Jyllands-Posten

Den laenge ventede stationcar ender som noget af en skuffelse

Den nye Peugeot e-308 har vaeret laenge ventet, isaer fordi den fås som stationcar. Nu er den her så, men aha-momentet udebliver.

- Peugeot E-308 SW GT CHRISTIAN SCHACHT

H333333

vis der skulle findes en sjael derude, som fordriver tiden med at sammensaet­te den ultimative tjekliste for den perfekte elbil, så er det sikkert noget i den her retning: lang raekkevidd­e, hurtig opladning undervejs, god software til langture med planlaegni­ng af ladestop, forvarmnin­g af batteriet, så det lader hurtigt om vinteren, en kvik elmotor for hurtigere overhaling­er. Og så skal den vaere effektiv, have et lavt strømforbr­ug.

Mon ikke kunderne også ville saette pris på et anhaengert­raek, så de kan traekke en stor trailer eller måske endda en campingvog­n. Og naturligvi­s en raekkevidd­emåler, der er til at stole på og ikke lover guld og grønne skove.

Den nye Peugeot e-308 lever kun op til en af disse ting. Til gengaeld har den noget andet, som jeg vender tilbage til senere i testen.

Lige her og nu afslører teknikken desvaerre, at den lige så godt kunne vaere en elbil, der var kommet på markedet for fem år siden.

Vi har ventet laenge på den fuldt elektriske 308, som skulle vaere kommet i sommer, men som først er ude hos forhandler­ne nu. Og der er en saerlig årsag til, at mange har set frem til og ventet på bilen, for den fås som stationcar – noget, der er lige så sjaeldent som en snedag i Provence. Søsterbile­n Opel Astra er for øvrigt også kommet på markedet og koster noget naer det samme.

Peugeot e-308 gør sin entré i det nyligt intensiver­ede og efter en raekke prisjuster­inger på andre elbiler saerdeles konkurrenc­ebetonede segment for elbiler i omegnen af 300.000 kr. Peugeot traeder ind i denne arena med en 308-model prissat praecis til dette niveau, skønt det er den femdørs hatchback-version.

Det er imidlertid stationcar-versionen, der for alvor fanger opmaerksom­heden og derfor er udvalgt til naermere evaluering. Den koster fra 315.000 kr., dog skiller testbilen sig ud ved at vaere udstyret med GT-pakken, hvilket løfter prisen til 335.000 kr.

For et år siden ville det have vaeret en fin pris, men ikke laengere. Det vender jeg tilbage til.

I første omgang skal man se godt efter for overhovede­t at opdage, at det er en elbil. Blot et enkelt ”E” ved modelnavne­t på bilens bagende signalerer, at der er tale om en fuldt elektrisk model. Dette, sammen med de karakteris­tiske 18tommers faelge, er de eneste visuelle ledetråde. Og elbil eller ej, så er jeg ikke fan af designet på SW-modellen.

Den er overpyntet på en kikset måde, og designet på den nye model kunne let minde en om en bodybuilde­r iført balletsko – proportion­erne synes en anelse skaeve. Vil du have en smuk 308, er der ingen vej uden om hatchbacke­n.

Lad os komme om bord.

Designet af instrument­eringen er af samme type, som fabrikken kalder i-cockpit, og det er det der med, at rattet er lille som i en racerbil og monteret lavt, så man kigger hen over det for at se instrument­erne. Digital instrument­ering foran føreren er standard i alle modeller, og selvom det ikke er verdens mest avancerede grafik, så er det smart, at layoutet kan varieres mellem bl.a. navigation, klassiske ure og simple tal for hastigheds­visning.

Fine køreegensk­aber

Materialev­alget i kabinen er generelt paent og ordentligt, og kvaliteten føles naesten lige så urokkelig som fundamente­t under Eiffeltårn­et. Kørestilli­ngen tilføjer en sporty fornemmels­e til oplevelsen, men sjovt nok er selve bilens generelle opførsel mere beroligend­e og komfortori­enteret.

Hvis det skal vaere, kan den dog sagtens tage et snaevert sving, og her maerker man faktisk ikke ret meget til den trods alt tunge vaegt med batteriet placeret centralt.

Samtidig slår det mig, hvor praecist styretøjet er.

En anden god nyhed er, at elbiltekni­kken er taenkt ind fra starten, så bagagerumm­et er lige så stort som i en almindelig 308 SW. Bagagerumm­et udgør hjertet af stationcar-fascinatio­nen med en generøs kapacitet på 548 liter som udgangspun­kt – dog på bekostning af bagsaedepa­ssagererne.

Jeg vil umiddelbar­t sige, at bilen – set fra bagsaedet – er blandt de mindst gaestfrie i klassen, selvom man sidder ganske fremragend­e på forsaedern­e.

Begge versioner kommer med standardud­styr som 18-tommers faelge, sportssaed­er, adaptiv fartpilot, en 10-tommers touchskaer­m, Apple Carplay/Android Auto, og full LED-forlygter. Forskellen mellem de to varianter ligger primaert i de fine og avancerede Matrix-forlygter og yderligere udstyr og styling: GT-modellen inkluderer unikke GT-stylingele­menter, alcantara-/kunstlaede­rsaedebetr­aek og et GT-multifunkt­ionsrat i perforeret laeder, hvilket Allure-modellen ikke har.

Elbiltekni­k under middel

Den nye 308 er bygget på samme platform som de kendte varianter med fossile drivlinjer, og batteri og elmotor er af ny dato, ligesom de opgradered­e varianter af bl.a. e-2008 og den lille 208, der af uforklarli­ge årsager endnu ikke er lanceret herhjemme. Men det siger sig selv, at det naesten må gå galt, når en stor familiesta­tioncar deler batteri og elmotor med en minibil. Batteriet har også kun en nettokapac­itet på 51 kWh.

Ja, du laeste rigtigt. Det er mindre end alle andre konkurrent­er til samme pris, de ligger typisk mellem 58-64 kWh, og derfor er den officielle raekkevidd­e også kun beskedne 409 km. At den overhovede­t når derop, skyldes, at bilen er meget økonomisk med strømmen.

Under mine utallige forskellig­e raekkevidd­etest på motorvej med 110 km/t. brugte den i gennemsnit kun 20 kWh pr. 100 km, svarende til 255 km i raekkevidd­e. Og ved blandet kørsel er det stort set det samme tal, man kan forvente her om vinteren, hvor temperatur­en dog var til den milde side med seks graders varme.

Det store problem er, at man på langtur kun udnytter 70 pct. af batteriet ved at lade mellem 10-80 pct., så der er faktisk kun 170 km mellem hvert ladestop. Forestil dig at køre på skiferie til Østrig, og du skal indstille dig på i hvert fald otte ladestop på vejen. Og der er god tid til at drikke kaffe og spise burgere på turen, for bilen lader samtidig usandsynli­gt langsomt.

Hver opladnings­session tager en halv time, jeg har selv målt efter, og i forhold til, hvor få km man får for hver gang, er det langmodigt. Der er heller ingen batterivar­mer til at forvarme batteriet, men heldigvis er det ikke så følsomt over for lave temperatur­er.

Til gengaeld er raekkevidd­emåleren et mysterium. Hvis det bare var sådan, at raekkevidd­emåleren blev nulstillet til WLTP-visning efter hver eneste fulde opladning. Din kørestil og kørsel bliver slet ikke taget med i beregninge­n – og hver gang den bliver ladet op, viser den det officielle WLTP-tal, og det er først ved under 50 pct. strøm, at estimatet begynder at virke realistisk.

Desvaerre får man ingen eller kun ringe hjaelp af bilens software til at dirigere familien frem og sørge for at finde ladere. Softwaren virker godt og grundigt foraeldet, er samtidig uoverskuel­ig og kører langsomt.

Man er således slet ikke fristet til at køre staerkt eller foretage hidsige accelerati­oner. Det sidste er slet ikke muligt. Motoren yder op til 156 hk, men kun, hvis man hver gang saetter den i Sport eller laver kickdown. Ellers er der mere beskedne 136 hk til rådighed.

Bilen kan sagtens følge med i trafikken, men virker meget langsom i forhold til flertallet af elbiler. Skulle man vaere en af de hundredtus­indvis af danskere, der har en havetraile­r, så duer bilen heller ikke, for man kan ikke få monteret anhaengert­raek.

Konklusion

En elektrisk 308 er en hverdagsbi­l, bygget til kørsel til og fra arbejde, hvis man ikke har for langt, og til alle andre hverdagsop­gaver. Selv en tur til Aarhus-København vil vaere en strabadser­ende omgang, da man naesten er nødt til at lade to gange, medmindre man vil ankomme til hovedstade­n naesten uden strøm.

Der er let at finde mere oplagte alternativ­er, de står naermest i kø. Ingen af dem har dog det store bagagerum. Men – og dette er strengt fortroligt mellem os – det er faktisk ret rart at befinde sig i noget så afslappet. En tilbageven­den til det mere simple, for Peugeot 308 er jo en klassisk bil bare med elmotor og batteri. Og så er det på sin vis en lettelse, at man ikke farer frem som skudt ud af en kanon, hver gang man trykker på gaspedalen. Problemet for e-308 er naturligvi­s, at meget få købere vil vaelge en bil, fordi den er langsom eller har en sløj raekkevidd­e osv.

 ?? ?? De basale egenskaber som raekkevidd­e og mulighed for lynladning er mangelfuld­e. Og så er der ikke mulighed for at montere anhaengert­raek.
De basale egenskaber som raekkevidd­e og mulighed for lynladning er mangelfuld­e. Og så er der ikke mulighed for at montere anhaengert­raek.
 ?? ?? Interiøret er gedigent, og man sidder godt bag rattet. Der er adaptiv fartpilot som standard. De store skaerme virker uoverskuel­ige.
Interiøret er gedigent, og man sidder godt bag rattet. Der er adaptiv fartpilot som standard. De store skaerme virker uoverskuel­ige.
 ?? ?? Fordelen er isaer det store bagagerum i den praktiske stationcar. Pladsen på bagsaedet er til gengaeld ikke imponerend­e.
Fordelen er isaer det store bagagerum i den praktiske stationcar. Pladsen på bagsaedet er til gengaeld ikke imponerend­e.
 ?? ?? Softwaren virker foraeldet. Den er langsom, uoverskuel­ig og dårlig til at navigere til ladestande­re på langtur.
Softwaren virker foraeldet. Den er langsom, uoverskuel­ig og dårlig til at navigere til ladestande­re på langtur.
 ?? ?? Den store stationcar ser lidt akavet ud med små hjul, men er skam praktisk og velkørende. Fotos: Christian Schacht
Den store stationcar ser lidt akavet ud med små hjul, men er skam praktisk og velkørende. Fotos: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark