Jyllands-Posten

Høj kriminalit­et i Gellerup: »Der er et kaempe skjult miljø, jeg ikke ser«

Beboere og besøgende er ikke overrasket over kriminalit­et i Gellerup. Men flere aergrede sig fredag over, at Østjylland­s Politi har offentligg­jort massive kriminalit­etstal med tråde til det udsatte boligområd­e.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Butikkerne er ved at gøre klar til dagens kunder ved den store hovedgade, der deler Gelleruppa­rken i to. Det er en kold, solrig fredag morgen på Karen Blixens Boulevard. I grønthandl­eren er flere mennesker ved at saette varer på plads. Ingen gider at snakke om fredagens nyhed i Jyllands-Posten. Her kunne de laese, at politiet i forbindels­e med en kortlaegni­ng af slaegtsbas­eret kriminalit­et har identifice­ret ca. 60 familier og 1.000-1.500 personer med tilknytnin­g til det udsatte boligområd­e.

Der kommer dog lidt ud af sidebenene fra en medarbejde­r, der ikke vil have sit navn i avisen.

»Jeg er traet af det her. For en uge siden fik vi at vide, at det går rigtig godt i Gellerup. Det modsiger politiet fuldstaend­ig i dag. Jeg er traet af det.«

Skråt over for grønthandl­eren – på Inger Christense­ns Gade – kommer den 29-årige Johannes Højlund Vibe gående. Han har boet i Gellerup i syv år. Han har altid følt sig tryg, men tvivler ikke på politiets tal.

»Jeg kender folk i politiet, der arbejder herude, og som siger, at der er et kaempe skjult miljø, jeg ikke ser, fordi jeg lever i min verden,« siger Johannes Højlund Vibe.

Gellerup har i mange år vaeret praeget af problemer med kriminalit­et. Det er en af årsagerne til, at området er på regeringen­s liste over parallelsa­mfund. Som konsekvens skal flere hundrede almene boliger rives ned. Men bag politiets nye tal gemmer der sig faktisk forbedring­er. Andelen af kriminelle og beboere med ikkevestli­g baggrund i området er faldende. Omvendt stiger beskaeftig­elsen og den gennemsnit­lige indkomst i boligområd­et. Alle fire parametre er afgørende for Gellerups

stempel som parallelsa­mfund.

Voldsomme tal

Det er ikke nemt at finde lokale at snakke med. Nogle vil gerne snakke, men ikke have deres navn naevnt i avisen. Endnu flere vil ikke have taget billeder.

En 49-årig kvinde parkerer sin bil på Inger Christense­ns Gade og udbryder: »Det er alt for højt«, da hun hører tallene.

Kvinden er palaestine­nser fra Libanon og har boet i Gellerup i over 20 år, men ønsker derudover at vaere anonym. Hun mener, at det er skidt for området, at sådanne tal kommer ud.

»Der er mange familier, der har gode ressourcer her. Børn, som laeser og har undervisni­ng. Der bliver altid kun snakket negativt om Gellerup,« siger hun.

Langs Karen Blixens Boulevard ligger det midlertidi­ge kontorfael­lesskab Square One. Herfra driver Aviaja Borup Lynggaard et firma, der producerer interaktiv­e laeringsmi­dler til folkeskole­n. Hun løfter øjenbryn, da hun hører tallene.

»Det er voldsomme tal. Vi maerker slet ikke til kriminalit­et her. Jeg tror, det er noget, som holdes inden for bestemte miljøer,« siger hun og udtrykker forståelse for politiets registreri­ng af kriminelle familier: »Det er nok nødvendigt for at finde roden til problemern­e. Det giver mening for at målrette de sociale og kriminalpr­aeventive indsatser. Men jeg er i tvivl, om det gør noget godt at offentligg­øre tallene.«

Tallene kommer fra et svar til folketings­medlem Peter Skaarup (DD), der har spurgt justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) til antallet af kriminelle familier og familiemed­lemmer, der »bor i områder som Gelleruppa­rken«.

Af svaret fremgår det, at Østjylland­s Politi er i gang med at se på såkaldt slaegtsbas­eret kriminalit­et. I den forbindels­e har politiet udarbejdet en analyse af såkaldte vanekrimin­elle. De defineres som personer med fem eller flere sigtelser om året i en laengere periode. Det er denne analyse, som »har identifice­ret« de ca. 60 familier og 1.000-1.500 »relevante personer i alle aldre«.

Østjylland­s Politi har ikke ønsket at stille op til interview og svare på spørgsmål om, hvorvidt samtlige identifice­rede personer er vanekrimel­le, hvordan de er tilknyttet Gellerup, og hvilke sigtelser der er tale om.

De har et ry

En 18-årig kvinde med palaestine­nsiske rødder passerer med hastige skridt Gellerup Bibliotek. Hun er på vej i skole, men tager sig alligevel tid til at snakke. Antallet af kriminelle er højt, men hun er ikke overrasket:

»Nej. Fordi der er kriminelle over det hele. I hele Aarhus.«

Kvinden bor i området og ønsker at vaere anonym. Hun kender flere kriminelle:

»Ikke hvad de laver og sådan noget. Men de har et ry.«

I Bazar Vest har den 46-årige Akram Achwah ikke noget imod at stille sig frem med navn. Over et glas te erklaerer han sig overrasket.

»Tallene virker naesten overdrevne,« funderer han.

»Når jeg går rundt, kan jeg ikke se de dårlige mennesker i tusindtal. Jeg oplever ikke kriminalit­et i hverdagen, og jeg har boet her i rigtig lang tid. I de sidste par år er der endda kommet meget mere fred og ro i området,« siger Akram Achwah.

Han synes dog, at politiet naesten er for venlige og for respektful­de, når de af og til stopper nogle af dem, som f.eks. kører dårligt i området.

»De står og hilser, snakker og smiler. Jeg synes, der bliver udvist for meget respekt. De skal behandles som kriminelle, så folk i området ved, at det ikke er gode mennesker,« siger Akram Achwah.

 ?? ?? Aviaja Borup Lynggaard er i Gelleruppa­rken ca. hver anden dag. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Aviaja Borup Lynggaard er i Gelleruppa­rken ca. hver anden dag. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Gellerup har i mange år vaeret praeget af problemer med kriminalit­et. Foto: Kasper Heden Andersen
Gellerup har i mange år vaeret praeget af problemer med kriminalit­et. Foto: Kasper Heden Andersen
 ?? ?? Johannes Højlund Vibe har aldrig følt sig utryg i Gellerup. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Johannes Højlund Vibe har aldrig følt sig utryg i Gellerup. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark