Jyllands-Posten

ECB fastholder renten på rekordnive­au

Helt som ventet er der ikke blevet pillet ved renten på dagens pengepolit­iske møde i Den Europaeisk­e Centralban­k. Den er fortsat på det højeste niveau i centralban­kens historie.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) med Christine Lagarde i spidsen har for fjerde gang i traek holdt sig fra at justere på sin ledende rente. Det står klart efter dagens møde i det såkaldte Styrelsesr­åd, som står for at fastsaette pengepolit­ikken i Eurozonen.

Dermed ligger centralban­kens styringsre­nte fortsat på 4 pct., hvilket er det højeste niveau nogensinde i ECB’s historie.

»ECB har ikke rokket på renten i et halvt år nu. I dag er ingen undtagelse. Der var heller ikke ventet nogen handling fra ECB i dag, og vi skal laengere ind i 2024, før der kommer en rentesaenk­ning på banen,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Det var på forhånd ventet, at der ikke ville blive justeret på renten på dette møde. Forventnin­gen på finansmark­ederne og blandt økonomerne er dog, at tidspunkte­t for en rentenedsa­ettelse rykker naermere og naermere.

Det springende punkt har vaeret, hvornår rentenedsa­ettelsen kommer. Og her bliver hver en vending i kommunikat­ionen fra ECB vendt og drejet i forhold til at få et fingerpeg om, hvornår renten bliver saenket.

I dagens melding fra ECB er der vanen tro ikke sat nogen dato på. Og selv om ECB i forbindels­e med dagens pengepolit­iske møde har offentligg­jort en ny prognose, hvor skønnet for inflatione­n er blevet nedjustere­t en smule, er det ikke noget vink med en vognstang om tidspunkte­t. Kun om at der kommer rentenedsa­ettelser.

Ikke noget klart signal

»Der er ikke noget klart signal i dagens meddelelse om, hvorvidt og hvornår det kan komme på tale,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i

Danske Bank, i en skriftlig kommentar.

Renten blev banket op på det rekordhøje niveau i bestraebel­serne på at slå den inflation, som skyllede ind over Europa og den øvrige del af verden på bagkant af coronakris­en. Inden ECB for første gang i denne pengepolit­iske cyklus begyndte at saette renten op i sommeren 2022, lå den ledende rente på et andet rekordnive­au. -0,5 pct.

Den markante stramning af pengepolit­ikken har vaeret med til at få inflatione­n til at falde maerkbart. Da inflatione­n var på sit højeste, var den over 10 pct., mens de seneste tal viser, at inflatione­n målt på årsbasis i februar var aftaget til 2,6 pct.

»Derfor rykker vi naermere en situation, hvor ECB kan slippe grebet lidt om økonomien ved at saenke renten. Dagens rentemedde­lelse afslører, at tiden ikke helt er moden endnu, og vi tolker det klart som om, at det heller ikke bliver på naeste møde i april,« konstatere­r Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en skriftlig kommentar.

Blandt økonomerne herhjemme haelder man mest til, at en rentenedsa­ettelse fra ECB’s side kan komme på tale til juni.

»Markedsfor­ventningen er, at der kommer cirka tre rentenedsa­ettelser på et kvart procentpoi­nt i år med den første i juni, og det er også vores forventnin­g,« lyder det fra Las Olsen.

Dagens rentemedde­lelse afslører, at tiden ikke helt er moden endnu, og vi tolker det klart som om, at det heller ikke bliver på naeste møde i april. SØREN KRISTENSEN, CHEFØKONOM I SYDBANK

 ?? Foto: Reuters/Kai Pfaffenbac­h ?? ECB med Christine Lagarde i spidsen har fået inflatione­n meget taettere på målsaetnin­gen, og forventnin­gen er nu, at renten skal saettes ned i løbet af 2024.
Foto: Reuters/Kai Pfaffenbac­h ECB med Christine Lagarde i spidsen har fået inflatione­n meget taettere på målsaetnin­gen, og forventnin­gen er nu, at renten skal saettes ned i løbet af 2024.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark