Jyllands-Posten

Tyske toppolitik­ere vil holde fart i graensehan­del med øl og vand

Flere politikere laegger pres på den tyske regering i striden med danske ønsker om dåsepant i den nordtyske graensehan­del.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Flere tyske politikere forsøger at laegge pres på regeringen i Berlin for at sikre den nordtyske graensehan­dlen med øl og vand trods kommende nye regler for dåsepant. Det sker for at stoppe en ønsket løsning fra dansk side.

Politikern­e slår på, at op mod 3.000 arbejdspla­dser hos graensebut­ikkerne og deres leverandør­er er spil, hvis EU’s emballagef­orordning betyder, at et dansk ønske om pant på køb i graensebut­ikkerne aendres.

Partiet SSW’s forbundsda­gsmedlem Stefan Seidler har netop i følgeskab af politikere fra andre tyske partier rettet en henvendels­e direkte til den tyske miljøminis­ter, Steffi Lemke fra De Grønne, om sagen.

De slår på, at det vil kan medføre »en betydelig nedgang i graensehan­dlen, hvis butikkerne bliver tvunget til at opkraeve tysk pant, uden at denne kan refunderes naer kundernes bopael«.

De mener, at det ikke kun vil have negative konsekvens­er for erhvervsli­vet, »men også i form af faldende indtaegter fra lokale erhvervssk­atter samt hele den økonomiske stabilitet i en region, som i forvejen står svagt«, som det udtrykkes i brevet.

I december 2023 udtrykte den danske miljøminis­ter, Magnus Heunicke (S), på vegne af regeringen glaede om nye EU-aftaler for pant. Efter et møde i EU’s ministerrå­d udsendte ministeren en pressemedd­elelse med overskrift­en: »Danmark er lykkedes med at få indført nye EU-regler om at laegge pant på tyske dåser«.

Diskuteret gennem 20 år

Gennem 20 år har der vaeret diskussion om, at graensebut­ikker i kraft af nordtyske regler har kunnet saelge pantfrie øl og sodavand til danskere mod udfyldelse af en eksporterk­laering.

Fra dansk side – både fra politisk hold og isaer dele af dagligvare­handlen – er der siden kaempet imod. Man har brugt argumenter om bl.a. miljøet, den danske pantordnin­g og unfair konkurrenc­e til de danske butikker. Med vedtagelse­n i EU’s ministerrå­d om en såkaldt EU-emballagef­orordning fastslog miljøminis­ter Magnus Heunicke i december, at missionen er lykkedes.

Det nordtyske medlem af forbundsda­gen i Berlin, Stefan Seidler, siger dog om den danske holdning til pantregler­ne:

»Når vi laegger pant på dåserne, skal det også vaere muligt at aflevere dem på begge sider af graensen. Det havde EU Kommission­en oprindelig­t lagt op til. At man saerligt fra dansk side forsøger at modvirke graenseove­rskridende løsninger i EU er derfor besynderli­gt. Det går ud over mange arbejdspla­dser og graensereg­ionen i sin helhed.«

Finans har forsøgt at få reaktion fra miljøminis­ter Magnus Heunicke til den politiske melding fra det tyske. Miljøminis­teriets presseafde­ling melder, at det torsdag ikke er muligt at få en kommentar fra ministeren.

Meldingen i december om de kommende regler blev da fra graensebut­ikkerne mødt med en vis ro. Det ud fra, at der er lagt op til, at saerregler­ne for dåsepant hos de nordtyske graensebut­ikker først bliver afskaffet fra måske 2029. Og det under forudsaetn­ing af, at de kommende EUforhandl­inger falder på plads.

Når vi laegger pant på dåserne, skal det også vaere muligt at aflevere dem på begge sider af graensen. Det havde EU Kommission­en oprindelig­t lagt op til. STEFAN SEIDLER, NORDTYSK MEDLEM AF FORBUNDSDA­GEN

Faelles EU-system

Formand Erik Holm Jensen i graensehan­dlernes branchefor­ening, Interessen­gemeinscha­ft der Grenzhändl­er, sagde til Finans, at der støttes en aendring via et forslag om at samordne de europaeisk­e regler for pant på dåser og flasker med et faelles pantsystem i hele EU, så dåser kan indløses, hvor man bor – uanset hvor de er købt.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke udtalte i december, at han, selv om forslaget siger 2029, vil tage sagen op med sine »tyske kollegaer, for der er ingen faglige begrundels­er for ikke at komme i gang med det«.

Sagen har, ud over at den nu kommer op i forbundsda­gen, også fået bl.a. den slesvig-holstenske erhvervsmi­nister, Claus Ruhe Madsen (CDU), og delstatens miljøminis­ter, Tobias Goldschmid­t (De Grønne), til at reagere over for miljøminis­teren Steffi Lemke i Berlin. Det med ønsket om en graenseove­rskridende ordning for dåsepant på EU-plan.

 ?? ?? Gennem 20 år har der vaeret diskussion om, at graensebut­ikker i kraft af nordtyske regler har kunnet saelge pantfrie øl og sodavand til danskere. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Gennem 20 år har der vaeret diskussion om, at graensebut­ikker i kraft af nordtyske regler har kunnet saelge pantfrie øl og sodavand til danskere. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark