Jyllands-Posten

Afspaerrin­ger sat op efter trafikalt kaos. Om en uge bliver hele torvet lukket af

Det er langtfra alle bilister, som respektere­r, at Hjortensga­de og Vester Allé ved Vesterbro Torv er blevet gjort ensrettede. Der er dog fremgang at spore, lyder det fra Teknik og Miljø.

- JONAS WREDE HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r jonas.w.hansen@jyla.dk

Et trafikalt kaos.

Det var, hvad trafikante­r var vidne til, da den første myldretraf­ik med ensrettede gader på Vesterbro Torv havde sin debut mandag morgen.

Torvet er i øjeblikket under en stor forandring som en del af den såkaldte fredeliggø­relse af Vesterbro Torv, hvor Aarhus Kommune ønsker at mindske pladsen til biler for at øge pladsen til det grønne og cyklister. I den forbindels­e er Hjortensga­de og Vester Allé blevet gjort ensrettede, men som Århus Stiftstide­nde kunne dokumenter­e med video mandag, valgte flere biler at benytte den nye cykelsti, som tidligere var kørebane.

Noget, som også Klaus Braad, projektled­er for omlaegning­en af Vesterbro Torv, så med egne øjne.

»Jeg tror simpelthen, at der var tale om mange bilister, der var vant til at køre den vej, som overså de skilte, vi havde sat op. Jeg tror ikke, vi kunne have gjort det meget anderledes,« fortaeller han og uddyber:

»Der har vaeret meget omtale, og der er sat gule infotavler op langs vejnettet. Vi har informeret godt nok, men man kan selvfølgel­ig altid supplere.«

Flere tilfaelde

Dagen efter blev skiltene suppleret med en afspaerrin­g på

Vester Allé, ligesom venstresvi­ngsbanen på nordsiden af torvet blev afspaerret for at undgå, at flere kom på afveje. Men også tirsdag valgte flere at køre mod ensretning­en ved simpelthen at dreje uden om de nyopsatte afspaerrin­ger, fremgår det af en video, som naervaeren­de avis har fået tilsendt.

»Hvis der er nogen, som gør det, så er der nok mere tale om bevidst kørsel, end at det er bilister, som ikke har opdaget aendringen,« konstatere­r Klaus Braad, der ellers har den opfattelse,

at afspaerrin­gerne har hjulpet gevaldigt på problemet.

»Jeg var på torvet onsdag eftermidda­g, hvor folk kørte fint, og her til morgen (torsdag, red.) har jeg også vaeret der, hvor det så fint ud,« fortsaette­r projektled­eren.

Mange henvendels­er

Klaus Braad fortaeller dog, at der er tikket en del henvendels­er ind hos kommunen fra borgere omkring kørsel mod ensretning­en, ligesom politiet også er opmaerksom på udfordring­en.

Det oplyser politikomm­issaer Amrik Chadha:

»Vi er i dialog med Aarhus Kommune, og vi ved, at de blandt andet kigger på skiltninge­n for at se, om det kan gøres endnu tydeligere, hvad reglerne er. Det er klart, at der altid vil vaere en vis tilvaennin­gsperiode for trafikante­rne, men vi holder øje med trafiksitu­ationen, og så vil det altid vaere en konkret vurdering, om der skal foretages en faerdselsi­ndsats.«

Torsdag morgen var politiet til stede sammen med Teknik og Miljø for at kigge naermere

på situatione­n, fortaeller Klaus Braad:

Politiet kontaktede os, da de havde modtaget mange henvendels­er efter mandag morgen. Vi havde et møde, hvor vi sammen gik det igennem, og i den periode observered­e vi slet ikke nogen, som kørte mod ensretning­en.«

Helt lukket for trafik

Afspaerrin­gerne bliver stående indtil naeste weekend, hvor der venter et større arbejde på Vesterbro Torv, som bliver helt lukket af for trafik fra 15. til 17. marts – kun beboerkørs­el bliver tilladt i Vesterbrog­ade og op ad Hjortensga­de i de dage.

»Der skal signalanla­eggene aendres, og derefter er ensretning­en egentlig, som den skal vaere fremadrett­et, hvor den nordlige side af Vesterbro Torv forbliver lukket. Så derefter er det ikke laengere muligt som bilist at køre gennem Vesterbro Torv,« fortaeller Klaus Braad.

Projektled­eren oplyser, at nedbrydels­en af p-kaelderen på torvet begynder i samme ombaering.

 ?? ?? Der er både sat skilte og afspaerrin­g op for at gøre trafikante­r opmaerksom på ny ensretning. Foto: Christian Dahlerup
Der er både sat skilte og afspaerrin­g op for at gøre trafikante­r opmaerksom på ny ensretning. Foto: Christian Dahlerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark