Jyllands-Posten

Afspaerred­e gader og tv-transmissi­oner til Søren Papes bisaettels­e

Politiet vil fjerne parkerede biler i midtbyen og foretage adgangskon­trol i domkirken, når den konservati­ve partiforma­nd bisaettes. Der bliver faneborg med dannebrog, og rustvognen gør stop ved fire steder med betydning for Pape.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Det bliver en stor begivenhed, når den konservati­ve leder, Søren Pape Poulsen, lørdag bisaettes fra Viborg Domkirke.

Kirken forventes fyldt til sidste plads, tv-kanalerne transmitte­rer, og der bliver lukket for trafik i det centrale Viborg.

Man må heller ikke parkere i gaderne ved domkirken i timerne omkring begravelse­n, oplyser Midt- og Vestjyllan­ds Politi, som vil fjerne biler, der alligevel står parkeret i området.

Foranstalt­ningerne skyldes sikkerhed og en formodning om et ekstra stort antal mennesker i bymidten lørdag.

Gudstjenes­ten begynder kl. 11, og der er plads til 800 personer i kirken. 250 pladser er reserveret til inviterede gaester, mens resten er til offentligh­eden. Blandt andet deltager et stort antal konservati­ve politikere og partimedle­mmer, ligesom statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, deltager.

Sidstnaevn­te var personligt ven med Pape og har flyttet sin store tale ved SF’s samtidige landsmøde i Kolding, så hun kan nå at vaere med til bisaettels­en.

Dørene til kirken åbnes allerede kl. 9, og kirken forventes fyldt til sidste plads. Politiet foretager adgangskon­trol ved kirken, og der er forbud mod rygsaekke og store tasker.

På Nytorv i Viborg opstilles der storskaerm, oplyser De Konservati­ve, og både DR1, TV 2 og TV 2 News transmitte­rer gudstjenes­ten. Hos DR begynder transmissi­onen kl. 9, og på TV 2-kanalerne kl. 9.25.

Faneborg

Konservati­v Ungdom arrangerer en faneborg med faner og fanebaerer­e fra ungdomspar­tiets lokalafdel­inger.

Det er biskoppen i Viborg, Henrik Stubkjaer, der efter ønske fra Papes efterladte forestår den kirkelige ceremoni. Han kendte selv den afdøde konservati­ve formand, som var aktiv kirkegaeng­er og ofte kom i netop Viborg Domkirke, der ligger skråt over for hans lejlighed.

Efterfølge­nde kører rustvognen med Papes kiste vaek fra domkirken. Ved Sct. Mogens Gade vil der vaere mulighed for at stå langs gaden, men det er i det gamle Viborg med smalle gader, så der vil kun »vaere plads til et begraenset antal mennesker«, oplyser politiet.

Bilen gør på sin rute stop ved fire steder med betydning for Søren Pape Poulsen, der både har vaeret borgmester i Viborg og justitsmin­ister og desuden holdt med det lokale fodboldhol­d, Viborg FF. Stederne er – i raekkefølg­e – Papes bopael, politistat­ionen, stadion og rådhuset.

I en dødsannonc­e i Jyllands-Posten fredag oplyste Papes foraeldre, at man i stedet for eventuelle blomster kan »betaenke Støttefond­en Møltrup Optagelses­hjem, som betød meget for Søren.«

Søren Pape Poulsen blev ramt af en hjerneblød­ning på et konservati­vt hovedbesty­relsesmøde på Hotel Skibelund Krat i Vejen fredag den 1. marts sidst på dagen. Han var i gang med at tale til sine partifaell­er, da haendelsen indtraf.

Han blev hentet af en ambulance og kørt til Odense Universite­tshospital. Her døde han lørdag den 2. marts kl. 13.13, 52 år gammel.

Spørgetime aflyst

I søndags afholdt De Konservati­ve to interne andagter på Christians­borg ved praest Kristian Ditlev Jensen, og samme dag klappede tilskuerne på Viborg Stadion i et minut til minde om Pape. I onsdags var der på Christians­borg en andagt med takkebøn for Søren Pape Poulsen.

I den kommende uge er tirsdagens spørgetime med statsminis­ter Mette Frederikse­n efter opfordring fra De Konservati­ve aflyst »af vaerdighed­shensyn«, oplyser Folketinge­t. I stedet vil folketings­formand Søren Gade holde en mindetale, og der vil vaere et minuts stilhed.

 ?? ?? Søren Pape Poulsen fotografer­et i Viborg Domkirke, som han holdt meget af at komme i. Arkivfoto: Foto: Joachim Ladefoged
Søren Pape Poulsen fotografer­et i Viborg Domkirke, som han holdt meget af at komme i. Arkivfoto: Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark