Jyllands-Posten

På gymnasiern­e: Skrappe trosforbud vinder over frisindet

- ANDERS KILDAHL KESELER Gymnasie- og studenterk­onsulent i Kristeligt Forbund for Studerende

Gymnasiet er en af vores vigtigste demokratis­ke institutio­ner, der plejer at vaere garant for frisind, åndsfrihed og demokratis­k kultur. Men det er de ikke i Aarhus.

Skrappe trosforbud har spredt sig rundt i ordensregl­erne på gymnasiern­e. Kristne gymnasieel­ever må ikke laengere forsamle sig om deres tro i frikvarter­erne. Det sker ellers landet over – i al fred og fordrageli­ghed. Men i Aarhus er det anderledes. Her har gymnasiele­delserne indført indgribend­e trosforbud.

Der er ikke tale om,

at gymnasiern­e skal til at opføre kapeller, ansaette en gymnasiepr­aest eller lave bederum. Det handler om, at der er den samme trosfrihed på gymnasiet, som der er i Bilka. Det er der ikke nu. Du bliver ikke smidt ud af Bilka Bistro, hvis du laeser i Biblen med din ven. Det samme kan ikke laengere siges om aarhusians­ke gymnasier.

Egå Gymnasium, Aarhus Katedralsk­ole, Aarhus Statsgymna­sium, Risskov Gymnasium og Aarhus Akademi er alle faelles om at forbyde i deres ordensregl­er, at kristne må mødes om deres tro i frikvarter­erne. Det meget omfattende forbud ”religionsu­døvelse, religiøs forkyndels­e og lignende er ikke tilladt på skolen” går igen i mange af skolernes ordensregl­er.

i Kristeligt Forbund for Studerende møder religionsl­aerere og elever på andre gymnasier i Østjylland, undrer de sig også meget over, at der er så hårde trosforbud på gymnasier i Aarhus. Det er et Aarhus-problem.

Gymnasiern­e skal have vaerktøjer­ne til at skabe orden og de bedste forudsaetn­inger til laering og dannelse. Men i frikvarter­erne må der vaere graenser for, hvor meget gymnasiele­delserne kan styre og bestemme over eleverne. Lige nu er vi i en situation, hvor elever gerne må laese og lave studiekred­s om Platon og Aristotele­s. Men hvis de

Når jeg i mit arbejde

bliver taget i at laese og diskutere Jesu bjergpraed­iken i frikvarter­et, så bryder de skolens ordensregl­er. Det er absurd. Det er et voldsomt indgreb i elevernes personlige frihed.

er ellers taenkt som en demokratis­k fakkelbaer­er i vores samfund. I gymnasielo­ven hedder det, at »(u)ndervisnin­gen og hele institutio­nens dagligliv må derfor bygge på åndsfrihed, ligevaerd og demokrati og styrke elevernes kendskab til og respekt for grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder«. Men hvordan kan de det, når der er hårde trosrestri­ktioner i gymnasiets dagligliv? Man kan ikke både blaese og have mel i munden.

Trosfrihed­en er ikke absolut. Uro og kaotiske tilstande er gode grunde til at indskraenk­e religion- og trosfrihed­en – og i nogle tilfaelde helt ophaeve den kortvarigt. Men fordi det er en grundpille og grundfrihe­d i ethvert demokratis­k samfund ligesom ytringsfri­heden,

Gymnasiern­e

så skal der altid vaere gode grunde til ophaevelse.

Det handler ikke om,

at der skal tages saerhensyn til de kristne elever, som måtte ønske at forsamle sig om deres tro i frikvarter­erne. Det handler om, at de elever har den samme personlige frihed, som de har på en hvilken som helst café, bibliotek eller sportshal.

De pågaeldend­e ordensregl­er er også blevet staerkt kritiseret af advokat og lektor i forvaltnin­gsret Klaus Josefsen, der udtaler i en artikel i Kristeligt Dagblad: »I offentlig forvaltnin­g, herunder gymnasier, skal man tage saerligt hensyn til grundloven og Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions principper om fundamenta­le rettighede­r som blandt andet religionsf­rihed. Jo mere fundamenta­le rettighede­r man griber ind i, jo mere vaegtig skal begrundels­en vaere. (…) Det vil sige, at det strider mod grundloven og Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention, at man bare tager den store hammer og forbyder alt, der har med religion at gøre, på skolen.« (https:// www.kristeligt-dagblad.dk/kirkeog-tro/ekspert-forbud-mod-religion-paa-gymnasier-er-i-stridmed-grundloven)

elever – og også jeg selv – har forsøgt dialogen med rektorerne på gymnasiern­e, men de står stejlt på deres noget naer totalforbu­d. Hvor er frisindet blevet af? Og hvorfor kan gymnasiern­e i Aarhus ikke nøjes med almindelig­e ordensregl­er som alle andre gymnasier i Danmark?

Mange kristne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark