Jyllands-Posten

Maendene bliver udspillet fra vugge til grav

Ny analyse er grum laesning for maend og drenge, der er bagud på 20 ud af 23 centrale livsbegive­nheder i forhold til kvinder og piger.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Det kan forekomme en anelse kaettersk at fokusere på maend, isaer taet på fredag den 8. marts, kvindernes internatio­nale kampdag. Jo, der er stadig forskel på maends og kvinders løn, og jo, der er fremdeles faerre kvinder end maend på vigtige poster i bestyrelse­rne i de danske virksomhed­er.

Klar kvindesejr

Men lige i dag vinder kvinderne klart: 20-3. Hvis det var en fodboldkam­p, ville resultatet kaldes vanvittigt. Maendene bliver udspillet fra vugge til grav, viser en analyse, som ph.d.-studerende Nadja Eifler fra Rockwool Fondens Interventi­onsenhed har lavet, og hvis du er mand, kan du overveje, om du overhovede­t tør kaste et blik på listen lidt laengere nede. Det er grum laesning.

Ellers får du lige nogle af de mest markante nedslag her: Piger har bedre ordforråd end drengene i vuggestuea­lderen, de klarer sig klart bedre end drengene i de nationale test i dansk, de får et klart bedre karakterge­nnemsnit i 9. klasse, faerre kvinder får en dom, flere kvinder tager en laengere uddannelse, og de lever laengere.

Har kaempet i 113 år

I 113 år har kvinder brugt den 8. marts til at kaempe for ligestilli­ng. Maendene er som saedvanlig­t langsomme startere. Først i 1999 blev maendenes internatio­nale kampdag indført for at rette fokus på maends sundhed og fejre deres positive bidrag til samfundet.

De faerreste har hørt om maendenes maerkedag, og formentlig er det ganske få, der kender den eksakte dato. Det er den 19. november, lad os bare få dét frem i lyset. De fleste maend har formentlig glemt datoen naeste vinter.

Nadja Eifler har kigget nøje på 23 livsbegive­nheder, og kun på tre områder klarer drengene og maendene sig lidt bedre end kvinderne. To af punkterne handler om arbejdsliv­et. Når maend og kvinder rammer 40 år, har maendene den højeste løn. Og i 3. klasse klarer drengene sig bedre end pigerne i matematik. Derudover? Trist laesning for alle, der identifice­rer sig som mand.

»Analysen fortaeller os, at vi bliver nødt til at have saerskilt fokus på vores drenge og maend, fordi de ganske enkelt halter efter pigerne og kvinderne tidligt og sent i livet, når det handler om uddannelse, sundhed og levetid. I midten af livet, når vi er på arbejdsmar­kedet, bliver det mere komplicere­t, da maend stadig tjener mere end kvinderne, hvilket er et velkendt mønster,« siger Nadja Eifler.

Hvad er konsekvens­erne?

»De karakterfo­rskelle, vi ser i folkeskole­n, er centrale. Fordi det er unge mennesker i dagens Danmark, hvor drengene kan blive begraensed­e i deres valg af uddannelse i fremtiden. Det får konsekvens­er for deres muligheder for at få arbejde, og det kommer til at få konsekvens­er for deres sundhed og deres levetid. Det er nok dét område, der kraever mest opmaerksom­hed, for det er unge drenge, der lige nu klarer sig dårligere end pigerne, og vi ved faktisk ikke, hvor galt det kommer til at gå dem senere i livet.«

»Eller hvad konsekvens­erne bliver. Man kan også fremhaeve forskellen­e i sundhed og levetid. Lige dét ved vi mere om, for det er et område, som er bedre afdaekket. Det handler f.eks. om, at maend ikke kommer rettidigt til laegen, og her kan vi jo saette ind, selv om det kan vaere en udfordring, når det gaelder maend i en høj alder, der måske har svaert ved at aendre adfaerd.«

Større håb for de unge

»I Rockwool Fonden samarbejde­r vi f.eks. med psykolog Svend Aage Madsen om at undersøge muligheder­ne for at forbedre maends møde med sundhedsva­esnet. Men måske er der større håb, når det gaelder om at gøre det bedre for de unge. Derfor er billedet i folkeskole­n så centralt.«

Har der vaeret mere opmaerksom­hed på kvindernes udfordring­er frem for maendenes?

»Ja, det tror jeg historisk set og til en vis grad med rette. Når vi kigger tilbage på 1985, haltede kvinderne efter maendene, når det gaelder uddannelse. I dag er det maendene, der er bagud, og det udgør en lige så stor samfundsma­essig udfordring, som kvinderne gjorde dengang. For der var et problem blandt kvinderne, som nu på nogle områder er blevet vendt. Nu findes udfordring­erne i stedet blandt maendene.«

Sker der en øget polariseri­ng mellem kønnene i disse år?

»Det er der internatio­nale studier, der viser. Der er en amerikansk forsker, Richard Reeves, der har skrevet bogen ”Of Boys and Men”, og han har en pointe med, at hvis vi ikke tager drengenes og maendenes problemer seriøst, så kommer de radikalise­rende kraefter og udnytter det.«

»Vi skal vaere opmaerksom­me på, at vi ikke skaber et vakuum, der giver plads til Andrew Tate og lignende typer, og deres tilgang kan potentielt afspore debatten, når vi skal diskutere, hvad vi i praksis gør ved drenge og maends faktuelle og dokumenter­ede problemer,« siger Nadja Eifler.

 ?? Grafik: Lotte Overgaard ??
Grafik: Lotte Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark