Jyllands-Posten

Skolernes udgifter til specialkla­sser har vaeret et problem i mange år

Håbet er, at der er en politisk vilje til at tildele skolerne de nødvendige økonomiske ressourcer i fremtiden.

- TROELS KLIT Pensionist, fhv. skoleleder på Tranbjerg Skole 1992-2010

Tirsdagens artikel om sparekrave­ne til skolerne i Aarhus grundet store udgifter til anbringels­e af elever i specialkla­sser fremstår, som om der er tale om en ny problemati­k. Men dette er langtfra tilfaeldet.

Allerede i min tid som skoleleder på Tranbjerg Skole for mere end 15 år siden var det praecist den samme problemati­k, som kom til at betyde, at skolen i mange år blev påført årlige udgifter på adskillige hundredtus­inder af kroner. Konsekvens­en af dette erindrer jeg tydeligt: Der skulle spares på alle områder, f.eks. i form af laererstil­linger, lejrskoler, legeredska­ber og ikke mindst: den ekstra støtte til de elever, som måske blot i en kort periode kunne have behov for dette.

blev således fratrukket udgifterne for de elever fra skoledistr­iktet, som var anbragt i specialkla­sse. Intentione­n var muligvis, at skolen skulle ”motiveres” til at undgå at placere elever i specialkla­sse. Men sandheden var, at eleverne i specialkla­sse

Skolens samlede budget

som oftest var blevet visiteret til specialkla­sse, før de overhovede­t havde vaeret elev på skolen.

Fra skolens side (ledelse og skolebesty­relse) gjorde vi naturligvi­s skoleforva­ltningen opmaerksom på denne uholdbare problemati­k. Men svaret var ikke til at tage fejl af. Dette ville man ikke lave om på, og i en periode blev skolen så sat under stram økonomisk administra­tion i forvaltnin­gen.

er det nu gået op for rådmand Thomas Medom, at der er brug for en budgetmode­l for specialomr­ådet. Men sandheden er jo meget enkel: Skolerne i Aarhus har i årevis vaeret underfinan­sierede – ikke mindst på grund

Ifølge avisartikl­en

af denne ordning. Denne underfinan­siering har Thomas Medom ikke formået at rette op på, i al den tid han har vaeret rådmand.

Må man håbe, at de politiske ambitioner for skolerne i Aarhus på et tidspunkt også modsvares af politisk vilje til at tildele skolerne de nødvendige økonomiske ressourcer.

Men sandheden er jo meget enkel: Skolerne i Aarhus har i årevis vaeret underfinan­sierede.

 ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer ??
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark