Jyllands-Posten

Konkursbøl­gen har toppet – flere virksomhed­er overlever

Selv om flere selskaber gik konkurs i februar, regner økonomer med faerre konkurser for hele året efter et hårdt 2023.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Der var en stigning i antallet af konkurser i februar på 3,2 pct. i forhold til januar.

I alt gik 212 aktive virksomhed­er konkurs i februar, når man korrigerer for saesonudsv­ing, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Men ser man på udviklinge­n over en tremåneder­s periode, er antallet af konkurser faldet med 13,5 pct. I januar 2023 toppede antallet af konkurser med 290 aktive virksomhed­er.

»Det er godt nyt, at toppen af konkursbøl­gen er gledet et godt stykke i baggrunden, fordi det kommer oven på et hårdt 2023, hvor mange virksomhed­er gik konkurs. Helt konkret bød 2023 på det højeste antal konkurser siden 2010,« skriver seniorøkon­om Kristian Skriver fra Dansk Erhverv i en kommentar til de seneste tal.

2023 bød på flere end 3.000 konkurser, og det skyldes flere forskellig­e påvirkning­er.

Dels har virksomhed­erne skullet betale de corona-lån tilbage, som staten ydede i forbindels­e med coronakris­en. Dels blev virksomhed­erne presset på omkostning­erne, da den høje inflation ramte, og renterne skød i vejret.

»For anden måned i traek er antallet af konkurser noget lavere, end vi så gennem 2023. Det er endnu for tidligt at sige, om det er en decideret tendens. Jeg ville dog ikke blive overrasket, hvis vi kommer til at se faerre konkurser i 2024, end vi gjorde i 2023,« lyder det fra økonom Anton Thorell Steinø fra Arbejderne­s Landsbank i en meddelelse.

Udfordring­er i byggeriet

Selv om der er udsigt til faerre konkurser i 2024, har isaer mange virksomhed­er inden for byggeriet retning mod konkurs på grund af de høje renter.

»De største udfordring­er er inden for byggeriet, hvor mange virksomhed­er går konkurs. De høje renter har lagt en massiv daemper på byggeinves­teringerne, der faldt med 10,2 pct. i 2023, og der er betydelig risiko for, at flere virksomhed­er i byggeriet går konkurs i 2024,« skriver Kristian Skriver.

Selvom inflatione­n er faldet betydeligt, og mange danskere har stor jobsikkerh­ed og stigende realløn, så kan manglen på efterspørg­sel blive et problem for virksomhed­erne.

»Hvis noget skulle tale for, at det høje antal konkurser alligevel kommer til at fortsaette ind i 2024, vil det vaere mangel på efterspørg­sel. Mere end 3 af 10 virksomhed­er i industrien, byggeriet og serviceerh­vervene melder om mangel på efterspørg­sel. Det er noget højere end for bare et halvt år siden,« mener Anton Thorell Steinø.

Samtidig kan de stigende lønninger også komme til at udfordre virksomhed­ernes budgetter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark