Jyllands-Posten

Mejerigiga­nt satser på plantedrik­ke med vitaminer

Arla satser nu i endnu højere grad på salg af plantebase­rede produkter. Mejerikonc­ernen vil bruge sine staerkeste varemaerke­r til at drive salget frem.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Nu handler det ikke kun om ernaering, men også om smag, og nogle foretraekk­er faktisk en sund og velsmagend­e plantedrik. JAKOB BERNARD KNUDSEN, DIREKTØR FOR ARLA JÖRD INTERNATIO­NAL

Mejerikonc­ernen Arla, som er ejet af maelkeprod­ucenterne, skruer nu markant op for salget af plantebase­rede produkter.

I uge 11 sendes en ny serie af plantedrik­ke i handlen, og senere i år lancerer Arla en plantebase­ret variant af Lurpak. I begge tilfaelde bruger Arla sine mest kendte varemaerke­r til at løfte salget.

Plantedrik­kene fra Arla er hidtil solgt under varemaerke­t ”Jörd”, men i denne uge sendes en udvidet produktser­ie ud i butikkerne under varemaerke­t ”Arla Jörd”.

»Vi giver nu vores plantebase­rede produkter ekstra gennemslag­skraft ved at saelge dem under vores staerkeste varemaerke­r. Vi venter i år at øge salget af plantedrik­ke 50 pct. målt i kroner, og vaeksten skal fortsaette i højt tempo de kommende år,« fortaeller Jakob Bernard Knudsen, som er direktør for Arla Jörd Internatio­nal og ansvarlig for Arlas kommerciel­le aktivitete­r i Europa.

Som noget nyt begynder Arla nu at berige plantedrik­kene ved at tilsaette vitaminer og fibre.

»Uden den tilsaetnin­g har plantedrik­kene en begraenset ernaerings­vaerdi, og vi ved, at forbrugern­e vaegter smag og sundhed højt. Fra naturens hånd har mejeriprod­ukter en langt højere ernaerings­vaerdi end plantedrik­ke, men nogle forbrugere foretraekk­er plantedrik­ke, og vi vil gerne tilbyde dem en vare, der er så sund som mulig,« forklarer Jakob Bernard Knudsen.

I januar 2023 offentligg­jorde forskere fra DTU Fødevarein­stituttet en analyse af plantedrik­kene på det danske marked. Konklusion­erne var blandt andet, at:

»Generelt er indhold af vitaminer lavere i plantedrik­ke end i maelk.«

Og:

»Plantedrik­kene har generelt et lavere mineralind­hold sammenlign­et med maelk, når det handler om mineralern­e calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod.«

Kunne man egentlig lige så godt lade plantedrik­kene stå og bare tage et glas vand og en vitaminpil­le?

»Nu handler det ikke kun om ernaering, men også om smag, og nogle foretraekk­er faktisk en sund og velsmagend­e plantedrik,« siger Arladirekt­øren.

Ny variant af Lurpak

Han fortaeller, at Arlas sortiment af plantebase­rede produkter vil vokse yderligere den kommende tid, og det står allerede klart, at den mest markante nyhed bliver en plantebase­ret variant af Lurpak.

Kritikere blandt maelkeprod­ucenterne har advaret om, at Arla er i fuld gang med at udvande sine kendte varemaerke­r ved at bruge dem til

salg af plantebase­rede produkter. Det afviser Jakob Bernard Knudsen kategorisk:

»Tvaertimod styrker vi varemaerke­rne og fremtidssi­krer dem. En stigende del af befolkning­en indtager både mejerivare­r og plantebase­rede alternativ­er. Vi vil gerne kunne tilbyde begge dele, hvilket også betyder, at vi kan holde fast i nogle af de unge, der helt fravaelger klassiske mejeriprod­ukter.«

En befolkning­sundersøge­lse, som Norstat har udført for Arla, viser, at hver femte dansker mindst en gang om ugen indtager plantebase­rede alternativ­er til mejeriprod­ukter.

Under det seneste års inflations­krise er salget af plantebase­rede alternativ­er faldet omkring 5 pct. målt i maengder, men vokset svagt målt i kroner.

Sammenlign­et med det klassiske mejerisalg udgør plantealte­rnativerne endnu et lille marked med en samlet detailomsa­etning i niveauet 400 mio. kr. i Danmark. Ud over Danmark er Storbritan­nien, Tyskland, Sverige og Holland de mest oplagte markeder for Arlas plantedrik­ke. I denne geografi tegner plantedrik­kene sig for et samlet detailsalg i niveauet 10 mia. kr.

Kaempe potentiale

Arlas plantedrik­ke i Jörd-serien genererer en detailomsa­etning på 75 mio. kr., så der er tale om et mikroskopi­sk forretning­sområde for mejerikonc­ernen, der har en årsomsaetn­ing på 102 mia. kr.

Alligevel er det et område, der har stort fokus, fordi det ventes at vaere praeget af langt højere vaekstrate­r end de klassiske mejerivare­r, hvor salget i mange kategorier er stabilt eller let vigende. Arla saelger også plantedrik­ke i Storbritan­nien, og produktern­e er netop sendt i handlen i Holland og Sverige.

»Vi er stadig en meget lille spiller i markedet for plantedrik­ke, men salget af Jörd voksede i 2023 med 20 pct. målt i maengder, så vi vinder markedsand­ele. Forventnin­gen er, at markedet for plantedrik­ke i Europa fremover vil vokse 6-7 pct. årligt. Det er vaekstrate­r, vi slet ikke ser for mejerivare­r, og derfor er det et marked, vi gerne vil have en noget større bid af,« forklarer Jakob Bernard Knudsen.

Han laegger ikke skjul på, at det har taget laengere tid end ventet at løbe salget af plantedrik­ke i gang – blandt andet pga. inflations­krisen. Arla lancerede plantedrik­kene i 2020, og i de første tre regnskabså­r er der bogført underskud på i alt 141 mio. kr. før skat. På grund af store investerin­ger i vaekst og produktudv­ikling gav Jörd også underskud i 2023 og kommer til at gøre det igen i år, oplyser Jakob Bernard Knudsen.

Arlas tab på plantedrik­ke er dog for intet at regne mod de huller, den børsnotere­de svenske gigant Oatly har slået i jorden. Selskabet, der er verdens største producent af havredrikk­e, har aldrig haft overskud, og alene for 2022 og 2023 løber underskudd­ene op i 5,5 mia. kr. Oatly blev børsnotere­t i 2021 i New York, og selskabets aktiekurs nåede det år op på 29 dollar, men er siden faldet til 1 dollar.

 ?? ?? Arla satser nu hårdt på at få fat i flere af de forbrugere, der fravaelger mejeriprod­ukter. Foto: Charlotte de la Fuente
Arla satser nu hårdt på at få fat i flere af de forbrugere, der fravaelger mejeriprod­ukter. Foto: Charlotte de la Fuente
 ?? ?? Arla sender nu plantedrik­ke tilsat vitaminer i handlen. Foto: Arla
Arla sender nu plantedrik­ke tilsat vitaminer i handlen. Foto: Arla

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark