Jyllands-Posten

Jonas Vingegaard erobrede førertrøje­n med flot solosejr

Lørdag bliver TirrenoAdr­iatico reelt afgjort med endnu en dag i bjergene, hvor Jonas Vingegaard er favorit til at fuldende sin kurs mod den samlede sejr. Også i Paris-Nice blev det til dansk sejr.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Midt i sit solotogt kom Jonas Vingegaard til at ligne sin største rival.

Der er nemlig umiddelbar­t kun én anden mand, der kan praestere noget, der minder om den 27-årige cykelstjer­nes bedrift på 5. etape i Tirreno-Adriatico.

Kaptajnen fra Visma-Lease a Bike lavede sin signaturju­bel ved at kysse vielsesrin­gen, da han endegyldig­t havde skabt årets første danske worldtour-sejr.

Under en time efter var det antal blevet fordoblet, da Mattias Skjelmose bekraefted­e sit enorme potentiale ved at vinde 6. etape i Paris-Nice.

Den 23-årige Lidl-Trekdanske­r kørte sig samtidig op i klassement­et i det franske etapeløb, der slutter søndag, og hvor han nu bejler til en samlet topplaceri­ng.

I alt har de danske cykelherre­r hentet 13 profession­elle sejre i 2024, men fredagens triumfer var årets første på det øverste niveau.

Naesten halvdelen – fem styks – har Jonas Vingegaard skabt, og det facit vil formentlig blive endnu mere imponerend­e i løbet af weekenden.

Her skal den dobbelte Tour de France-vinder forsvare den førertrøje, som han erobrede med karrierens første etapesejr i det italienske etapeløb. I klassement­et er den naermeste forfølger Juan Ayoso (UAE Team Emirates), der har 54 sekunder op til danskeren.

Perspektiv­et raekker langt

Ingen kunne forhindre det, selvom de fleste havde forudset det, da det afgørende angreb kom halvvejs oppe ad det naesten 12 km lange stigning San Giacomo.

Staedigt fastholdt den spinkle stjerne sit elegante tråd, der bragte forspringe­t op på naesten et minut ved toppen af bjerget. Bagefter ventede en nedkørsel og et naesten 10 km fladt stykke, der ville have afskraekke­t de fleste andre klassement­sfolk i at begive sig ud i et angreb med naesten 30 km tilbage af etapen. Den slags logik kan Jonas Vingegaard vaere ligeglad med.

I stedet udbyggede han bare sit forspring ned mod andre fremtraede­nde klassement­sfolk som den tidligere Giro d’Italia-vinder Jai Hindley, der forsøgte at indlede et forfølgels­esløb, og det spanske stortalent Juan Ayoso, som havde 22 sekunder ned til danskeren i klassement­et inden fredag, hvor han blev nummer to lidt over et minut efter dagens etapevinde­r.

»Vi havde hele tiden en plan om at angribe i dag. Jeg er virkelig glad for at vinde og betale mine holdkammer­ater tilbage for deres arbejde. Alt gik perfekt,« sagde danskeren i vinderinte­rviewet.

Meget skal gå galt, hvis ikke Jonas Vingegaard fuldender sit vaerk i weekenden og får tilføjet et stort resultat til sit allerede imponerend­e palmares med i alt syv samlede etapeløbss­ejre – Baskerland­et Rundt og Critérium du Dauphiné i 2023, Õ Gran Camino de seneste to år, Coppi e Bartali i 2021 og selvfølgel­ig Tour de France i såvel 2022 som 2023.

Hvis han som ventet står øverst på praemiepod­iet i Tirreno-Adriatico søndag aften, vil det vaere første gang i 32 år, at en dansker har vundet det italienske etapeløb siden Rolf Sørensens triumf i 1992.

Perspektiv­et raekker dog langt ud efter Danmarks graenser.

Efterhånde­n fremstår den 27-årige dansker lige så umaettelig som Tadej Pogacar i deres umiddelbar­t uendelige duel om at vaere verdens mest overlegne cykelstjer­ne. På den måde er rivalerne endt med at ligne hinanden mere, end deres vidt forskellig­e personligh­ed laegger op til.

»Sindssygt velforbere­dt«

For under en uge siden formåede Pogacar atter at overrumple omverden. Også selvom det ikke laengere bør overraske nogen, at han kan finde på at gå solo med 80 km til mål, som det skete under Strade Bianche.

Med sin vanligt ubekymrede attitude kørte den 25årige alene gennem terraenet, der er som skabt til at skabe styrt og uheld på de støvede grusveje. Undervejs havde UAE-kaptajnen overskud til at give thumbs up til en tilskuer i vejkanten, inden han uddelte begejstred­e highfives til tilskuerne op ad den brostensbe­lagte finalestig­ning, hvorefter han fuldendte showman-stilen ved at løfte sin cykel op over hovedet på målstregen som vinderen af det italienske endagsløb.

Kunne man forestille sig Jonas Vingegaard gøre det samme? Er det overhovede­t vigtigt?

På sin egen afdaempede måde har danskeren udviklet sig til at blive »den bedste klatrer i verden lige nu«, som Tadej Pogacar senest har konstatere­t i et interview med Road Code, hvor han udtrykte beundring for sin konkurrent:

»Han kommer altid sindssygt velforbere­dt til Tour de France. Han har en klar plan, og han holder sig 100 pct. til den og afslutter den. Det kan han gøre år efter år.«

I modsaetnin­g til sloveneren bruger Jonas Vingegaard ikke foråret på at jagte en plads i cykelhisto­rien gennem prestigefy­ldte, men risikable endagsløb som Liége-Bastogne-Liége, der kostede Pogacar et braekket håndled i fjor.

Han kommer altid sindssygt velforbere­dt til Tour de France. Han har en klar plan, og han holder sig 100 pct. til den og afslutter den. TADEJ POGACAR

Afgørelsen venter

Den danske Tour de Francemest­er bygger tålmodigt sin form op gennem etapeløb som Baskerland­et Rundt og Critérium du Dauphiné i de kommende måneder, inden han rammer saesonens altoversky­ggende mål – Tour de France.

Det mest utilregnel­ige element relaterer sig til den kynisme, danskeren har udvist gennem det seneste år. Flere gange har han smadret konkurrent­erne på etaper i f.eks. Vuelta a Espana, Baskerland­et Rsundt og Õ Gran Camino, hvor ruteprofil­en ikke virkede oplagt til et angreb for den klatrestae­rke herre.

Med andre ord har den fornuftige fyr vist, at han – ligesom Pogacar – kan agere uberegneli­gt, når instinktet tager over. Fredag skete det igen med et solotogt på en etape, hvor terraenet ikke umiddelbar­t lagde op til at skabe en afgørende tidsforske­l.

Langt mere oplagt Vingegaard-terraen venter lørdag, hvor ingen vel vil vaere overrasked­e over at se ham vinde 6. etape, der slutter med en 10 km lang stigning med en gennemsnit­lig stigningsp­rocent på 8,1 pct.

Med andre ord vil TirrenoAdr­iatico have fået den anden danske vinder nogensinde, når etapeløbet slutter med en flad etape på søndag.

 ?? ?? Jonas Vingegaard har erobret førertrøje­n i Tirreno-Adriatico, der slutter søndag. Foto: Roberto Bettini
Jonas Vingegaard har erobret førertrøje­n i Tirreno-Adriatico, der slutter søndag. Foto: Roberto Bettini

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark