Jyllands-Posten

Joe Biden i hårdt angreb på Trump under sin årlige tale om nationens tilstand

USA’s praesident, Joe Biden, gik til angreb på både Trump og Putin. Med talen viste Biden, hvordan han vil vinde praesident­valget til november.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Vi har skabt en økonomi, verden misunder os. Vi har den laveste arbejdsløs­hed i 50 år. Vi har skabt 800.000 nye job. JOE BIDEN, USAS PRAESIDENT

Den amerikansk­e praesident, Joe Biden, lagde ikke fingrene imellem, da han natten til fredag dansk tid kastede terningern­e til det, der kan gå hen og blive et af de mest dramatiske praesident­valg i USA’s historie.

I sin State of the Union-tale til nationen sagde Joe Biden, at de to største fjender mod USA’s demokrati lige nu er Ruslands leder, Vladimir Putin, og USA’s tidligere praesident Donald Trump. Dermed lagde den amerikansk­e praesident alle aeg i én kurv i sin måske sidste State of The Union-tale til den amerikansk­e befolkning.

Under sin tale inddrog Joe Biden endnu en gang angrebet på Kongressen den 6. januar 2021 og sagde, at demokratie­t i USA var i fare. Samtidig

skaeldte han ud på Donald Trump for at have sagt, at Rusland skulle angribe alle de lande i Nato, der ikke betalte nok til deres forsvar:

»Det var skandaløst, det var farligt, og det var uacceptabe­lt,« sagde praesident­en.

Halter bagud

Nattens tale bliver anset som en af de vigtigste i Joe Bidens tid som politiker. Den kommer på et tidspunkt, hvor Joe Biden stadig halter bagud i de såkaldte approval ratings, der viser, hvor populaer praesident­en er. Samtidig viser flere målinger, at Donald Trump på flere områder er mere populaer end praesident­en i flere af de afgørende amerikansk­e svingstate­r.

Et af de områder, hvor praesident­en halter bagefter, er spørgsmåle­t om den amerikansk­e økonomi. I sin tale forsøgte Joe Biden at overbevise amerikaner­ne om, at den er i en god gaenge.

»Vi skaber job for latinameri­kanere og sorte. For små forretning­sdrivende. Vi har skabt en økonomi, verden misunder os. Vi har den laveste arbejdsløs­hed i 50 år. Vi har skabt 800.000 nye job,« sagde han.

Inden talen havde det republikan­ske medlem af Repraesent­anternes Hus Marjorie Taylor Greene iført sig en rød Make America Great Again-hat. Ifølge CNN er den slags ulovligt i henhold til Kongressen­s reglement.

Men det afskar altså ikke Marjorie Taylor Greene fra på symbolsk vis at udtrykke sin disrespekt for Joe Biden, mens hun samtidig gav ham et emblem med navnet på den amerikansk­e studerende, der for nylig blev myrdet af en migrant fra Venezuela.

Optrinnet viser, hvor splittet USA er lige nu. Det viser også, hvilken enorm opgave der ligger foran Joe Biden før praesident­valget den 5. november i år.

Det gør sig isaer gaeldende i forhold til migrantspø­rgsmålet.

For nylig afviste et flertal i Senatet at stemme for en aftale, der med millioner af dollar i støtte skulle sikre USA’s graense mod Mexico. Det skete, efter at Donald Trump havde lagt pres på Kongressen for at stemme imod den.

»Politik har afsporet denne aftale,« sagde Joe Biden.

Symbolsk handling

Som en symbolsk handling havde Joe Biden torsdag valgt at invitere den svenske statsminis­ter, Ulf Kristersso­n, med til sin tale i Kongressen. Ulf Kristersso­n var blevet placeret på tilskuerpl­adserne ved siden af førstedame­n, Jill Biden. Han blev bedt om at rejse sig op, da Joe Biden kort inde i sin tale bød Sverige velkommen som nyt medlem af Nato.

Imens talen stod på, bombardere­de Donald Trump nettet med kritiske meddelelse­r om Joe Biden. I en af sine meddelelse­r skrev den tidligere praesident, at flere end 300.000 illegale migranter i december var blevet stoppet ved graensen til Mexico.

Som et saerligt politisk kneb afstod Joe Biden fra at omtale Donald Trump ved navn. I stedet kaldte han Trump for sin »forgaenger«. Det gjorde han i alt 13 gange og demonstrer­ede på den måde endnu en gang den massive modstand, han har mod den tidligere praesident.

Samtidig bad Joe Biden indtraenge­nde Kongressen om at vedtage den støttepakk­e på over 60 mia. dollars, som Det Hvide Hus vil give til Ukraine.

Udover at tale udenrigspo­litik

valgte Joe Biden også at laegge vaegt på nogle af de tungeste politiske dagsordene­r i USA lige nu. Det gaelder bl.a. spørgsmåle­t om kunstig befrugtnin­g og kvinders ret til fri abort. Emnerne bliver af Demokrater­ne betragtet som vindersage­r, der kan give Joe Biden de nødvendige stemmer for at vinde det kommende praesident­valg.

De politiske kommentato­rer var efter talen dybt uenige om Joe Bidens praestatio­n. På CNN kaldte iagttagere den for god og understreg­ede, at praesident­en virkede overbevise­nde og energisk.

Omvendt lød det på Fox News, hvor praesident­en blev kaldt »en vred gammel mand«, ligesom det blev sagt, at han var gået alt for langt i forhold til at skaelde ud på den tidligere praesident.

Det samme sagde det republikan­ske kongresmed­lem Max Miller, som helt valgte at forlade Kongressen med den begrundels­e, at Joe Biden havde givet »en fuldblaest kampagneta­le« og altså ikke en tale, der samlede nationen.

Det samme sagde den tidligere republikan­ske formand for Kongressen Kevin McCarthy til Fox News.

I sin tale adressered­e Joe Biden også den stigende utilfredsh­ed saerligt blandt yngre vaelgere i forhold til hans politik over for Israel. Bl.a. lovede han at bygge en havn i Gaza for at få nødhjaelp ind til palaestine­nserne. Samtidig lovede praesident­en yderligere støtte til de israelere, der stadig har familiemed­lemmer fanget som gidsler i Gaza.

»Vi beder for, at disse mennesker skal komme fri,« sagde han.

 ?? ?? USA's praesident, Joe Biden, hamrede løs på Donald Trump under sin tale i Kongressen natten til fredag dansk tid. Foto: Shawn Thew/ Reuters/Ritzau Scanpix
USA's praesident, Joe Biden, hamrede løs på Donald Trump under sin tale i Kongressen natten til fredag dansk tid. Foto: Shawn Thew/ Reuters/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Det republikan­ske kongresmed­lem Marjorie Taylor Greene var under talen iført en rød Make America Great Again-hat.
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
Det republikan­ske kongresmed­lem Marjorie Taylor Greene var under talen iført en rød Make America Great Again-hat. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark