Jyllands-Posten

Macron: Ingen røde linjer over for Putin

Den franske praesident­s nye hårde kurs over for Putin har forvaerret hans forhold til Tysklands kansler.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Tiderne med slinger i valsen eller forsøg på at tale Vladimir Putin til fornuft er endegyldig­t forbi.

For Emmanuel Macron er der ingen graenser for, hvor langt Frankrig er villig til at gå for at forsvare Ukraine.

26. februar overrasked­e den franske praesident både deltagerne og omverdenen, da han under et topmøde med vestlige allierede i Paris naevnte muligheden for at sende vestlige soldater til Ukraine.

Det var ikke en fortalelse. Macron har siden skaerpet linjen over for Putin, som han anser for at vaere en trussel mod hele Europa.

Torsdag aften orientered­e han lederne for de politiske partier i Nationalfo­rsamlingen og Senatet om sin holdning til konflikten i Ukraine. Som praesident har Macron vidtraekke­nde magt i udenrigspo­litiske spørgsmål og i en tilspidset krise.

Der er »ingen graenser« og »ingen røde linjer« for, hvor langt Frankrig er parat til at gå i konflikten i Ukraine, fastslog Macron på det tre timer lange møde, hvor han mødte mere hovedryste­n end velmenende nik.

»Man kan ikke tillade sig at opstille graenser over for en fjende, der ingen kender,« sagde Macron og udelukkede ikke at mobilisere franske tropper til Ukraine.

Macron som fransk general

Formanden for Marine Le Pens Rassemblem­ent National, Jordan Bardella, karakteris­erede Macron som krigerisk, og også andre opposition­sledere var mildt sagt skeptiske.

I lighed med 60 pct. af franskmaen­dene, der i den seneste Odoxa-Backone Consulting-meningsmål­ing for Le Figaro ikke mener, at det er en god idé at sende franske tropper i krig.

Som en general i kommandoru­mmet viste Macron sine gaester kort over situatione­n ved fronten, hvor den ukrainske haer er i store vanskeligh­eder over for en russisk haer, der har styrket sin position.

Praesident­en naevnte ifølge Le Figaro også Ruslands cyberangre­b mod flere europaeisk­e lande, herunder Frankrig, og truslen mod franske interesser i Afrika.

Emmanuel Macron kalder sin nye kurs for »strategisk tvetydighe­d«. Uvisheden om, hvad Vesten vil gøre, skal laegge pres på Kreml.

Partnerne i Macrons regeringsk­oalition, François Bayrou

og Édouard Philippe, støtter strategien, og formanden for det franske senat, Gérard Larcher, beskrev Ukraine som skueplads for en »eksistenti­el krig«.

Men optrapning­en fordømmes både til højre og venstre for regeringen. Manuel Bompard fra venstreflø­jspartiet La France Insoumise sagde til journalist­er, at han ankom til mødet bekymret, og at han forlod mødet endnu mere bekymret.

Også lederen af det borgerlige, republikan­ske parti, Eric Ciotti, gentog sit partis »totale modstand mod at indsaette landtroppe­r« i Ukraine.

Tyske soveposer og hjelme

Macrons nye strategi har også forvaerret forholdet til den tyske kansler, Olaf Scholz, og kaster grus i det, der klassisk beskrives som den tysk-franske motor i EU.

I Berlin blev det opfattet som en fornaermel­se, da Macron under topmødet i Élyséepala­eet kritisered­e den tyske kanslers tøven og hånede hans forslag i begyndelse­n af konflikten om at sende hjelme og soveposer som en del af hjaelpen til ukrainerne. Senere trumfede Macron ved at opfordre alle Ukraines allierede til ikke at vaere kujoner.

På trods af historiske uenigheder om bl.a. atomkraft og forsvar og økonomi har Paris og Berlin altid vaeret i stand til at finde et faelles fodslag i EU, men den alliance er nu sat under hårdt pres af krigen i Ukraine.

Det hjaelper ikke, vurderer Isabelle Lasserre i en analyse i Le Figaro, at Scholz og Macron aldrig har kunnet lide hinanden. De er for forskellig­e. I Tyskland har Spiegel opkaldt striden »egoernes kamp«.

Man kan ikke tillade sig at opstille graenser over for en fjende, der ingen kender. EMMANUEL MACRON, PRAESIDENT, FRANKRIG

 ?? ?? Den tyske kansler, Olaf Scholz, kritiseres i Frankrig bl.a. for at afvise at sende tysk-svenske Taurus-missiler med lang raekkevidd­e til Ukraine. Foto: Sebastian Pieknik/ AFP
Den tyske kansler, Olaf Scholz, kritiseres i Frankrig bl.a. for at afvise at sende tysk-svenske Taurus-missiler med lang raekkevidd­e til Ukraine. Foto: Sebastian Pieknik/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark