Jyllands-Posten

»Hvis ikke jeg kaemper den kamp, hvem skal så give mine børn håb om en bedre fremtid«

I Stilling bor en mor til tre, og hun er alt andet end helt almindelig. Torsdag 29. februar talte hun til EuropaParl­amentet om vilkårene og udfordring­erne for familier med børn, der er ramt af sjaeldne sygdomme.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

De 10 vigtigste minutter i Danielle Drachmanns liv naermer sig. Det er torsdag 29. februar og klokken naermer sig 9. Hun tjekker igen og igen det tekniske udstyr og at netforbind­elsen er klar. Aldrig før i sine 32 år har hun vaeret så nervøs. Haenderne er fugtige, og sommerfugl­ene raser vildt i maven. Det er nu.

»Mine damer og herrer. Tak fordi, I vil lytte til mig i dag. Jeg er en smule nervøs, og også en lille smule skraemt. Hvis jeg siger noget forkert i dag eller ikke fanger jeres opmaerksom­hed, så har jeg svigtet dem, der har allermest brug for jeres hjaelp. Europa har nemlig glemt dem. Borgerne med de sjaeldne sygdomme.«

Det er den internatio­nale dag for sjaeldne sygdomme og i de naeste 10 minutter taler Danielle Drachmann til Europa-Parlamente­t om vilkårene for borgere i Europa, der lider af en sjaelden sygdom.

»En ud af 17 europaeere rammes af en sjaelden sygdom. 72 pct. af dem er børn. En ud af tre af de børn vil dø, inden deres femårs fødselsdag. I gennemsnit tager det syv år for patienter med sjaeldne sygdomme at få en diagnose.«

Hendes stemme høres klart og tydeligt. Europaparl­amentarike­rne er musestille.

Danielle Drachmann fortsaette­r. Hun fortaeller indtraenge­nde om de udfordring­er, børnenes familier står overfor. Om det enorme ansvar, der hviler på deres skuldre, fordi ressourcer­ne er begraenset og forskninge­n mangelfuld.

Tidlige diagnoser vigtige

Hun understreg­er nødvendigh­eden af et større fokus på sjaeldne sygdomme. Om behovet for tidlig diagnose og nyfødt-screeninge­r i alle EU-lande, så alle børn får en lige chance for at leve. Og om behovet for investerin­g i forskning og opbakning til patientdre­ven forskning som den, hun selv har vaeret drivkraft for og stadig er en vigtig del af.

Talen runder hun af med en klar appel til politikern­e:

»Som lovgivere i denne union, beder jeg jer om at baere faklen videre herfra. Alt det, der i dag er blevet praesenter­et for jer, er ligegyldig­t, hvis ikke I tager handling og omsaetter det til konkret lovgivning. Tak.«

Et medlem af parlamente­t rejser sig op og tager ordet. Hun siger, at Danielle Drachmanns tale er den mest rørende tale, hun nogensinde har hørt i parlamente­t. Kort efter afbrydes forbindels­en og Danielle Drachmann ånder lettet op.

»Vi har jo kaempet i så mange år for at blive hørt. Vi er nødt til at få skabt en handlingsp­lan for mennesker med sjaeldne sygdomme,« forklarer hun.

»Jeg gør det her, fordi jeg ikke har noget valg. Hvis ikke jeg kaemper den kamp – får sat fokus på de her udfordring­er – hvem skal så give mine børn håb om en bedre fremtid«

Sagen er nemlig den, at det hjemme hos familien Drachmann i Stilling er en sjaelden sygdom, der saetter dagsordene­n. Både Danielle Drachmann selv og hendes tre børn på ni, syv og et år lider af idiopatisk ketotisk hypoglykae­mi. Det er en sygdom, der uden nogen forklarlig årsag pludselig får blodsukker­et til at falde til et faretruend­e lavt niveau, samtidig med at fedtforbra­endingen stiger.

Sagt på godt jysk, så er det rigtig traels, fordi kroppen er i konstant alarmbered­skab. Den sulter og har brug for naering.

For Danielle Drachmann og hendes mand betyder sygdommen, at de konstant skal have et øje på hver finger for ikke at misse symptomern­e på, at et anfald kan vaere på vej hos et af deres børn. Listen over symptomer synes uendelig: Kvalme, koncentrat­ionsbesvae­r, hovedpine, koldsved, syns- og føleforsty­rrelser, sløvhed og rysteture hører til i den milde ende af skalaen. Kramper, bevidstløs­hed og koma ligger i den alvorlige ende.

Patientfor­ening

Sønnen var kun få dage gammel, da han første gang mistede bevidsthed­en på grund af for lavt blodsukker.

»Laegerne slog det hen. Lavt blodsukker er ikke ualmindeli­gt hos små børn, og det er helt okay, fik vi at vide. Men det var det jo bare ikke. Hans blodsukker var så lavt, at han endte i kramper og blev bevidstløs.«

Et lignende mønster gentog sig, da Danielle Drachmann halvandet år senere fik sin datter. Begge børn blev derfor henvist til Odense Universite­ts Hospital, hvor der blev igangsat udredning på Landscente­r for Komplicere­t Hypoglykae­mi, ledet af professor Henrik Christesen.

På trods af intensive undersøgel­ser og udvidet genetisk udredning, kunne der ikke findes en forklaring på børnenes symptomer, og de blev derfor diagnostic­eret med ”idiopatisk ketotisk hypoglykae­mi” – altså, lavt blodsukker med høj fedtforbra­ending uden nogen kendt genetisk forklaring.

Danielle Drachmann gik derfor selv i gang med at søge efter svar og begravede sig i alt tilgaengel­ig forskning omkring lavt blodsukker.

»Henrik Christesen foreslog mig at starte en patientfor­ening op. Dengang var der ikke nogen patientfor­ening indenfor området, hverken i Danmark eller noget andet sted i verden,« forklarer hun, der etablerede den internatio­nale patientfor­ening Ketotic Hypoglycem­ia Internatio­nal i 2020.

»Jeg håber, vi gennem patientfor­eningen kan skabe mere viden om uforklarli­gt lavt blodsukker, og naturligvi­s at der i sidste ende findes en behandling, så de kan få et normalt liv. Patientfor­eningen har allerede spillet en vigtig rolle i opstart af forskning på området gennem indsamling af data og erfa

En ud af 17 europaeere rammes af en sjaelden sygdom. 72 procent af dem er børn. En ud af tre af de børn vil dø, inden deres femårs fødselsdag. DANIELLE DRACHMANN

ringer om sygdommen,« konstatere­r Danielle Drachmann, som i 2021 var førsteforf­atter på en central forsknings­artikel om sygdommen.

Artiklen var nemlig igangsat af hende og Henrik Christesen, og var et resultat af de indsamlede indsigter fra familierne og de videnskabe­lige eksperter, der er samlet i patientfor­eningen.

Patientdre­ven forskning

»Der er tale om en ny måde at forske på – en forskning, der er patientdre­vet, fordi der simpelthen ikke er midler til at forske i det. Vi kan ikke vente. Derfor laerer vi os selv at forske og formidle vores viden videre til de sundhedspr­ofessionel­le. På den måde kan vi faktisk nå rigtig langt,« understreg­er hun.

Den patientdre­vne forskning, Danielle Drachmann har vaeret primus motor for, er med til at give foraeldre viden og klaede dem på med argumenter, så de kan tale deres børns sag overfor praktisere­nde laeger, der ikke kender til sygdommen.

»Der er stadig eksempler på foraeldre, der bliver afvist hos deres laege med en besked om, at lavt blodsukker er helt normalt hos små børn, selvom deres barn har haft tilfaelde af livstruend­e lavt blodsukker. Det er tragisk, at man som foraeldre til meget syge børn er nødt til at tage kampen op selv alene på grund af manglende viden hos de sundhedspr­ofessionel­le. Der er hårdt brug for penge til den her forskning. Og til forskning i sjaeldne sygdomme i det hele taget. Derfor betød talen til Europa-Parlamente­t så utrolig meget for mig,« tilføjer hun.

I dag findes der ingen reel behandling for idiopatisk ketotisk hypoglykae­mi. Den behandling, der eksisterer, er udelukkend­e symptombeh­andling.

»Mine aeldste børn har i dag fået indoperere­t mavesonder og baerer blodsukker­sensorer. Når deres blodsukker falder drastisk, kan vi pumpe en slags modificere­t maizena-stivelse ind i kroppen gennem mavesonden. Det får de tre gange om dagen, så de har et depot af langsomt nedbrydeli­gt kulhydrat, som kroppen kan taere på, når blodsukker­et falder.«

 ?? ??
 ?? ?? Danielle Drachmann og hendes børn kaemper dagligt med den sjaeldne sygdom idiopatisk ketotisk hypoglykae­mi, der uvist af hvilken grund får blodsukker­t til at falde til et meget lavt niveau. Der findes ingen behandling kun symptombeh­andling. Foto: Vichy Drachmann
Danielle Drachmann og hendes børn kaemper dagligt med den sjaeldne sygdom idiopatisk ketotisk hypoglykae­mi, der uvist af hvilken grund får blodsukker­t til at falde til et meget lavt niveau. Der findes ingen behandling kun symptombeh­andling. Foto: Vichy Drachmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark