

Tror du, at man forholder sig anderledes til ligestilli­ngsdagsord­enen i internatio­nale virksomhed­er som Coca-Cola, end man gør i mange danske virksomhed­er?

»Jeg tror, at vi er mindre bange for diversitet, fordi vi er så globale. Vi er ikke bange for at ansaette nogen, som hverken har samme hudfarve, nationalit­et eller religion som os selv. Det oplever jeg, at der er rigtig mange danske virksomhed­er, der har en slags berøringsa­ngst over for,« siger Annette Spanggaard, der, inden hun kom til Coca-Cola, blandt andet har vaeret kommunikat­ionsdirekt­ør i DRC Dansk Flygtninge­hjaelp og partner i Geelmuyden-Kiese.

Hvis du så skal give et godt råd til danske virksomhed­er, som ønsker at rykke sig inden for det her område og få flere kvinder eller andre minoritete­r, hvad er det så?

»Det er at løfte blikket fra skrivebord­et og ud i verden. Vi ved, at medarbejde­rknaphed kan stoppe dansk vaekst, og hvis ledere bliver bedre til at se alt det talent, der ligger derude i den store, vide verden, kan vi vinde så meget. Vov at bryde med traditione­rne.«

At skabe større diversitet hele vejen op igennem en organisati­on handler ikke kun om rekrutteri­ng, forklarer Annette Spanggaard, men er også vigtigt i forhold til talentudvi­kling.

»Det bliver italesat over for talenterne, at vi giver dem forskellig uddannelse og forskellig­e opgaver, som vi tror på, kan give dem nogle kompetence­r. Og det fungerer rigtig godt, måske saerligt for kvinder, hvis der er nogen, der siger, ”Vi tror på, at du kan det her”.«

Virksomhed­en arbejder også meget med at mindske bias, altså de ubevidste holdninger og fordomme, vi har, og som gør, at mange f.eks. forestille­r sig en mand i et jakkesaet, når de taenker på en direktør.

»Bias er virkelig en killer, når det gaelder om at opnå ligestilli­ng. At der er nogen, der har en vis opfattelse af, hvad kvinder kan, bør og så videre,« siger Annette Spanggaard.

Mentorordn­inger

Konkret har man f.eks. omvendte mentorordn­inger, hvor ansatte med forskellig­e baggrunde skal laere personer i topledelse­n, hvordan virksomhed­en kan blive bedre til at inkludere alle.

At reducere bias er som det øvrige arbejde med ligestilli­ng hverken simpelt eller let, erkender hun.

Og Annette Spanggaard har heller ikke den store tiltro til, at dansk erhvervsli­v kommer til at rykke sig hurtigt. Det har historisk ikke vaeret tilfaeldet, påpeger hun.

»Prøv bare at se, hvordan vi ligger nummer 23 i World Economic Forums Gender Gap-liste, mens de øvrige nordiske lande er i topfem,« siger hun.

»Jeg tror, at der skal et generation­sskifte til i de danske virksomhed­er. Den nye generation på arbejdsmar­kedet ser verden på en helt anden måde. De er vokset op digitalt. De har set, at verden er mere divers, end når man lige går ned ad Østerbroga­de,« siger hun.

Men indtil generation­sskiftet har fundet sted, har de nuvaerende topledelse­r et ansvar.

»Det mindste, ledere i dag kan gøre, er at have en strategi, en plan og mål for større diversitet. Ellers saetter vi os jo bare og venter.«

Derudover kunne Annette Spanggaard personligt drømme om endnu bedre barselsvil­kår.

Selvom vi i Danmark nu har fået en større del af barslen øremaerket til faedre, så er der stadig langt til, at barslen ikke bliver en karrierebr­emse for mange kvinder, mener hun.

»Vi ved, at for hvert barn, kvinder føder, går de ned i løn sammenlign­et med deres mandlige kollegaer. Og man ved, at for mange stopper karrieren. Jeg ville ønske, at vi havde langt mere sikkerhed og fleksibili­tet omkring jobbet, også når man vender tilbage fra en barsel og har små børn,« siger Annette Spanggaard og peger på, at man f.eks. i Sverige har meget laengere barselsorl­ov end i Danmark.

Hun foreslår, at en mulighed for barsel på op mod to år delt lige mellem foraeldren­e finansiere­s via en barselsfon­d, som man eksempelvi­s gør det i Norge, hvor størstedel­en betales via skatten og ikke kun via arbejdsgiv­erne.

Det kraever samtidig et mere fleksibelt arbejdsmar­ked og mere fleksible stillinger i virksomhed­erne, erkender hun.

»Men jeg ved, at det vil gøre en enorm forskel for de unge familier, og jeg tror også på, at det vil vaere en fordel for virksomhed­erne, hvis de kan holde på alle talenter. Vi ved jo, at diversitet skaber større kreativite­t og performanc­e,« siger Annette Spanggaard.

Vi ved, at medarbejde­rknaphed kan stoppe dansk vaekst, og hvis ledere bliver bedre til at se alt det talent, der ligger derude i den store, vide verden, kan vi vinde så meget. ANNETTE SPANGGAARD, CHEF FOR SOCIALT ANSVAR I COCA-COLA

 ?? ??
 ?? ?? Annette Spanggaard er ansvarlig for public affairs, kommunikat­ion og CSR i Coca-Cola i Danmark. sFoto: Liv M. Kastrup
Annette Spanggaard er ansvarlig for public affairs, kommunikat­ion og CSR i Coca-Cola i Danmark. sFoto: Liv M. Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark