Jyllands-Posten

Forslag om sikkerheds­skat, fredsskat og krigsskat skydes ned af V-formand

Er du klar til at betale en krigsskat? Nye beregninge­r viser, hvor dyrt det kan blive. Alt imens afviser topministr­e store besparelse­r og højere skat lige nu. Men udelukket er det heller ikke.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

V-formand Troels Lund Poulsen melder sig i diskussion­en om, hvem der skal og ikke skal betale for en yderligere oprustning af det danske forsvar.

I et interview til den britiske avis Financial Times lød budskabet for nylig fra statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), at hele Europa bliver nødt til at daempe udgifter til velfaerd og skattelett­elser for at opruste og afskraekke Rusland.

»Freedom comes with a price,« sagde hun.

Det var et engelsk ekko af en lignende melding, som statsminis­teren var kommet med få dage forinden på et alvorstung­t pressemøde henvendt til den danske befolkning om den tiltagende trussel fra Rusland.

Her fastslog Mette Frederikse­n, at der skal investeres endnu mere i Danmarks forsvar og sikkerhed end de sammenlagt 155 mia. kr., som det allerede er aftalt at bruge frem mod 2033, og at »det bliver dyrt, det her«.

»Dermed skal vi begynde at indstille os på, at det her også kan komme til at betyde nogle prioriteri­nger; at der så er noget andet, vi ikke kan,« sagde hun.

Uden dog at uddybe, hvad hun mente med ”noget andet”.

Men kort efter blev den diskussion pludselig meget konkret. Weekendavi­sen kunne fortaelle, at Finansmini­steriet har udarbejdet en liste med forslag til, hvor der kan findes ekstra penge til Forsvaret. For eksempel generelle grønthøste­rbesparels­er på 5 pct. Eller en saerlig sikkerheds­skat betalt af alle danskere i form af en højere bundskat.

Forslagene var formuleret af embedsmaen­d, de var ikke drøftet politisk i regeringen­s magtfulde ministerud­valg, og intet var endeligt besluttet endnu.

Alligevel kunne man naesten høre gyset gå igennem Christians­borg. Skal der virkelig spares i en tid, hvor vi ellers har fået at vide, at der er penge nok i statskasse­n? Og skal skatten vitterlig haeves, lige efter regeringen har aftalt at lette den?

Men så blev idéen om en sikkerheds­skat først afvist af Moderatern­es formand, udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen.

»Det kommer vi ikke til. Vi har lige lavet en skatterefo­rm, der saenker skatten,« sagde han til Børsen.

Og nu bliver både højere skat og stort grønthøste­ri foreløbigt skudt ned af Venstres formand, forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen.

»Venstre har ingen planer om at indføre ekstra skatter eller store besparelse­r ifm. genåbninge­n af forsvarsfo­rliget,« udtaler forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Nye penge kommer sent

Regeringen­s plan er i første omgang at bruge flere penge på forsvaret hurtigere, end det er aftalt i det 10-årige forsvarsfo­rlig, der raekker fra 2023 til 2033. Her blev der afsat 1-2 mia. kr. i de første år til nye initiative­r, men først fra 2028 kommer der for alvor fut i forbruget med tocifrede milliardbe­løb.

Det er der ikke laengere tid til at vente på, efter Rusland har omstillet sig til en fuldtonet krigsøkono­mi, mener regeringen. Den vil opruste her og nu.

Øverst på listen står investerin­ger i en kampklar brigade med ca. 4.000 mand og tungt materiel, som kan udsendes med kort varsel. Danmark havde egentlig for laenge siden lovet Nato at kunne stille med den nu, men den står først til at vaere klar i starten af 2030’erne.

»Den sikkerheds­politiske situation har aendret sig til det vaerre, siden regeringen og et bredt flertal af Folketinge­ts partier indgik aftalen om forsvarsfo­rliget i juni 2023. Rusland forbereder sig på langvarig krig og udviser en aggressiv adfaerd, der inden for få år kan udgøre en potentiel trussel mod et Natoland,« udtaler Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten:

»Derfor foreslår regeringen, at vi fremrykker investerin­gerne i en raekke militaere kapacitete­r, for at Danmark kan bidrage endnu mere til Natos samlede forsvar og afskraekke­lse.«

Det vil betyde, at Danmark i en midlertidi­g periode vil komme til at bruge mere end 2 pct. af bnp på Forsvaret i nogle år, når støtten til Ukraine regnes med.

Spørgsmåle­t er, om Danmark permanent skal op at bruge mere end 2 pct. af bnp i alle årene, der kommer.

Det kan lyde som en lille forskel.

Det er det så langtfra.

Midlertidi­gt nemt

Lige nu opererer regeringen med en økonomisk 2030plan, der gør, at Danmark akkurat vil opfylde Natomålet om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar og sikkerhed i alle årene fra 2023 til 2030, vel at maerke når milliarder­ne til Ukraine regnes med.

Hvis procenten skal højere op i en midlertidi­g periode, kan det finansiere­s uden større problemer, ved at staten kører med et mindre underskud.

»Det kan man bare traekke på kassekredi­tten,« siger Niels Storm Knigge, ledende økonom ved taenketank­en Kraka:

»Vi har ingen problemer med gaeld, og den offentlige saldo ser paen ud. Så hvis det handler om at bestille og betale antiluftsk­yts, nye jagerfly eller andet materiel her og nu, så er det ikke et økonomisk problem. Det er en skrivebord­søvelse regnskabsm­aessigt.«

Et kig på statens bundlinje illustrere­r pointen. Staten står naeste år til et overskud på +0,2 pct. af bnp, når indtaegter og udgifter regnes sammen i det, der kaldes den strukturel­le saldo. EU-reglerne siger, at der maksimalt må vaere et underskud på -1 pct. af bnp. Finansmini­steriet er på den forsigtige side og sigter efter et maksimalt underskud på -0,5 pct. af bnp, så der er en buffer til uforudsete udgifter. På den måde har staten lige nu så meget luft i økonomien, at der er rum til at låne penge til oprustning.

Svaerere bliver det, hvis regeringen i alle årene, der kommer, vil overgå Nato-målet og permanent bruge mere end 2 pct. af bnp på Forsvaret, også efter 2030.

Vi har ingen problemer med gaeld, og den offentlige saldo ser paen ud. Så hvis det handler om at bestille og betale antiluftsk­yts, nye jagerfly eller andet materiel her og nu, så er det ikke et økonomisk problem. Det er en skrivebord­søvelse regnskabsm­aessigt. NIELS STORM KNIGGE, LEDENDE ØKONOM VED TAENKETANK­EN KRAKA

10.400 kr. om året

Det kan ikke finansiere­s via underskud og traek på kasse

kreditten uden problemer, påpeger en kilde taet på forløbet.

Hvis Danmark for eksempel vil bruge 2,5 pct. af bnp på forsvar og sikkerhed permanent, vil det rundt regnet koste ca. 15 mia. kr. ekstra om året. I regeringen­s økonomiske 2030-plan er der kun en reserve på ca. 6 mia. kr. i frie penge, som ikke allerede er afsat til velfaerd, forsvar, grøn omstilling eller skattelett­elser i 2030. Et løft til 2,5 pct. ville altså som minimum efterlade en regning på 9 mia. kr.

»Så skal man altså enten finde nye penge eller sløjfe nogle af de ting, som regeringen har på listen. Det vil vaere en politisk prioriteri­ngsøvelse, man vil blive nødt til at foretage,« siger Niels Storm Knigge.

Det er her, at Finansmini­steriets liste af forslag traeder ind på scenen. F.eks. store grønthøste­rbesparels­er eller en højere bundskat, som både er blevet omtalt som en sikkerheds­skat, fredsskat og krigsskat. En tredje mulighed er at gennemføre reformer, der får danskerne til at arbejde mere, tjene mere og betale mere i skat, sådan som det blev besluttet med afskaffels­en af store bededag.

Ifølge nye beregninge­r fra den liberale taenketank Cepos vil det skaffe 10,7 mia. kr. i statskasse­n at haeve bundskatte­n med 1 procentpoi­nt som en slags krigsskat. Det vil koste en funktionae­rfamilie med to børn ca. 10.400 kr. om året – eller 575 kr. om måneden. Et pensionist­par ville skulle betale ca. 2.400 kr. ekstra om året.

»Regeringen har for få måneder siden gennemført en skatterefo­rm, der letter indkomstsk­atten. Det vil vaere noget af en slingrekur­s at haeve bundskatte­n nu,« mener Otto Brøns Petersen, analyseche­f i Cepos.

Mette Frederikse­n sagde torsdag til Børsen, at regeringen ikke har nogen aktuelle planer om at haeve skatten – men hun ville heller ikke »udelukke noget«.

»Vi har en meget staerk dansk økonomi i dag, og derfor kan vi gøre rigtig meget af det, vi gerne vil, uden at man skal få en følelse af, at det rammer noget. Men med alt det, vi kigger ind i nu, så vil det vaere uaerligt som regering, hvis vi ikke er klare og siger, at det her kommer med en markant højere pris, end vi har vaeret vant til gennem mange år,« sagde hun.

Regeringen ventes komme med sit udspil til nye investerin­ger i Forsvaret i løbet af marts.

 ?? ??
 ?? ?? Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Regeringen ventes komme med sit udspil til nye investerin­ger i Forsvaret i løbet af marts. Foto: Jacob Ehrbahn
Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Regeringen ventes komme med sit udspil til nye investerin­ger i Forsvaret i løbet af marts. Foto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark