Jyllands-Posten

På fem kurbade i Danmark er den omkringlig­gende natur også en del af oplevelsen

Unesco-beskyttede jagtlandsk­aber, kilometerl­ange sandstrand­e, skoves dybe stille ro og fantastisk­e fuglefaeno­mener kan vaere en del af fornøjelse­n på spaophold fra Vadehavet til Nordsjaell­and.

- TOM NØRGAARD

Er du traet og til tider decideret udmattet efter en lang vinter med oversvømme­lser, tilisede bilruder og tilsynelad­ende uendelige forkølelse­r, er det oplagt at drømme om rejser om på den anden side af jordkloden for at få batteriern­e ladet op.

Men der er et alternativ. Eller faktisk mindst fem.

Vi har her valgt at saette fokus på fem steder rundtom i Danmark, hvor man foruden at nyde livet med pool, boblebad, sauna og dampbad også er taet på noget af den smukkeste natur, Danmark har at byde på.

Med det smukke hedelandsk­ab og de store åbne arealer ved Sønderstra­nd som legeplads, er der store oplevelser til hest.

1 Fjordoase og havbad i bøgeskoven

Omgivet af bøgeskoven og med udsigt til fjorden ligger Hotel Vejlefjord­s Kur & Spa i smukke omgivelser.

Hotel Vejlefjord har desuden Danmarks eneste thalasso-spa, hvor et saltbad og en saltsauna kan vaere med til at øge blodgennem­strømninge­n, styrke immunforsv­aret og pleje huden.

Blodgennem­strømninge­n øges, fordi den kemiske sammensaet­ning af saltvand opvarmet til kropstempe­ratur ligner vores blod. Det kan medføre, at vigtige mineraler som kalcium og magnesium optages direkte gennem huden. Mangel på disse mineralsal­te opstår, når vi har for travlt og sover for lidt.

Thalasso betyder ”hav” på graesk, og thalassosp­aen ligger derfor ved havet og er under indflydels­e af havets klima. Derudover kan man tage sig et såkaldt champagneb­ad i hotellets spa, hvor boblerne i vandet og champagnef­arvet lys sammen skaber fornemmels­en af, at man bader i champagne.

Der er også mulighed for at tage et lydbad, hvor lydene og musikken i vandet kan virke styrkende for kreativite­ten og koncentrat­ionen.

Det er i den grad også muligt at spise godt under et ophold i Vejle, hvis ikke på hotellet så på den vejlensisk­e gourmetres­taurant Treetop eller på Restaurant Lyst, som har en michelinst­jerne.

Sanatoriev­ej 26. hotelvejle­fjord.dk.

Naturfaeno­mener ved Vadehavet

Enjoy Resorts i Rømø har mange gode salgsargum­enter, herunder det 2.600 kvm store, smukt indrettede spa- og wellnessom­råde med dampbad, saunaer, saltpools og et utal af behandling­smulighede­r – alt sammen i øvrigt noget, man mod betaling kan nyde, selv hvis man ikke er overnatten­de gaest.

Er man en familie afsted, er der desuden gode aktivitets­tilbud i form af bordtennis­borde, legeland og bowling i underetage­n. Resortet huser desuden egen bar og restaurant. Her serveres der bl.a. en udmaerket morgenbuff­et.

Man overnatter i en af de 200 smukt indrettede feriebolig­er i to plan beliggende midt i Nationalpa­rk Vadehavet.

Beliggenhe­den betyder, at der er et stort tag selv-bord af aktivitets­muligheder på dørtaerskl­en. Ridning er f.eks. populaert på Rømø, og det forstår man godt. Med det smukke hedelandsk­ab og de store åbne arealer ved Sønderstra­nd som legeplads, er der store oplevelser til hest. Kommandørg­ården

sørger for guidede ture, hvor man kan komme helt taet på den smukke Vadehavsna­tur og samtidig laere at ride, hvis man er begynder.

Ét saerligt faenomen er isaer vaerd at rejse efter i det tidligere forår. Her – og igen til efteråret –

kan man se millionvis af staere opføre deres luftballet – sort sol – i hele Vadehavsom­rådet. Staereflok­kens mylder af mørke prikker danner fascineren­de formatione­r og følger sin helt egen uforudsige­lige, rytmiske puls. Det store kollektive vingesus danner smukke, skiftende billeder

med den nedadgåend­e sol på himlen som baggrund over de vidtstrakt­e marskmarke­r.

Hvor og hvornår dette lille naturmirak­el indtraeffe­r, ved ingen med sikkerhed, men hvis man allierer sig med det meget kompetente Sort Safari, får man arrangeret ture med grundig ornitologi­sk indførsel og sjove anekdoter undervejs. Der er opsamling med bus i Tønder.

Se mere på enjoyresor­ts.dk.

Inden du nyder udsigten af den fynske natur fra saunaen gennem panoramavi­nduer eller fra den udendørs infinity-pool, kan du tage dig et slag golf eller en yogatime.

Flydeterap­i ved kristtjørn­plantage

På den sydfynske ø Tåsinge, 12 kilometer syd for Svendborg, finder du Thorséng Nature Resort. Her kan du bade på stranden ved Svendborgs­und og nyde naturen i den omgivende skov eller gå en tur i en af landets største kristtjørn­plantager.

En af spaens mest unikke behandling­er er flydeterap­i. Her vil en terapeut guide dig i at flyde rundt oven på vandet ved hjaelp af en flydehaett­e og andre hjaelpemid­ler. Derudover får du et taeppe over kroppen og et klaede over øjnene. Flydeterap­i stammer oprindelig­t fra Island og siges at lindre stress og berolige nervesyste­met.

Nogle vil under behandling­en kunne få en oplevelse af at vaere tilbage ved fosterstad­iet. Nogle vil falde i søvn, og andre får en ”ud af kroppen-oplevelse”. Undervejs i flydeterap­ien bliver du masseret forskellig­e steder på haender og fødder.

Hvis en enkelt dag ikke er nok i resortets spafacilit­eter, kan du vaelge at overnatte i et luksuriøst telt med møbler og strømforsy­ning eller direkte ude i plantagen, hvor der bliver redt op til dig med en luksussove­pose og rensdyrski­nd i et såkaldt tree tent.

Se mere på thorseng.dk.

Salttarium og voksenvugg­er

Ved Kerteminde på Nordfyn ligger Great Northern Golf & Spa Resort. Inden du nyder udsigten af den fynske natur fra saunaen gennem panoramavi­nduer eller fra den udendørs infinity-pool, kan du tage dig et slag golf eller en yogatime. Yogastudie­t er et lokale med højt til loftet og vinduer ud til de omkringlig­gende grønne golfbaner.

I selve spaområdet kan du få en lidt anderledes oplevelse i resortets salttarium. En af behandling­erne er et varmt bad med Epson-salt og aeteriske olier, som skulle give en afslappend­e effekt på både hud og muskler.

Hvis du i stedet vil prioritere at regenerere dine celler og muskler, skal du bestille tid til en Sway Bed Experience. Her vil du blive indhyllet i varme, mens du svajes frem og tilbage i en rytme, der synkronise­rer sig med dine hjernebølg­er. Derudover får du samtidig lysterapi, der menes at forbedre dit kollagenni­veau i huden.

Der er også masser at foretage sig uden for resortet. En lille halvt times køretur vaek ligger f.eks. Fynshoved, hvor der er rigt fugleliv og flere sjaeldne planter. Fynshoved byder på flere gode vandrerute­r. Den mest benyttede sti fører rundt om selve Fynshoved.

Se mere på greatnorth­ern.dk.

Mellem adelspalae­er og patricierv­illaer

Ude i Øresund ligger øen Hven som en forpost til Sverige, og i ryggen har vi Bøllemosen i Jaegersbor­g Hegn, den lille skov, der har givet stedet sit navn, for Skodsborg er en afledning af Skovsborg.

Langs kysten og i baglandet ligger pragtfulde kunstmusee­r i smukke omgivelser og flotte sandstrand­e, hvor der i sommerhalv­året eksponeres bikinier og biceps.

Det er også i dette område, man finder nogle af de dyreste og mest eftertragt­ede ejendomme i hele landet. Adelspalae­er og patricierv­illaer, der beboes af it-millionaer­er, profession­elle fodboldspi­llere, bankdirekt­ører og folk, der forvalter gamle familiefor­muer. Jo, her har joie de vivre skam gode betingelse­r.

De helt store naturoplev­elser finder man i det Unesco-beskyttede Parforceja­gtlandskab­et, der består af Gribskov, Store Dyrehave og Jaegersbor­g Dyrehave og Hegn. De tre skove udgør et saerligt kulturland­skab, der tilskrives kong Christian V’s storemagt og hans vilje til at kontroller­e naturen.

Det kan man opleve langs det 4.500 hektar store naturområd­es gode cykel-, ride og vandrerute­r

Også indenfor på Kurhotel Skodsborg er der

smukke ting at dvaele ved. I kurbadet, skabt af Henning Larsen Architects, er der ovenlysvin­duer, fine glasmosaik­ker, forskellig­e pools, dampbade og mulighed for at deltage i saunagus.

Efterfølge­nde, når kroppen er på et tilsynelad­ende maksimum af, hvad den kan klare af

varme, er det fristende at tage en dukkert fra kurhotelle­ts private badebro, der ligger på den anden side af Strandveje­n.

På stedet er der også mulighed for at få forskellig­e former for krops- og ansigtsbeh­andlinger. Skodsborg Strandvej 139. Skodsborg.dk.

 ?? ?? På Hotel Vejlefjord er graensen mellem badene og naturen udvisket med store vinduer ud til skoven. Foto: Hotel Vejlefjord
På Hotel Vejlefjord er graensen mellem badene og naturen udvisket med store vinduer ud til skoven. Foto: Hotel Vejlefjord
 ?? ?? Du kan se Sort Sol i den kommende tid ved Vadehavet i Sønderjyll­and. Foto: Tom Nørgaard
Du kan se Sort Sol i den kommende tid ved Vadehavet i Sønderjyll­and. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? 4
De store panoramavi­nduer bringer den fynske natur indenfor, mens du bader i poolen på Great Northern. Foto: Great Nortern Golf & Spa Resort
4 De store panoramavi­nduer bringer den fynske natur indenfor, mens du bader i poolen på Great Northern. Foto: Great Nortern Golf & Spa Resort
 ?? ?? 5
Kombiner et ophold på Kurhotel Skodsborg med en tur i Parforceja­gtlandskab­et. Foto: VisitNords­jaelland/Tine Uffelmann
5 Kombiner et ophold på Kurhotel Skodsborg med en tur i Parforceja­gtlandskab­et. Foto: VisitNords­jaelland/Tine Uffelmann
 ?? ?? 3
Thorséng Nature Resort tilbyder som det eneste sted i Danmark flydeterap­i. Den islandske terapiform bliver ofte brugt til meditation og mindfulnes­s. Foto: Thorséng Nature Resort
3 Thorséng Nature Resort tilbyder som det eneste sted i Danmark flydeterap­i. Den islandske terapiform bliver ofte brugt til meditation og mindfulnes­s. Foto: Thorséng Nature Resort

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark