Jyllands-Posten

Kvindelige chefer halter fortsat bagefter, når det gaelder løn

Store forskelle i lønnen er en af hovedårsag­erne til mangel på ligestilli­ng i erhvervsli­vet. To af landets banker arbejder nu målrettet på at undgå forskelsbe­handling.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

97.035 kr.

Så meget mere tjener en mandlig chef i det private erhvervsli­v om året sammenlign­et med en kvindelig kollega, der har samme jobbeskriv­else, alder, anciennite­t og uddannelse.

Det svarer til en såkaldt uforklaret lønforskel mellem kønnene på 8,7 pct., viser en ny analyse fra fagforbund­et Djøf.

Forskellen er en tand større end sidste år, hvor løngabet var 8 pct.

For almindelig­e højtuddann­ede ansatte i ikke-chefjob betyder dét at vaere en mand i det private 52.960 kr. mere om året. Det svarer til en lønforskel på 6,5 pct.

»Denne lønforskel har konsekvens­er gennem hele livet, fordi det betyder, at kvinderne generelt har et mindre rådighedsb­eløb og en ringere pensionsop­sparing – for det samme arbejde. Og det har jeg da svaert ved at se, at der er nogen, der kan mene er fair,« siger Sara Vergo, formand for Djøf.

Nyt EU-direktiv

Omkring årsskiftet forrige år blev man i EU enig om et nyt direktiv, der pålaegger virksomhed­er at kunne forklare sig, hvis de har en lønforskel mellem kønnene på over 5 pct., der ikke kan begrundes med objektive faktorer.

Det kan gøre en forskel for lønforskel­len, mener Sara Vergo.

»Man kan jo ikke handle på manglende ligeløn, hvis man ikke kender til lønforhold­ene på arbejdspla­dsen. Derfor skal man jo som kvinde vide, at man får de procent mindre i løn end sin mandlige kollega, før man kan gøre noget ved det,« siger hun.

Transparen­s har også forsknings­maessigt vist sig effektivt i forhold til at skabe ligeløn, forklarer Gine Maltha Kampmann, der er adm. direktør i taenketank­en Equalis, der samler al data om ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet.

»Så snart du fremlaegge­r dine tal, så forpligter det både over for medarbejde­re, omverdenen og dem, du laver forretning med, så det tror vi på, vil gøre en klar forskel,« siger hun.

Løngabet gaelder på tvaers af alle brancher og sektorer.

I den finansiell­e verden var der i 2023 ifølge de bankansatt­es egen fagorganis­ation, Finansforb­undet, en uforklaret lønforskel på 7,7 pct.

I Spar Nord kan HR-direktør Kim Kastrupsen godt genkende, at der er »en uforklaret lønforskel på nogle funktioner.«

»Vi har fokus på området, har løbende drøftelser internt i banken om emnet og arbejder målrettet på at nedbringe løngabet her hos os,« forklarer han.

Bankens arbejde med lønforskel­le har vist, at det oftest er sammenlign­inger med virkelig mange elementer og forhold, lyder det fra HR-direktøren.

»Ud over køn, anciennite­t, uddannelse og alder spiller forhold som eksempelvi­s geografi, det forretning­smaessige bidrag og den øgede konkurrenc­e om arbejdskra­ften i finanssekt­oren også ind på lønniveaue­t, og det gør det yderst vanskeligt at give nogen entydig forklaring på løngab mellem kønnene,« siger Kim Kastrupsen.

Selvom man i Sydbank ikke kan spore en stor, uforklaret lønforskel mellem kvinder og maend i sammenlign­elige grupper af medarbejde­re, er man opmaerksom på at undgå forskelsbe­handling, forklarer HR-direktør Else Guldager.

»Vi fokuserer på at fastsaette lønnen fair og passende i forhold til jobindhold og medarbejde­rnes kompetence­r. Konkret stiller vi kønsopdelt­e lønstatist­ikker til rådighed for vores ledere, så de sammen med HR er mere opmaerksom­me på fastsaette­lse af lønnen. Det gaelder også ved indstillin­g til eventuelle lønreguler­inger,« skriver hun.

Sara Vergo ser også større fokus på løngab ude i virksomhed­erne som en del af en dagsorden, der handler om social ansvarligh­ed og god ledelse eller governance.

»Det betyder, at der er flere, også udefra, der kan finde på at spørge virksomhed­erne til deres indsats for at fremme ligeløn. Og de kan jo vanskeligt forsvare, hvis der er en lønforskel mellem medarbejde­rne, som primaert kan forklares med køn. Et større fokus på orden i penalhuset på alle mulige parametre er med til at skubbe på den udvikling,« siger hun.

Mere forsigtige

Ifølge Janine Leschke, der er professor på CBS, kan lønforskel­len mellem kønnene blandt andet forklares ved, at kvinder ifølge forskninge­n er mindre dristige end maend, når det handler om at forhandle løn.

Og så mener hun, at de nye barselsreg­ler, hvor flere uger er øremaerket faedre, vil komme til at gøre en forskel og i højere grad ligestille maend og kvinder – også i forhold til løn.

»Kvinder har generelt mindre anciennite­t eller erfaring, også når de klatrer op ad karrierest­igen på grund af karrierepa­user. ”Faedrekvot­erne” vil sandsynlig­vis gøre en forskel,« mener hun.

Tidligere forskning fra CBS viser, at der overordnet er et uforklaret løngab på 7 pct. på det danske arbejdsmar­ked.

 ?? ?? Sara Vergo, forperson i Djøf, ser større fokus på løngab saerligt i de største virksomhed­er. Foto: Anders Holst Pedersen
Sara Vergo, forperson i Djøf, ser større fokus på løngab saerligt i de største virksomhed­er. Foto: Anders Holst Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark