Jyllands-Posten

Central vej lukkes af og to byparker slås sammen til én

En ny bypark i Aarhus centrum er kommet et skridt naermere, efter der er truffet principbes­lutning i byrådet.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

En grøn oase, kalder borgmester­en den.

En ny bypark, der - måske, måske ikke - kommer til at hedde Simonsens Have, er et skridt taettere på at blive til virkelighe­d. På byrådsmøde­t blev der vedtaget en såkaldt principbes­lutning om projektet, hvilket betyder, at der bliver arbejdet videre med det.

»Jeg vil gerne takke de partier, som står bag udvalgserk­laeringen,« indledte Jesper Kjeldsen fra Socialdemo­kratiet debatten, inden han gjorde det klart, at »kernen for Socialdemo­kratiet er at få lagt de to parker sammen.«

Simonsens Have - navnet på byparken skal fortsat bearbejdes i kommunens navneudval­g - vil blive resultatet af en sammenlaeg­ning af de to eksisteren­de parker, Rådhuspark­en og Musikhuspa­rken. Det vil betyde, at Frederiks Allé bliver lukket af for gennemkøre­nde trafik.

Navnet Simonens Have er opkaldt efter den tidligere mangeårige borgmester for Aarhus Kommune Thorkild Simonsen, der døde i 2022.

Konservati­ve Folkeparti, Enhedslist­en, Radikale Venstre, SF samt Thure Hastrup (uden for parti) bakker op om Socialdemo­kratiets forslag om at anlaegge den nye bypark, der anslås at komme til koste et sted mellem 7,5-24 mio. kr. alt efter hvor omfattende et projekt man vaelger.

Ikke uden modstand

Selvom opbakninge­n til beslutning­en altså var massiv, var der også kritiske røster, der ikke kan bakke op om Socialdemo­kratiets forslag.

Henrik Arens (uden for parti) kalder forslaget for det seneste bevis på den »hetz«, der foregår mod aarhusiane­re, der er afhaengige af deres bil. Han sagde, at han faktisk er for en sammenlaeg­ning af de to eksisteren­de byparker, men at alternativ­erne for bilisterne foreløbigt er alt for ringe.

»Jeg tror mere på gulerodsme­toden, frem for den socialisti­ske pisk,« sagde Henrik Arens, inden han også luftede sin holdning om den kollektive trafik i Aarhus, som ifølge ham er for dårlig.

Thure Hastrup (uden for parti) valgte at adressere kritikken fra Henrik Arens:

»Jeg kan jo konstatere, at 50 års socialisti­sk pisk har virket, og det er jeg glad for.«

Også Venstre og Danmarksde­mokraterne udtalte kritik af forslaget, og de efterlyser ligeledes bedre forhold for den kollektive trafik inden man »lukker midtbyen ned« for bilismen.

»Når man ønsker at presse sådan en beslutning igennem, har man jo valgt at erklaere krig over for alt og alle,« lød det spydigt fra Gert Vestergaar­d (V).

Naeste fase i projektet er udarbejdel­sen af en tidsplan, der skal fastlaegge, hvornår Frederiks Allé lukkes af og parkerne sammenlagt.

Når man ønsker at presse sådan en beslutning igennem, har man jo valgt at erklaere krig over for alt og alle. GERT VESTERGAAR­D (V), MEDLEM AF AARHUS BYRÅD

 ?? ?? Der er forslag om at forvandle Frederiks Allé til en grøn park. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Der er forslag om at forvandle Frederiks Allé til en grøn park. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark