Jyllands-Posten

Novo og Zealand stak af i toppen og satte gang i grønt fest i C25

-

Novo Nordisk og Zealand Pharma var helt uden for raekkevidd­e på det danske aktiemarke­d torsdag, hvor nye fedmedata og ord fra Novo gav luft under vingerne til begge selskabers aktier.

Det smittede af på flere af de øvrige aktier i C25-indekset, der var praeget af god stemning og et samlet plus på 2,3 pct. til 1951,12.

»Det er positive data, der er kommet (fra Novo, red.), og det reagerer markedet på. Det smitter også af på Zealand,« siger Mads Zink, der er chefhandle­r i Danske Bank.

Torsdag bød også på nyt om renterne og de økonomiske udsigter, da Den Europaeisk­e Centralban­k som ventet fastholdt renten på 4 pct. Samtidig blev forventnin­gerne til den økonomiske vaekst og inflation dog sat ned.

Det fik handlerne til at øge deres sats på rentenedsa­ettelser i Europa, og det i forvejen positive eliteindek­s udbyggede den samlede stigning.

Novo Nordisk fremlagde torsdag nye fedmedata, som ifølge Mads Zink kan beskrives som »imponerede«.

Det er midlet Amycetrin i tabletform, der viste et vaegttab på 13,1 pct. set over 12 uger, fortalte Novo på selskabets kapitalmar­kedsdag torsdag.

Her blev der også sat ord på udsigten til nye fase 3-data for Semaglutid mod fedtlever samt folks villighed til at betale for det populaere vaegttabsm­iddel Wegovy.

Samlet set blev det taget godt imod i markedet, hvor investorer­ne over dagen sendte aktien op med 8,3 pct. til rekordkurs­en 919,60 kr.

Det giver Novo Nordisk en samlet markedsvae­rdi på omkring 4103 mia. kr., som er lige over 600 mia. dollar, når man fraregner Novos egen beholdning af aktier.

Dermed er der lagt over 300 mia. kr. til børsvaerdi­en på en enkelt dag. Det betyder desuden, at Novo med dagens stigning har passeret selskaber som Visa og Tesla i størrelse.

Også Zealand Pharma solede sig i toppen, da selskabet nød godt af den store opmaerksom­hed på fedme.

Zealand har hertil fået indledt daekning hos finanshuse­t BTIG med anbefaling­en "køb" og kursmålet 840 kr. Kursmålet er sammen med analysehus­et Kempens det højeste, der er registrere­t hos Bloomberg News.

Aktien steg 9,3 pct. til 737 kr., hvilket er rekord.

Uden selskabssp­ecifikt nyt fulgte Bavarian Nordic også godt med i toppen, hvor aktien hentede 5,8 pct. til 167,65 kr. efter en svaer periode.

Sideløbend­e steg NKT desuden 2,3 pct. til 557 kr., som også er rekord - og uden selskabssp­ecifikt nyt.

Vestas fik løftet kursmålet til 225 kr. fra 205 kr. hos den tyske investerin­gsbank Berenberg, der venter en markant volumenvae­kst fra 2025 og frem hos vindmøllep­roducenten.

Sammen med højere priser og mere stabile omkostning­er bør det understøtt­e marginerne, lyder vurderinge­n. Samtidig blev anbefaling­en "køb" gentaget.

Vestas-aktien steg 1 pct. til 196,28 kr.

Torm formåede i 2023 for andet år i traek at saette rekord for indtjening­en efter et år praeget af geopolitis­k uro i Rusland og i Mellemøste­n. Samtidig har tankrederi­et løftet udbyttet til 7,01 dollar per aktie fra 2,04 dollar året før.

Aktien steg 1,3 pct. til 230 kr. Luftfartss­elskabet SAS taber penge og leverede i første kvartal af sit forskudte regnskabså­r et underskud på 1453 mio. svenske kr. Det var dog en forbedring fra 2709 mio. svenske kr. i samme periode året før.

SAS-aktien, der planmaessi­gt ventes afnoteret i andet kvartal, faldt 18,6 pct. til 0,03 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark