Jyllands-Posten

Laesøs trumfkort er ypperlige råvarer fra både havet, skoven og marken

Også Laesø-saltet, der produceres på øens saltsyderi, er legendaris­k, og lokale restauratø­rer og producente­r gør deres ypperste for at få det bedste ud af råvarerne.

- TOM NØRGAARD Se mere på laesoetang.dk.

Folk fra den gastronomi­ske verden kalder ofte Laesø for et af Danmarks store spisekamre. Her er fisk og skaldyr fra det rene vand omkring øen, der er svampe og baer i skoven og grøntsager på marker, der tager smag af de tangsalted­e sandbanker i Kattegat.

Øen, som er 21 km lang og 12 km bred, breder sig over et areal på 118 kvm. Tre fjerdedele af øen er naturområd­er, mens resten er landbrugsa­realer og bebyggelse. De fleste af de godt 1.800 fastboende i Danmarks mindste kommune holder til i de to havnebyer Vesterø og Østerby og i hovedbyen Byrum.

Mellem byerne ligger gårde, hvor der dyrkes alt fra økologiske hudplejepr­odukter til frilandsgr­ise. Enkelte gårde – hovedparte­n fredede – baerer fortsat de meget saerpraege­de tangtage, som er noget unikt for Laesø og ikke findes andre steder i verden.

FREDAG Laesøs hvide guld

I 1991 grundlagde Poul Christense­n saltsyderi­et Laesø Salt som et historisk vaerksted for arbejdsløs­e unge fra Laesø Produktion­sskole. I dag er virksomhed­en en millionfor­retning med mere end 20 fastansatt­e.

Laesøsalt indeholder ca. 95 pct. natriumklo­rid, resten er jod og andre salte. Det gør det til noget af verdens bedste og sundeste salt – eftertragt­et også på eksportmar­kedet.

Helt tilbage i 1100-tallet var saltudvind­ingen på Laesø en af Danmarks store industripr­oduktioner. Saltsydnin­g kraever imidlertid store maengder braende, og grådighede­n førte til rovdrift på øens skove. Eventyret sluttede således brat i 1600-tallet, hvor sandflugte­n tog over, men arbejdet med at genopføre en sydehytte på Laesø startede i 1990 takket vaere middelalde­rarkaeolog­en Jens Vellev, der stod bag projekt ”Laesø Salt”, skabt på grundlag af studier på landsarkiv­et i Viborg, hvor han granskede historiske dokumenter, som beskrev saltsydnin­gen på øen.

Nu har man for alvor fået sat produktion­en på skinner igen, og der produceres ca. 90 tons om året. Med mere end 50.000 årlige besøgende er saltsyderi­et også Laesøs største turistattr­aktion, og her er fri adgang til rekonstruk­tionerne af de middelalde­rlige sydehytter og til at se, høre og prøve, hvordan salt sydes i de store, åbne jernpander over traebål.

Hornfiskrø­nvej 3, saltsyderi­et.dk.

Frokost og anvendelig­e souvenirs

Små fem minutters bilkørsel vaek ligger en anden stor Laesø-attraktion. Og skal du have nogle originale og anvendelig­e souvenirs med hjem, er det oplagt at laegge vejen forbi besøgsgård­en Storhaven uden for Byrum, som parret Solveig og Henning Johansen har haft siden 1992. Her kan man gå rundt og hilse på de mange kaniner, geder, grise og andre bondegårds­dyr, der alle ser ud til at stortrives.

I Storhavens gårdbutik er der mulighed for at købe Solveigs egen serie af shampoo, saebe og cremer fra Laesøfruer­ne med ingrediens­er fra Laesøs natur samt uldprodukt­er og varme hjemmesko. Gården har tilmed sit eget lille ismejeri, hvor der laves den saerlige Laesø Is. Det er parrets datter Kirsten, der er hjernen bag isen, som ligeledes er skabt af lokale råvarer.

Sidst, men ikke mindst, kan man også få kaffe, saft og gode frokostret­ter i caféen, herunder udmaerkede madtaerter.

Storhaveve­j 4, storhaven.dk.

LØRDAG Jomfruhumm­er med havneudsig­t

Der er mulighed for at spise godt på Laesø, og man går sjaeldent galt i byen med øens fornemste delikatess­e, jomfruhumm­er. Heller ikke på restaurant Havnebakke­n, som ligger med flot udsigt i Vesterø havn med front mod Kattegat. Jomfruhumm­eren kan fås i en hotdog, på et stjernesku­d eller serveret i rigelige maengder på et fad med salat og matchende dressing.

Bygningen, der er fra 1917, husede tidligere et sømandshje­m, og blandt stedets store fortrin er de smukke solnedgang­e, som i sommerhalv­året kan nydes fra den udendørs terrasse.

Havnebakke­n 12, havnebakke­n.dk

Rundt til tanghusene

”Red tangtagene” blev etableret af en raekke ildsjaele på Laesø, som kaemper for at bevare de unikke tangtage, der er de eneste af deres slags i verden. I 2015, da de første initiative­r blev sat i vaerk, var der kun 36 tangtage tilbage på Laesø, og mange af dem var i staerkt forfald.

I 2020 blev Laesøs tangtage sammen med øens saltsydnin­gstraditio­n optaget på tentativli­sten over kulturarv, der kan komme i betragtnin­g til Unescos Verdensarv­sliste, og i dag har en stor del af de gamle huse fået nyt ålegraes

Den fascineren­de historie bag Laesøs tangtage er, at det var kvinderne, der arbejdede som bygningshå­ndvaerkere. At hente, tørre og køre tangen hjem var kvindearbe­jde. Det var ligeledes kvinderne, der vred vaskere – deraf ordene vaskerkone­r og vaskerpige­r.

At kvinderne måtte tage sig af det hårde arbejde på Laesø skyldtes, at maendene ofte var vaek hjemmefra i kortere eller laengere tid. Nogle var på havet for at fiske, andre tog hyre på fragtskibe, der sejlede Jorden rundt, og var måske ikke hjemme i årevis. Det var derfor op til kvin

derne at sørge for alt det praktiske, herunder landbrug, børn, at køre familien til kirke i hestevogne­n og altså at laegge nyt tag på husene.

Laesø var kort sagt kvindernes ø, og mange af øens tanghuse i dag er også opkaldt efter kvinder, ligesom det var kvinderne, der arvede gårdene.

Det er muligt at besøge bl.a. Hedvigs hus, der i dag huser Laesø Museum. Du kan følge to forskellig­e ruter på øen, hvor der er mulighed for at opleve tanghusene. Den laengste er 4,5 km lang.

Kort kan erhverves flere steder på øen eller via tangtag.dk. Tjek også laesoe-museum.dk.

Lokale laekkerier med hjem

De fleste, der holder ferie på Laesø, gør det i et lejet hus, og selvom der er flere gode spisestede­r rundtom på øen, er det oplagt også at støtte den lokale slagter og bringe laekkerier­ne med hjem.

Laesø Slagteren samarbejde­r med Laesø Limousine, som opdraetter limousinek­vaeg, der graesser på strandenge­n taet på Laesø Saltsyderi. Strandenge­n overskylle­s ofte af havet i vinterhalv­året, hvilket påvirker saltindhol­det i planterne. Kvaegets afgraesnin­g af strandenge­n har betydning for både kvaliteten, strukturen og smagen i kødet.

Foruden forskellig­e udskaering­er kan man også købe sandwicher, salater, retter klargjort til ovnen eller lidt laekkert tilbehør til frokosten. Byrum hovedgade 66, xn--lsslagtere­n-98a9u.dk.

SØNDAG Øen fra oven

Traeskomag­eren, cykelrepar­atøren og sømanden Thorvald Hansen var en original. Og også i den grad en staedig rad. Egenhaendi­gt opførte han det 17 meter høje, rødkalkede udsigtstår­n på bakken i Byrum by, hvor der er udsigt over hele øen og havet omkring. Tårnet er opført i 1927 og skabt af hjemmestøb­te, halvrunde mursten. Den beskedne entré på fem kr. er godt givet ud.

I naerheden ligger også Museumsgår­den, hvor man både kan blive klogere på Laesøs historie og se et af de legendaris­ke tangtage.

Thorvald Hansensvej 5, visitlaeso­e.dk

Sanketur ved Horneks Odde

Horneks Odde midt på Laesøs nordkyst er en del af et system af strandvold­e på en stor strandvold­sslette. Det lavvandede farvand ud for odden er historisk blevet udnyttet til saesonfisk­eri. Fiskerne flyttede ind i primitive hytter, ”hummerhytt­er”, der blev gravet ind i strandvold­en og bygget af materialer, som var drevet i land.

I begyndelse­n af 1900-tallet og frem til ca. 1950 var her 8-10 hytter, som fiskerne brugte som base for isaer fiskeri af sorthummer med tejner. Hytterne indeholdt som regel en eller to køjer, et bord, en stol og en kedel til at koge kaffe i. Der er i dag kun to hytter tilbage, som man kan se her, men det er også vaerd at komme til Horneks for den smukke omkringlig­gende natur.

Horneks Odde er også udgangspun­kt for en anderledes sanketur med Rie Ladefoged, der driver Laesø Tang. Sammen høster man tang som tilbehør til menuen, der tilberedes over bål.

 ?? ??
 ?? ?? Man kan følge arbejdet taet på Laesø saltsyderi. Foto: Kjetil Løite
Man kan følge arbejdet taet på Laesø saltsyderi. Foto: Kjetil Løite
 ?? ??
 ?? ?? Laesø ligger omtrent midtvejs mellem Frederiksh­avn og Gøteborg og er den største ø i Kattegat. Foto: Kjetil Løite
Laesø ligger omtrent midtvejs mellem Frederiksh­avn og Gøteborg og er den største ø i Kattegat. Foto: Kjetil Løite
 ?? ?? Jomfruhumm­er på Restaurant Havnebakke­n. Foto: Tom Nørgaard
Jomfruhumm­er på Restaurant Havnebakke­n. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? Hummerhytt­e på Horneks Odde. Foto: Travelbook
Hummerhytt­e på Horneks Odde. Foto: Travelbook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark