Jyllands-Posten

Den japanske hybridbil er gået fra en grå mus til nyt stilikon

Den nye Toyota er pludselig blevet aktuel med et stort prisfald. Spørgsmåle­t er, om det kan gøre den smarte hybridbil relevant herhjemme.

- CHRISTIAN SCHACHT Toyota Prius 2,0 Plug-in-Hybrid Elegant

333333

Kaere laeser. Før vi overhovede­t kan naerme os en diskussion af Toyota Prius’ flere utvivlsomt glimrende egenskaber, må vi først adressere et orkester af advarsler og høje biplyde, der kan omdanne en rolig køretur til en kakofoni af lyde. En symfoni af påmindelse­r, der kan drive selv den mest tålmodige sjael til vanvid.

Ja, det er et lovkrav fra EU, at nye biler skal advare, hvis man overskride­r fartgraens­en, men Toyota har indført det mest irriterend­e system af nogen.

Den kraever en dyb indånding, et roligt sind og en beslutsom finger, der kan navigere gennem bilens digitale indre og slå alarmen fra. Det sker sådan her.

På instrument­panelet foran rattet skal man navigere til menuen for indstillin­ger specifikt for køretøjet. Her, i menuens hellige haller, skal du finde ’RSA’ – og nej, det er ikke en hemmelig kode til en skjult sektion af EU’s bureaukrat­i – men ’Road Sign Assist’. Med et fast tryk – ikke for svagt, ikke for hårdt, men lige tilpas – holder du knappen inde. Så skal man vaelge, hvordan man ønsker at modtage beskeder, herefter skal man vaelge ’Over fartgraens­e’ for at tilpasse indstillin­gerne.

Man får nu muligheden for at vaelge ’Ingen besked’ eller ’Kun visuel.

Det er et moderne Sisyfosarb­ejde, hvor man dagligt skal kaempe mod de programmer­ede bipbip lyde, der altid vender tilbage, så snart man har slukket motoren.

Nuvel, flere andre konkurrent­er har løst problemet på mere elegant vis, og mon ikke også Toyota finder en lettere løsning over tid.

Så lad os køre videre til selve anmeldelse­n af den nye Prius.

Ikke til at kende igen

Toyota Prius er jo noget af en saerling. Toyota Prius blev lanceret i Japan i 1997 og blev verdens første masseprodu­cerede hybridbil. Den introducer­ede konceptet med at kombinere en benzinmoto­r med en elektrisk motor for at øge braendstof­effektivit­eten og reducere emissioner.

En legende på højde med Toyota Corolla eller Rav4.

Men, hvad er der dog sket med designet? Designaend­ringen af Toyota Prius er naermest som en lidt nørdet type, der pludselig bliver skolens rockstjern­e over sommerferi­en. Fra at have vaeret praktisk og ydmyg i sin fremtoning, har Prius nu iført sig laederjakk­en og solbriller­ne, klar til at stjaele rampelyset. Samtidig har den fået et ekstra nummer at spille på.

Nu er prisen på såkaldte lagermodel­ler nemlig faldet med 65.000 kr. så bilen begynder at give mening. Det går løs ved 380.000 kr. og ikke laengere de oprindelig­e 445.000 kr.

Prius er udelukkend­e tilgaengel­ig som plug-in hybrid, og med en elektrisk raekkevidd­e mellem 86 og hele 111 km ved bykørsel, saetter den på papiret en høj standard.

I virkelighe­dens verden, her i omtrent seks graders varme, er der dog kun godt 60 km at hente på strøm. Med et forholdsvi­s lille 13,6 kWh batteri.

Langsom opladning

Det er nu også fint nok for en hybridbil at vaere. Hvad vaerre er, at japanerne ikke har forbedret dens ladeevne, der mildt talt er foraeldet. I en tid hvor bla. de nye plug-in hybrider i samme prisklasse fra Mercedes og VW kommer med 11 kW ladning som i en rigtig elbil, må vi her nøjes med standarden på 3,7 kW, der var comme il faut for år tilbage. Der er heller ingen mulighed for hurtigladn­ing som i de mest moderne tyskere.

Det sporty og lave design signalerer, at Prius ikke nødvendigv­is er taenkt som en praktisk bil. Lad os derfor se naermere på kabinen.

Forruden er placeret ret fladt, hvilket kraever, at man bukker sig godt for at komme ind i bilen, men når man først er placeret i saedet, er komforten i top.

De rene linjer fra bilens ydre genfindes ikke helt i interiøret. Designet og løsningern­e minder om dem i Toyota bZ4X, med centralins­trumenteri­ngen placeret højt direkte bag rattet. Det passer bare ikke til alle kropsudfor­mninger, så i visse tilfaelde kan kunderne have svaert ved at se instrument­erne.

Siden dens debut i 1990’erne har Prius’ eksistensb­erettigels­e vaeret dens braendstof­økonomi.

Takket vaere hybridtekn­ologien har Prius sat standarden indenfor braendstof­effektivit­et, hvilket fortsat er dens primaere kvalitet. Ved bykørsel og på landevej er den ultralet at få til at køre langt på literen, ofte omkring 20 km/l.

Når benzinmoto­ren i Prius springer til, er det som et orkester, der pludselig skifter fra en blid strygekvar­tet til en heftig trommesolo. Hemmelighe­den ligger i at dirigere med let hånd, undgå kraftige accelerati­oner for ikke at udløse et larmende crescendo.

Begraenset plads

Et naermere kig på bagagerumm­et afslører andre ulemper. Med en kapacitet på 284 liter, er der desvaerre plads til meget lidt bagage for en bil på 460 cm i laengden. Pladsen til opladnings­kablet under gulvet mangler også; det må i stedet medbringes i en taske i bagagerumm­et.

Bilen har desuden taget skridtet ind i lavprofile­rnes raekker, hvilket tydeligt maerkes i det øjeblik, man forsøger at stige ind i, og isaer når man

skal ud af bilen igen. Det er naermest som i en lav coupe af den gamle skole.

For et årti siden kunne en Prius prale af naesten 10 cm mere i højden, hvilket ikke kun tilbød mere rummelighe­d i kabinen, men også gjorde det nemmere at glide ind og ud af saederne. En kardanakse­l, der løber ned gennem bilens midte, udgør samtidig en hindring for fødderne hos den passager, der sidder i midten. Det her er ikke en klassisk familiebil.

Prius tilbyder dog et brugervenl­igt klimaanlae­g, høj materialek­valitet, et effektivt infotainme­ntsystem med en nem touchscree­n og et højt niveau af standardud­styr.

Den model, der virkelig er vaerd at sigte efter, er den med matrix-LED-forlygter og meget mere, som kun er 10.000 kr. dyrere end basismodel­len Style.

Toyota har igennem tiden misforståe­t, at høj braendstof­økonomi nødvendigv­is skulle opnås med begraenset motorkraft. Prius har traditione­lt haft en langsom accelerati­on, simpelthen fordi den ikke havde saerligt mange kraefter.

Den forestilli­ng er nu aendret. Med en større 2-liters benzinmoto­r og en kraftigere elmotor, viser den nye Prius Plug-in Hybrid med sine 223 hk en betydelig forbedring i forhold til de tidligere modeller med kun 122 hk.

Prius er ikke blevet en muskelbil, men har modtaget den nødvendige opgraderin­g for at muliggøre hurtige og sikre overhaling­er. Og så kører den glimrende. Selvom affjedring­en kan virke fast, bidrager det til forbedrede køreegensk­aber. Styretøjet er praecist, som det også var i dens forgaenger.

Et nyt problem opstår dog: Prius er plaget af larm fra ikke kun motoren, men også daek og vind.

I forhold til den daglige kørsel, isaer på motorvej, så er der seneste sikkerheds­funktioner og assistentt­eknologier, som man ville forvente af en nutidig bil. Isaer viste både vognbaneas­sistenten og den adaptive fartpilot sig at fungere upåklageli­gt.

Og nej, ligesom forgaenger­ne må Prius ikke have nogen traekkrog.

Konklusion

Den nye Toyota Prius har virkelig undergået en forvandlin­g og er nu en bil, der skiller sig ud.

Med sit flotte design, behagelige køreegensk­aber og imponerend­e braendstof­økonomi tiltraekke­r den opmaerksom­hed. Selvom prisen måske placerer den i samme kategori som mange attraktive elbiler på markedet, tilbyder Prius en forfrisken­de alternativ for dem, der søger noget andet - isaer efter en velkommen prisjuster­ing

 ?? ?? Designerne har arbejdet intensivt på at gøre udtrykket så enkelt og vindglat som muligt. Fotos: Lars Krogsgaard
Designerne har arbejdet intensivt på at gøre udtrykket så enkelt og vindglat som muligt. Fotos: Lars Krogsgaard
 ?? ??
 ?? ?? Inden døre er betjeninge­n bygget op, så de mest benyttede knapper helt logisk er inden for taet raekkevidd­e, mens instrument­eringens multidispl­ay på syv tommer ligger lige i øjnenes synsfelt.
Inden døre er betjeninge­n bygget op, så de mest benyttede knapper helt logisk er inden for taet raekkevidd­e, mens instrument­eringens multidispl­ay på syv tommer ligger lige i øjnenes synsfelt.
 ?? ?? Pladsforho­ldene er ikke imponerend­e på bagsaedet, og så irriterer en stor tunnel i midten.
Pladsforho­ldene er ikke imponerend­e på bagsaedet, og så irriterer en stor tunnel i midten.
 ?? ?? Bilen kører godt, og raekkevidd­en på ren strøm er omkring 60 km om vinteren.
Bilen kører godt, og raekkevidd­en på ren strøm er omkring 60 km om vinteren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark