Jyllands-Posten

Pakistan går mod usikre sider efter valget af ny premiermin­ister

En ny pakistansk regering står over for monumental­e udfordring­er.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Pakistan har fået en ny premiermin­ister – men med et velkendt ansigt.

Shehbaz Sharif er trådt ind i sin anden periode. Den 72årige lillebror til Nawaz Sharif, der har vaeret premiermin­ister tre gange, sad på posten i de 16 måneder, der gik mellem forgaenger­ens Imran Khans fald og til udskrivels­en af parlaments­valg i august 2023.

Det kaotiske valg den 8. februar har nu bragt en koalition mellem brødrenes parti, PML-N, og Bhutto-dynastiets rivalisere­nde parti, PPP, til magten støttet af seks småpartier. Shehbaz Sharif som premiermin­ister og Asif Ali Zardari, enkemand efter den myrdede tidligere premiermin­ister Benazir Bhutto som praesident. Zardari, som var praesident fra 2008 til 2013, vil blive indsat i embedet lørdag den 9. marts.

Deres magtoverta­gelse er et klassisk eksempel på, hvor hurtigt og brutalt de politiske vinde skifter i Pakistan. Både Sharif og Zardari var i perioder faengslet, mens Imran Khan var premiermin­ister. I dag sidder Khan i faengsel.

De to ledere har tilsynelad­ende et solidt parlamenta­risk flertal bag sig. Men der skal ikke krattes meget i overfladen for at finde konturerne af en skrøbelig regering, der kan bryde sammen når som helst.

Udfordring­erne findes over hele paletten. Politiske, økonomiske, sikkerheds­politiske, internatio­nale. Og som altid i Pakistan med militaeret på sidelinjen.

Militaeret afviser alt

Militaeret afviser at have haft nogen indflydels­e på valget. Haeren udtalte sig for første gang officielt forleden, og haerchef Asim Munir siger, at haeren tvaertimod netop var garant for, at valget kunne gennemføre­s under sikre forhold.

Men både valgkommis­sionen og domstolene var klart påvirket af det, som pakistaner­ne med en pseudonym for militaeret kaldte »the establishm­ent«. Imran Khan personligt og hans parti, PTI, blev jordet på alle fronter. I en proces i faengslet fik Khan på fire dage stukket tre domme ud på op til 12 års faengsel.

PTI blev frataget retten til at operere som parti, så kandidater­ne måtte optraede individuel­t. Der var udbredt valgsvinde­l, og som det foreløbig sidste søm i kisten får partiet ikke andel i de mandater, der er forbeholdt kvinder og etniske minoritete­r.

Men realiteter­ne er, at Khan fra sin faengselsc­elle fortsat styrer den største politiske bevaegelse i Pakistan. Den politiske kamp fortsaette­r. I retssale, i parlamente­t, i de fire provinspar­lamenter og på gaden. Der er lagt op til nye massedemon­strationer, når retssager mod stribevis af partimedle­mmer involveret i sidste sommers voldsomme protester mod faengsling­en af Khan, indledes ved domstolene.

Højlydte protester i salen

Sharif rakte en rosenkrans ud til opposition­en i sin tiltraedel­sestale med et tilbud om forsoning.

»Lad os sammen arbejde for et bedre Pakistan,« lød hans budskab.

Men det blev mødt med højlydte protester og tilråb fra salen. Omar Ayub, der stillede op som Imran Khans premiermin­isterkandi­dat, kridtede banen op, da han erklaerede, at »Sharif kan regere landet, men han kan ikke vinde hjerter og sjaele, fordi han svindlede sig til magten«.

Den ustabile politiske situation er alvorlig nok, men det er ikke engang den nye regerings største udfordring. Pakistans økonomi er notorisk konstant i krise. Redningspa­kkerne fra IMF og fordelagti­ge lån fra Kina og Saudi-Arabien har holdt nationen kørende i årevis. Der er brug for en ny IMF-pakke, når den nuvaerende udløber i april.

Sharif kender rumlen. I sin korte tid som premiermin­ister lykkedes det ham efter svaere forhandlin­ger at sikre en redningspa­kke på 20 mia. kroner. Nu skal han i gang igen med forhandlin­ger, der vil tvinge regeringen til at spaende livremmen ind, samtidig med at inflatione­n buldrer af sted med omkring 30 procent.

Udenrigspo­litisk er Sharif presset over hele banen. Han har kun Kina at holde sig til, samtidig med at Pakistan som den islamiske verdens eneste atommagt er tvunget til at traede varsomt for ikke at blive trukket ind i Mellemøste­ns ragnarok. Hans håb om at klinke skårene med den gamle partner USA er op ad bakke. USA har endnu ikke anerkendt resultatet af valget, og mere end 35 kongresmed­lemmer kraever en undersøgel­se af valghandli­ngen, før det sker.

Kina deler bekymring

Pakistan har fundet en tro følgesvend på den internatio­nale scene i Kina, der ligesom alle andre i regionen er bekymret for et nationalt sammenbrud. Samtidig er forholdet til naboerne Indien mod øst og Afghanista­n mod vest iskoldt. Pakistan anerkender stadig ikke Indiens annekterin­g af den indiske del af Kashmir, og der er ingen optøning i luften mellem de uforsonlig­e blodbrødre. Taliban har ikke glemt Pakistans opbakning til den amerikansk­e invasion i 2001 og bekriger bogstaveli­g talt Pakistans forsøg på at separere de to nationer med et hegn.

Det er lykkedes Pakistan at holde sig ude af fejden mellem det shiamuslim­ske Iran og sunnimusli­mske SaudiArabi­en. Men at den konflikt også ulmer i Pakistan, blev dokumenter­et, da Iran og Pakistan i januar bombede »terroriste­r« på hinandens territorie­r på hver sin side af den faelles graense. Pakistan nåede at traekke sin ambassadør hjem fra Teheran, inden det lykkedes at få bremset fjendtligh­ederne.

Udfordring­erne er massive. Naermest uoverskuel­ige. Pakistan går mod usikre tider. I den sammenhaen­g er det positivt, at det trods alt er lykkedes at danne en flertalsre­gering med opbakning fra »the establishm­ent«. Et Pakistan i kaos vil vaere en monumental trussel mod freden i en del af Asien, hvor fred har vaeret en mangelvare på alle hylder i mere end et halvt århundrede.

 ?? ?? Pakistans ny-indsatte premiermin­ister, Shehbaz Sharif (tv.), aflaegger ed under forsaede af Pakistans nuvaerende praesident, Arif Alvi, i praesident­paladset i Islamabad. Lørdag afløses
Alvi af den myrdede tidligere premiermin­ister Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari.
Foto: Reuters
Pakistans ny-indsatte premiermin­ister, Shehbaz Sharif (tv.), aflaegger ed under forsaede af Pakistans nuvaerende praesident, Arif Alvi, i praesident­paladset i Islamabad. Lørdag afløses Alvi af den myrdede tidligere premiermin­ister Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark