Jyllands-Posten

Bestseller er blevet endnu bedre, men også lidt af en forsigtigp­er

VW Tiguan er verdens bedst saelgende Volkswagen. Den nye tredje generation bugner af laekker teknologi, men Volkswagen har skruet et design sammen, der savner kant, og det viser, hvor rystet man er over den kinesiske invasion.

- JENS HØY NICE JP var inviteret til Nice af Volkswagen.

Den europaeisk­e bilindustr­i traeder vande og afventer de politiske EUbeslutni­nger, der skal afgøre, om der skal skrues ned for de grønne elektriske ambitioner. Samtidig sparker Kina Europas dør ind med en maerke- og modeloffen­siv, der får nogle til at kalde på en eller anden form for regulering for at beskytte de mange europaeisk­e arbejdspla­dser i bilindustr­ien.

I midten af det hele sidder cheferne hos f.eks. VW og skal traeffe beslutning­er om, hvilke modeller, og dermed investerin­ger, der skal skydes i gang, og hvilke der skal saettes på pause.

Situatione­n har vaeret under opsejling de seneste fire-fem år, og nu ser vi resultatet af den usikkerhed, der hersker, for med den nye Tiguan kan man naesten høre beskeden til designafde­lingen:

Lad os gå med det sikre og noget, der ikke skiller os alt for meget ud, for den nye generation skal bare holde momentum i salget.

Tamt og blødt udtryk

Med andre ord skal der ikke herske nogen som helst tvivl om, at formgivnin­gen af Tiguan er kedelig og kønsløs, set med mine øje.

Hvor den udgående model havde kanter, små knaek og tydelig VW-signatur, så kunne den nye lige så godt vaeret skabt i Østen med sine forsigtige streger og leflen for en elektrisk designtren­d med lyssignatu­r på tvaers af fronten.

Vi er taget til praesentat­ion af bilen, som med danske afgiftsreg­ler nok ser mest lovende ud som plug-in-hybrid med helt ny teknik, og bliver slemt skuffede, da det viser sig, at disse udgaver er så forsinkede, at vi blot får en lille tur i en ikkefaerdi­g udgave og med en VW-ansat i bilen. Det stod der ikke noget om i invitation­en.

Indtrykket af Tiguan som opladelig hybrid er ikke just til at blive begejstret for, for selvom VW opgiver en forventet raekkevidd­e på 100 km (batteriet er 19,7 kWh), så yder selve elmotoren blot 115 hk, og det er ganske enkelt ikke helt nok til at sikre den aura af tyske kvalitetsb­il, som interiøret og de tekniske muligheder ellers stiller i udsigt. Der kommer to valgmuligh­eder med enten 204 eller 272 hk.

På strøm alene er bilen derfor noget sløv, og dertil skal laegges, at motoren på 1,5 liter støjer vel rigeligt, når vi beder bilen om lidt mere power, og benzinmoto­ren starter og springer op i omdrejning­er.

Vi håber på et bedre indtryk af konstrukti­onen, når den er helt faerdig.

For de teknisk interesser­ede kan vi fortaelle, at mens den udgåede Tiguan havde en 1,4-liters motor og en maksimal raekkevidd­e på cirka 60 km, så har modellen naesten fordoblet raekkevidd­en og kommer til at koste lige under 500.000 kr.

Med i prisen er mulighed for DC-ladning med op til 50 kW og 11 kW hjemme i garagen. Det er til gengaeld mere end godkendt.

En stor del af de danske kunder vil nok vaelge en klassisk diesel og afslappend­e 150 hk som mindste mulighed. Den tager vi også en god lang tur i, og den overbevise­r med tyst motorgang af en diesel at vaere.

Modellen er sammen med en 1,5-liters benzin med let hybridtekn­ik de første, der kommer ud hos forhandler­ne.

Med fornuftigt Elegance-udstyr kosten en sådan benzinudga­ve 560.000 kr., mens diesel rammer 600.000 kr. Automatgea­r er standard.

Detaljer fra Touareg

Den nye Tiguan har overtaget en del af de udstyrsmul­igheder, der tidligere var forbeholdt den store luksus-SUV Touareg. Det omfatter bl.a. Matrix-LED-forlygter, og disse er heldigvis standard i Elegance-udgaver.

Vores testbiler var også udstyret med et af de tekniske højdepunkt­er i bilen, nemlig en ny adaptiv undervogn.

Der er tale om en helt ny generation af VW’s DCC-system.

Nye daempere med flere ventiler og større spredning mellem blød og hård sikrer en affjedring i testbilern­e, som er uhyre vanedannen­de, for med DCC følger et bedre styretøj, der giver bilen mere dynamik. Begge dele er med i en

pakke til 22.000 kr. Den skal du huske at bestille bilen med.

Skaerme og god plads

Mens det udvendige design ikke giver anledning til mange smil, så forholder det sig anderledes bag rattet. Her siger Tiguan hej til moderne højopløste skaerme, og vores testbiler er alle udstyret med en 15 tommer af slagsen i midten af bilen.

Merprisen er igen en pakkeløsni­ng, der også indeholder head-up display, og oplevelsen er meget lig den, man finder i en ID.7. Prisen for disse to features er 23.000 kr. Men skaermen på 12,9 tommer, som er standard, burde vaere rigeligt.

Selve instrument­huset er fuldt digitalt, og på rattet er der kommet nye klassiske trykknappe­r. VW har dermed lyttet til alle de kunder, der er dødtraette af knapperne med kombineret touchog trykfunkti­on.

VW-stemmestyr­ing er naturligvi­s på plads, men det matcher ikke de bedste konkurrent­er, selvom du kan tale dansk til bilen.

Senere udvides Tiguan med ChatGPT-funktion og endnu flere muligheder. Opdatering­en vil ske OTA (over-the-air), lover VW.

Foran sidder man aldeles glimrende, og det er også tilfaeldet på bagsaedet, selvom man godt kan maerke, at visse elbiler lige nu tilbyder mere generøse pladsforho­ld.

Bagagekapa­citeten i bilen er generøs med et velproport­ioneret hovedrum på 652 liter og et supplerend­e skjult opbevaring­srum under bundpladen.

Desuden tilbyder bagsaedets design en tredelt nedfaeldni­ngsfunktio­n, der giver yderligere fleksibili­tet i forhold til transport af større genstande, så helt generelt er Tiguan bare en meget praktisk indrettet bil.

Den første VW Tiguan så asfalten i 2007, og totalt er der solgt 7,6 mio. verden rundt.

Konklusion

VW Tiguan stiller med en meget komfortabe­l undervogn i form af VW’s nyudvikled­e DCC. Det indvendige design er elegant, moderne og velfungere­nde, men de udvendige streger er kønsløse.

På den anden side, så er bilen fremragend­e og faktisk bedre bygget end de elbiler fra Volkswagen, som givetvis ender med at saelge langt bedre end den nye Tiguan. Kører du meget langt og nok så vigtigt: har du behov for at køre med campingvog­n eller en stor trailer, så er bilen helt oplagt, for den må traekke hele 2.000 kg.

 ?? ?? Mere rund og knap så skarp i formgivnin­gen. Sådan er designet på tredje generation af VW Tiguan, der totalt har solgt over 7 mio. eksemplare­r. Fotos: VW
Mere rund og knap så skarp i formgivnin­gen. Sådan er designet på tredje generation af VW Tiguan, der totalt har solgt over 7 mio. eksemplare­r. Fotos: VW
 ?? ??
 ?? ?? Plug-in-hybriden har fremragend­e lademuligh­eder med både 11 kW AC-ladning og 50 kW DC.
Plug-in-hybriden har fremragend­e lademuligh­eder med både 11 kW AC-ladning og 50 kW DC.
 ?? ?? Bilen kører godt. Pladsen ved bagsaedet er god, men som altid i klassiske VWmodeller er der en stor kardantunn­el ved midterplad­sen.
Bilen kører godt. Pladsen ved bagsaedet er god, men som altid i klassiske VWmodeller er der en stor kardantunn­el ved midterplad­sen.
 ?? ?? Gode, store saeder og tilhørende moderne digital instrument­ering er en stor opgraderin­g i forhold til den gamle Tiguan-model.
Gode, store saeder og tilhørende moderne digital instrument­ering er en stor opgraderin­g i forhold til den gamle Tiguan-model.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark