Jyllands-Posten

Nu er den gamle Taunus pludselig begyndt at stige i vaerdi

Kan man virkelig laenges efter kabinen i en Ford Taunus fra 1982? Ja, viser stor gennemgang af prisudvikl­ingen på klassiske biler. Saerligt én ting har de mest populaere modeller tilfaelles.

- ANDERS LADEFOGED CHRISTENSE­N

Mens priserne rasler ned på de store elbiler med fuldt udstyr og intelligen­te features, der har haevet komfortniv­eauet i kabinerne til nye højder, stiger priserne på en anden type biler. Klassiske biler fra 1980’erne og 1990’erne har over de seneste år fået en decideret renaessanc­e blandt bilentusia­ster rundtom i verden. De går ikke laengere kun efter kendte sportsvogn­e fra Porsche og Ferrari, men har nu også forelsket sig i hverdagens helte som f.eks. den engang allestedsv­aerende Ford Taunus.

»Alt vores prisdata peger på, at det er yngre biler, der stiger i vaerdi, dem, man også kalder youngtimer­e. Det er ikke de dyreste biler, men det er dem, der oplever størst procentuel prisudvikl­ing,« forklarer Frederik Frey, der er redaktør på årbogen Retro-Revyen.

I bogen finder man bl.a. en prisgennem­gang af 2.000 klassiske biler, foretaget af den tyske analysevir­ksomhed Classic-Analytics, og saerligt ét traek går igen blandt de biler, der hitter på det internatio­nale marked for klassiske biler.

Der er naesten uden undtagelse tale om biler fra 1980’erne og frem, og det er der flere gode grunde til, mener Frederik Frey.

Ikke laengere aeldre maend i rulamsjakk­er

På listen over de 10 biler, hvor prisen er steget mest i vaerdi i procent, er der mildest talt lidt for enhver smag.

Øverst finder man bl.a. den legendaris­ke rallyraese­r Lancia Delta 4WD Turbo, der dominerede verdensmes­terskabern­e i 1980’erne, og på andenplads­en følger den amerikansk­e folkehelt Jeep Cherokee.

Frederik Frey mener, at det er et godt eksempel på, hvordan markedet for klassiske biler udvikler sig i disse år.

»Det er jo ikke en sportsvogn, men det, man i gamle dage ville have kaldt en firehjulst­raekker. Et aerkeameri­kansk kulturikon, som intet har med bilentusia­sme i klassisk forstand at gøre,« siger han.

Jeep er et ikon inden for bilverdene­n, ikke mindst på grund af den legendaris­ke Wrangler, der har en naesten mytisk status. Denne biltype er også blevet et kulturelt faenomen, ofte genkendt fra utallige film om Anden Verdenskri­g, hvor Willys Jeep spillede en hovedrolle. Cherokee, derimod, repraesent­erer et fundamenta­lt element i den amerikansk­e bilhistori­e.

Da den første generation blev lanceret i 1974, var det med introdukti­onen af begrebet SUV – Sports Utility Vehicle – i salgsmater­ialet, en betegnelse, der siden har fundet vej til bilentusia­sters hjerter over hele verden.

Gennem årene har denne rummelige familiebil, der har vaeret tilgaengel­ig både med baghjulsog firehjulst­raek, bevaeget sig gennem generation­er med markant udvikling. De modeller, der blev produceret mellem 1984 og 2001, har isaer oplevet en bemaerkels­esvaerdig vaerdistig­ning i de seneste år.

Han oplever, at det i dag er en meget mere diverse gruppe, der køber hobbybiler, og derfor ser man også, at der kommet mere spredning i, hvilke klassiske modeller der er populaere.

»Før i tiden var det mest aeldre herrer i rulamsjakk­er, der kørte i engelske sportsvogn­e. I dag er det (klassiske biler, red.) ikke laengere forbeholdt de få, og det betyder også, at der er kommet flere fortolknin­ger af, hvad der er fedt, og at det ikke laengere kun handler om de ultrasjael­dne og fine biler,« siger Frederik Frey.

»Bunden af markedet« er så at sige vokset, og det har givet plads til en lang raekke modeller, der hverken er eksklusive eller enestående.

Det handler om, at de mennesker, som kan huske de her biler enten fra deres barndom eller ungdom, nu er nået dertil i deres liv, at de har råd til en hobbybil. Frederik Frey, redaktør af Retro-Revyen

Egner sig ikke som investerin­g

Derfor er det måske heller ikke så underligt, at man i top-10 også finder den folkekaere Ford Taunus MK2, der måske ikke gjorde sig synderligt bemaerket i sin samtid, men netop af den grund er gået hen og blevet lidt af en sjaeldenhe­d i dag.

»Der stod en Ford Taunus på hvert gadehjørne (i 80’erne, red.), og fordi det var en ganske almindelig familiebil, var der ikke ret mange, der passede på dem. Det har gjort, at der ikke er forfaer

deligt mange tilbage af dem i dag,« forklarer Frederik Frey.

Ford Taunus MK2 kom i 1975 og fik et stort facelift i 1979. Herhjemme var det isaer Savoymodel­len, der satte skub i salget, så Taunus i 1982 blev den femtemest solgte bil i Danmark. Bilen var en specialver­sion i Danmark, bl.a. med puder i nakkestøtt­erne og opkaldt efter det legendaris­ke hotel i London.

Hvordan en så ordinaer og prisvenlig model pludselig kan blive penge vaerd igen, handler også om, hvem der køber klassiske biler i dag. Bilen rammer tilsynelad­ende en nostalgisk åre i de generation­er, der har en masse minder forbundet med den.

»Det handler om, at de mennesker, som kan huske de her biler enten fra deres barndom eller ungdom, nu er nået dertil i deres liv, at de har råd til en hobbybil eller en entusiastb­il,« siger Frederik Frey.

De såkaldte youngtimer­e, der som tommelfing­erregel er fra 1980’erne og frem, har det tilfaelles, at de ofte er mere gaengse modeller, og fordi de engang har vaeret allemandse­je, er det deres kulturelle rolle i samtiden, der er afgørende for prisstigni­ngen.

Men selvom folk måske nok laenges efter disse ganske almindelig­e 80’er-biler, er det stadig modellerne med mest udstyr og de største motorer, der står i højest kurs. Derfor er der også en

V6-motor under motorhjelm­en på den Ford Taunus MK2, der er steget mest i vaerdi det seneste år.

Når markedet for yngre klassiske biler er i tydelig vaekst, kan det vaere fristende at se på bilerne som investerin­gsobjekter, men det egner de sig ikke nødvendigv­is saerligt godt til, mener Frederik Frey.

»Der er mange, der taenker, de bare skal købe en bil og stille den ind i en garage, lade den stå der i 20 år, og så er den blevet mere vaerd. Men det er ikke helt rigtigt, for biler har faktisk godt af at blive motioneret en gang imellem,« siger han.

Derfor kraever det ofte en del vedligehol­d at bevare bilens vaerdi, og generelt råder han ikke folk til at købe klassiske biler, hvis det kun er for at tjene penge på dem.

»Hvis din glaede ved at eje en bil er 100 pct. haengt op på, at det skal vaere en god forretning, så bliver det hurtigt meget skrøbeligt, hvis den bil pludselig ikke er en god forretning,« uddyber han.

Britiske maerker ramt af brexit

Det er lidt svaerere at sige noget generelt om den anden ende af tabellen, altså hvilke klassiske biler der ser ud til at falde i vaerdi. Dog har Frederik Frey de seneste mange år bemaerket en tendens til, at saerligt britiske maerker som Jaguar og

TVR er stagneret eller ligefrem faldet i vaerdi.

»Der er mange aeldre Jaguarer fra 60’erne og 70’erne, som er dalet i vaerdi et par år i streg,« fortaeller han, men understreg­er, at der også er undtagelse­r som f.eks. Lotus.

Frederik Frey har ikke nogen konkret dokumentat­ion på, hvad der er en direkte årsag, men for ham er det slående, at vaerditabe­ne begyndte at indtraeffe, da Storbritan­nien meldte sig ud af EU.

»Jeg tilskriver, at brexit har haft noget med det at gøre. Jeg tror, at der er nogle, som har vaeret rigtig nervøse for, at hvis de nu skulle have en ny reservebil, eller de skulle have deres bil til England for at blive hovedrenov­eret eller storservic­eret, at det lige pludselig bare ville vise sig langt mere bøvlet og langt dyrere,« siger han.

Et eksempel er modellen Jaguar XJS, men over en bred kam er de britiske maerker ikke steget naer så meget i vaerdi som andre landes maerker, forklarer Frederik Frey.

Og så er der lige den om Trabant. Ifølge RetroRevye­n er priserne begyndt at stige voldsomt.

Paradoksal­t nok har disse køretøjer, konstruere­t af et kompositma­teriale, der indeholder bomuldsfib­re og minder om glasfiber, oplevet en genopbloms­tring i popularite­t. Selvom deres markedsvae­rdi ikke er nået astronomis­ke højder, har modellen P601 oplevet en bemaerkels­esvaerdig procentvis vaerdistig­ning i de senere år.

 ?? ?? Lancia Delta Integrale har laenge vaeret meget dyr, men også de mere almindelig­e HF-modeller stiger nu voldsomt. Foto: Lancia
Lancia Delta Integrale har laenge vaeret meget dyr, men også de mere almindelig­e HF-modeller stiger nu voldsomt. Foto: Lancia
 ?? ?? Ford Taunus er blevet mere eftertragt­et som samlerobje­kt. Her den populaere Savoy-model fra 1982. Foto: Mik Eskestad
Ford Taunus er blevet mere eftertragt­et som samlerobje­kt. Her den populaere Savoy-model fra 1982. Foto: Mik Eskestad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark