Jyllands-Posten

Nu saenker Volvo priserne og lancerer saerlig basismodel

Volvos elbiler skifter navn, og samtidig bliver de nye EX40 og EC40 billigere. Volvo går målrettet efter markedsand­ele med en ny basismodel.

- CHRISTIAN SCHACHT

Volvo traeder nu ind på scenen med en klar besked: Maerket er nu klar til at udfordre markedet på pris. I forbindels­e med introdukti­onen af det nye modelår har Volvo Car Danmark lanceret en ny, billig basismodel af en kendt elbil.

Den ser ud til at gå direkte efter Teslas billigste Model Y, samtidig er der også generelle prisfald over hele linjen, og så dropper Volvo to klassiske stationcar­s.

Den største nyhed er, at prisen på de kendte XC4 og C40 falder markant. Samtidig aendrer de navn, så modellerne fremadrett­et vil gå under betegnelse­n EX 40 og EC 40. Dette gøres, for at Volvos elbiler nu har samme typenavne som den lille EX30 og den kommende store EX90. Den nye basisudgav­e hedder blot Standard Range og er udstyret med basisudsty­rspakken Core.

Den koster fra 372.000 kr., og til den pris får man et batteri på 70 kilowattim­er, der giver en officiel raekkevidd­e på op til 477 km, og 486 km i den lidt mere strømlined­e EC40. Det er lige knap 100 km mindre end i de kendte udgaver. Elmotoren yder 238 hk mod ellers 252. Adaptiv fartpilot er standard selv i basismodel­len.

Hidtil har den billigste udgave kostet 418.000 kr.

Markedsana­lytiker Jan Lang fra Bilbasen mener dog, at den nye basisudgav­e lander i et minefelt af konkurrent­er.

»Der er et kaempestor­t udvalg af elbiler i den prisklasse. På den anden side kan det også lokke nogle ind i butikken, og så kan det vaere, at de ender med at købe den større model,« siger han.

»Prissaetni­ngen er hverken skaev eller overrasken­de; den er praecis, hvor den skal vaere,« siger han.

Programmet er forholdsvi­s overskueli­gt, og ønsker man den laengere raekkevidd­e, koster det 34.000 kr. ekstra, og det giver samtidig adgang til et højere udstyrsniv­eau, da denne variant er Plus-modellen.

Laegger man disse tal sammen, er det tydeligt, at prisen også er faldet på de kendte modeller. I dag koster en version således fra de 418.000 kr., og den falder så til 406.000 kr.

Til gengaeld koster varmepumpe 6.000 kr. ekstra til alle varianter i en såkaldt klimapakke.

Hos Volvo Danmark er planen klar.

»Det står klart, at danskerne vil have fuldt elektriske biler. Derfor øger vi nu muligheder­ne for netop det i vores MY25-modelprogr­am, så vi kan nå vores interne delmål om, at 90 pct. af de solgte Volvo-modeller i Danmark i 2024 skal vaere fuldt elektriske,« siger Sarka Heyna Fuchsova, som er administre­rende direktør hos Volvo Car Danmark.

Topmodelle­n hedder fortsat Ultra og byder på bl.a. panoramagl­astag og et lydanlaeg fra Harman Kardon, og merprisen er så også lige 48.000 kr. Her kan der tilmed suppleres med flere kraefter og traek på alle fire hjul i forbindels­e med Twin Engine, der så yderligere bringer prisen op med 39.000 kr.

Nye valgmuligh­eder

Volvo lancerer også en ny Black Edition-variant til de to nye elbilmodel­ler, som kan tilkøbes til Extended Range-udgaverne og med to motorer, kaldet Twin Motor.

Priserne starter ved 420.000 kr. Her får man så sort lak og detaljer som sorte logoer og store 20tommers faelge ligeledes i sort.

Hvis man ønsker endnu mere i forhold til motorkraft, lancerer Volvo i løbet af året muligheden for at opgradere kraefterne i modellerne med to motorer i forbindels­e med en såkaldt performanc­e-opgraderin­g.

Man øger effekten med 25 hk, så man i alt har 442 hk at lege med. Der er tale om en ny softwareop­datering.

I forbindels­e med det nye modelår tager Volvo også afsked med de klassiske stationcar­s V60 og V90, da disse biler udgår i forbindels­e med balancerin­gen af det nye modelprogr­am.

Volvo Cars’ globale vision er at transforme­re sig til en fuldt elektrisk bilfabrika­nt inden 2030. I Danmark saetter man barren endnu højere og straeber efter at nå målet hurtigere. Derfor er det essentielt, at importøren uafbrudt arbejder målrettet mod at finjustere modeludval­get.

»Danmark blev det andet marked globalt set, som lod de rene benzin- og dieselbile­r udgå af modelprogr­ammet. Det valg kraevede mod tilbage i 2022, men i dag står det klart for os, at beslutning­en om at gå i front var den rigtige,« siger Sarka Heyna Fuchsova,

Udvalget af klassiske Volvo-modeller bliver således yderst smalt med kun XC60 og den større XC90 tilbage, som begge vil vaere til salg som plug-in-hybrid.

 ?? ?? Batteriet i den nye basisudgav­e er mindre, så den kører små 100 km kortere på en opladning.
Batteriet i den nye basisudgav­e er mindre, så den kører små 100 km kortere på en opladning.
 ?? ?? Den billigste EX40 koster nu naesten det samme som en Tesla Model Y.
Den billigste EX40 koster nu naesten det samme som en Tesla Model Y.
 ?? ?? Volvo XC40 og C40 skifter nu navn til hhv. EX40 og EC40. Samtidig falder priserne. Fotos: Volvo
Volvo XC40 og C40 skifter nu navn til hhv. EX40 og EC40. Samtidig falder priserne. Fotos: Volvo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark