Jyllands-Posten

Får draebt ved Ebeltoft: Ejer mistaenker ulveangreb

Naturstyre­lsen undersøger nu, hvad der har draebt fåret, men kan ikke udelukke, at det kan vaere en ulv.

- ANNE FRANK HENRIKSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anne.henriksen@jyla.dk

Natten mellem mandag og tirsdag har et dyr angrebet, skambidt og draebt et får på Djursland.

Fåret, som var en del af en større fåreflok ved Fuglekonge­vej lige uden for Ebeltoft, er blevet trukket ned forfra og aedt bagfra, fortaeller ejer Peter Christians­en.

Han mistaenker, at det kan vaere en ulv.

»Mine får har gået her i flere måneder, og det får mig til at taenke, at det ikke er en hund, der har angrebet, for ville den så ikke have gjort det noget før?«

Mistanken fik ham til at kontakte Naturstyre­lsens ulvelinje, som sendte ulvekonsul­ent Christian Lylloff Qvortrup for at undersøge det draebte får tirsdag morgen.

»Hvis man umiddelbar­t kan verificere ud fra for eksempel bid, at det er en ulv, der har angrebet, så gør vi det på stedet, men det, jeg så i dag, var ikke helt entydigt.«

Han kan derfor på nuvaerende tidspunkt hverken beeller afkraefte, om det er en ulv, der har vaeret på faerde.

Han tog derfor blandt andet en dna-prøve, som Peter Christians­en nu skal vente seks-otte uger med at få svar på.

Håber ulv står bag

Peter Christians­en nøjes ikke med at tro, at det er en ulv, der har angrebet.

Han håber det faktisk. Både fordi han er tilhaenger af, at de er i Danmark, men også, fordi alternativ­et ville udgøre et vaerre problem.

»Jeg ville blive ret irriteret, hvis mit får er blevet draebt, fordi en eller anden privatpers­on ikke har kunnet holde sin hund derhjemme. Hvis det derimod er en ulv, der har vaeret på jagt, så er det jo sådan, naturen er, og det kan jeg meget bedre forholde mig til.«

Der har tidligere vaeret mistanke om ulveangreb på Djursland, og dengang sagde ekspert på området Kent Nielsen, at det østlige og sydlige Djursland, som området omkring Ebeltoft, ikke er et sted, ulve slår sig ned.

»Norddjurs regnes som et område, hvor ulve vil kunne slå sig ned og oprette territorie­r, men det østlige Djursland er ikke sådan et sted.«

Transitomr­åde

Det skyldes landskabet­s manglende egnethed. En ulv skal bruge større, mennesketo­mme områder med for eksempel hede eller skov og ret store hjortebest­ande.

»Når det så er sagt, så kan der sagtens vaere vandret en ulv gennem området, da det fint kan vaere et transitomr­åde for enkeltindi­vider,« forklarede han.

Hvis du har en mulig observatio­n af en ulv eller andre tegn på ulveforeko­mst, opfordrer Naturstyre­lsen til, at du kontakter ”Atlas over Danmarks Ulve”, som drives af Naturhisto­risk Museum Aarhus.

Når det i dette tilfaelde var Naturstyre­lsen, der rykkede ud, skyldes det, at opgaven med at undersøge angreb på privatejed­e dyr ligger hos styrelsen.

 ?? ?? Ejer af et skambidt får har én bestemt grund til at tro, at det er en ulv, der har draebt det. Privatfoto
Ejer af et skambidt får har én bestemt grund til at tro, at det er en ulv, der har draebt det. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark