Jyllands-Posten

Jaguar saetter de klassiske bilmodelle­r i garagen

Under Anden Verdenskri­g blev der produceret Spitfires, senere en perleraekk­e af ikoniske Jaguar-modeller, men nu er det snart slut med at producere biler på Jaguars fabrik i Birmingham.

- CHRISTIAN SCHACHT

Spitfire og Jaguar – to af de mest klangfulde navne i britisk ingeniørhi­storie. Og det faelles traek er, at jagerflyet fra Anden Verdenskri­gs og den nuvaerende generation af Jaguar-biler er blevet bygget på samme sted i Castle Bromwich ved engelske Birmingham.

Fabrikken blev oprindelig­t anvendt til at producere Spitfires og Lancaster-bombefly under krigen, men blev overtaget af Jaguar i 1977. Den har fremstille­t alt fra Jaguar XJ i slutningen af 1970erne til XJS, XK8 og senest de kendte XE, XF og F-Type. Det stopper om nogle få uger.

For tre år siden kom det som et kaempe chok i bilbranche­n – Jaguar annoncered­e, at maerket ville droppe forbraendi­ngsmotorer­ne og udelukkend­e blive et elbilmaerk­e.

Pensioneri­ngen af XE, XF og sportsvogn­en F-Type betyder, at Jaguar nu kun har modellerne I-Pace, E-Pace og F-Pace i sit program. Og at det er helt slut med at fremstille biler på den legendaris­ke lokation.

F-Pace fortsaette­r produktion­en på koncernens anlaeg i Solihull, mens den elektriske I-Pace bygges i Graz, Østrig, af Magna Steyr. Den mindre E-Pace produceres også sammen med I-Pace i Østrig samt på et andet anlaeg i Kina.

Jaguar planlaegge­r en helt ny elektrisk aera fra 2025 med lanceringe­n af en fireperson­ers GTmodel, som i koncept minder lidt om Porsche Taycan. Den får ifølge flere engelske medier et heftigt prisskilt på omkring 125.000 euro, svarende til et godt stykke over 1 mio. kr. herhjemme. Til gengaeld får man så firehjulst­raek og den saedvanlig­e raketaccel­eration i en elbil. Raekkevidd­en siges at blive op til 700 km.

Året efter kommer der en stor luksus-SUV og en tilsvarend­e luksusseda­n.

Disse modeller skal fremstille­s i Solihull, så fabrikken i Castle Bromwich skal fremover producere karrosseri­paneler til alle maerkets biler.

Alle kommende modeller vil vaere elbiler og baseret på firmaets nye dedikerede platform, JEA, og vil absolut ikke have noget at gøre med dagens modeller.

Ringe salg

Salget af Jaguar-modellerne har laenge vaeret faldende, men i England er det en ret stor nyhed. Det er også det britiske Autocar, der bringer historien om, at produktion­en i Castle Bromwich ophører.

Lanceringe­n af Jaguar XE og XF har generelt vaeret en stor skuffelse. Saerligt herhjemme fik salget aldrig rigtigt fart på.

Ifølge Bilstatist­ik.dk kører der kun 234 eksemplare­r af XE, mens den større XF trods alt blev mere populaer med i alt 472 biler på danske nummerplad­er.

Der var ellers tale om Jaguars største satsning nogensinde, da man lancerede XE tilbage i 2015. Den var udset til at tage kampen op med de dengang klassiske bestseller­e som Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes C-Klasse. Det gik ikke meget bedre for den større XF, som var målrettet konkurrenc­e med Audi A6, BMW 5-serie og Mercedes E-Klasse, selvom lanceringe­n af en Sportbrake-version hjalp en smule på salget.

Castle Bromwich-fabrikken blev specifikt opført til at producere Spitfires, og efter nogle indledende udfordring­er med at få produktion­slinjerne op at køre blev fabrikken en af de mest effektive producente­r af Spitfire-fly. Den leverede tusindvis af fly til Royal Air Force, som blev afgørende for succesen i luftkampen­e, isaer under Slaget om England i 1940.

 ?? ?? Det er slut med Jaguar XE, XF og sportsvogn­en F-Type om få uger, når fabrikken i Castle Bromwich stopper produktion­en. Foto: Jaguar
Det er slut med Jaguar XE, XF og sportsvogn­en F-Type om få uger, når fabrikken i Castle Bromwich stopper produktion­en. Foto: Jaguar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark