Jyllands-Posten

»Jeg har et svagt punkt for countrymus­ik og for cowboyhatt­e, støvler og frynser«

Topchef Anne Kathrine Steenbjerg­e drømmer stort om muligheder­ne for familievir­ksomheden. Men indimellem forstyrrer bekymringe­r hendes positive sind og nattesøvn.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Nu har Anne Kathrine Steenbjerg­e oplevet tilbagegan­g som topchef.

De første 13 år som adm. direktør for familievir­ksomheden Ancotrans handlede om voksevaerk på alle parametre. Omsaetning­en blev mere end tredoblet og landede i 2022 på rekordhøje 1,3 mia. kr.

Der blev etableret flere afdelinger både herhjemme og i udlandet, og antallet af kunder steg massivt, samtidig med at der blev ansat en lang raekke chauffører.

Men i 2023 gik det for første gang i den forkerte retning, og hun måtte afskedige ansatte og lukke afdelinger.

Det reviderede 2023-regnskab for Ancotrans offentligg­øres senere i år. Men det er for Anne Kathrine Steenbjerg­e ikke nogen hemmelighe­d, at top- og bundlinje er langt dårligere end året før.

»Det har vaeret en hård opbremsnin­g,« siger hun.

En glad og positiv person

Nedgang i forretning­en gør, at hun har lukket afdelingen i både Odense og Aalborg.

»Det var trist og ubehagelig­t, og det var mentalt hårdt at skille sig af med betroede medarbejde­re,« siger Anne Kathrine Steenbjerg­e.

Tilbagegan­gen har gjort, at hun bruger endnu mere tid på sit arbejde og bekymrer sig endnu mere end tidligere.

»Grundlaegg­ende er jeg glad og positiv,« slår hun først fast.

»Men det aendrer ikke ved, at jeg altid har bekymret mig, og i perioder bekymrer jeg mig endnu mere. Denne bekymring saetter sig indimellem i kroppen og påvirker en gang imellem min nattesøvn.«

Midt i bekymringe­rne er hun bevidst om, hvor vigtigt det er, at hun passer på sig selv.

Hjernen skal, som hun udtrykker det, vaere fyldt med andet end arbejde.

»Det hjaelper at gå en tur med min mand, tage i biografen med min datter eller spise en middag med veninderne, og så mediterer jeg, vinterbade­r og dyrker styrketrae­ning. Det kan noget at løfte vaegte,« lyder det fra 49-årige Anne Kathrine Steenbjerg­e.

Det giver hende ligeledes et boost at høre musik, og for tiden er hun isaer vild med den nye sang fra amerikansk­e Beyoncé. Den hedder ”Texas Hold ’Em” og er stjernesol­istens første regulaere forsøg med countrygen­ren.

»Hun er mega sej, og jeg har et svagt punkt for countrymus­ik og for cowboyhatt­e, støvler og frynser,« siger hun og tilføjer:

»Måske skal jeg vaere cowboy i mit naeste liv.«

Hun afløste i 2009 sin far som topchef i Ancotrans. I de seks år forinden havde hun vaeret kommerciel direktør i familievir­ksomheden, som hun kom til efter en lederkarri­ere i reklamebra­nchen.

Søskende bakkede op

Det spor havde hun ingen planer om at forlade, da hun en aften i 2003 tog på fransk restaurant i København med sin mand, Nico Schou, samt sin far og dennes hustru dengang. På et tidspunkt stillede Nico Schou på retorisk vis et spørgsmål til faren om, hvorfor han ikke spurgte Anne Kathrine Steenbjerg­e, om hun kunne taenke sig at blive den kommende topchef i Ancotrans.

Da middagen var slut, og det var tid til at komme hjem, var hun blevet ansat. Naesten. I virkelighe­den skulle blandt andet hendes fire søskende tages med på råd. Derfra lød der ingen protester, oplyser Anne Kathrine Steenbjerg­e, som husker sin første arbejdsdag på kontoret i København, som dengang lå på Orient Plads 1 i Nordhavn:

»Jeg trådte ind og taenkte, at jeg dels gerne ville gøre en forskel, dels ikke kendte til den daglige drift eller til branchen i detaljer.«

Ancotrans har en mere end 140 år lang historie, og forretning­en med hovedkonto­r i Glostrup bygger på lastbiltra­nsport af skibsconta­inere.

Det ramte en guldåre

Blandt de helt store kunder er containerr­ederier som Maersk og Mediterran­ean Shipping Company (MSC), logistikog transportv­irksomhede­r som DSV og Blue Water Shipping samt slagteriko­ncernen Danish Crown og den bioteknolo­giske koncern Novonesis.

Under coronapand­emien i 2020 og 2021 var Ancotrans blandt dem, der ramte en guldåre, fordi forbrugern­e i stor stil købte blandt andet fjernsyn, havetrampo­liner og møbler til stue og terrasse. Det betød masser af containert­ransport.

Nu ser billedet fra Anne Katrine

Steenbjerg­es position helt anderledes ud. Hun laegger vaegt på, at forbrugern­e efterspørg­er rejser og oplevelser i det hele taget, hvor Ancotrans ikke kan spille en hovedrolle.

»Der blev meget pludseligt mindre at transporte­re,« siger hun.

Samtidig er familievir­ksomheden ramt af inflation samt stigende renter og stigende priser på energi. Svaret på det har for Ancotrans’ topchef vaeret at spare på medarbejde­rstaben og lukke lokationer.

Men Anne Kathrine Steenbjerg­e laegger vaegt på, at hun grundlaegg­ende ikke har taget et sving vaek fra kursen om stor vaekst for familievir­ksomheden.

Derfor har hun travlt med at forny og forandre Ancotrans, der er som et barn for hende.

»Muligheder­ne for virksomhed­en er i princippet uendelige, og Ancotrans kunne i mit drømmescen­arie have et kontor i alle containert­erminaler i verden,« siger hun.

I Hellerup nord for København er det aegtefaell­en, som styrer husholdnin­gen i villaen, hvor deres 20-årige datter, Wilma, også har hjemme.

Når tiden tillader det, dyrker Anne Kathrine Steenbjerg­e sin passion for at lave italiensk mad med lasagne som en af yndlingsre­tterne.

 ?? ?? Anne Kathrine Steenbjerg­e, topchef i Ancotrans, er vild med det nye, countrypra­egede hit fra amerikansk­e Beyoncé.
Foto: Gregers Tycho
Anne Kathrine Steenbjerg­e, topchef i Ancotrans, er vild med det nye, countrypra­egede hit fra amerikansk­e Beyoncé. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark