Jyllands-Posten

På ti år har Pia Olsen Dyhr hevet SF ud af asken og ind i realpoliti­k

-

Det er et paradoks: Det lange seje traek. En god tilgang til mange af livets svaere spørgsmål, men også til dansk politik. Alligevel er det lange seje traek blevet en kliché. For resultater­ne viser sig først over tid. Det er derfor ikke så få, som må opgive på vejen i et langt sejt traek.

I SF holder formand Pia Olsen Dyhr i denne weekend landsmøde med sit bagland.

Det falder sammen med hendes 10-års jubilaeum som partiforma­nd. Dermed er hun Folketinge­ts ubetinget laengst siddende formand. Målt i dage - men meget vigtigere i resultater - er hun blevet en af de få gode repraesent­anter for det lange seje traek.

Pia Olsen Dyhr overtog et kriseramt SF, men rejste det af asken med sin arbejdsmor­al og en tydelig retning. Den skylder hendes socialisti­ske partifaell­er hende tak for.

Men det gør resten af Danmark sådan set også. For Pia Olsen Dyhr er et af de mennesker, som har haft størst andel i den ansvarligg­ørelse, der trods alt er sket på den danske venstreflø­j siden 70’erne. Nok var SF stiftet i en tro på indflydels­en mere end på revolution­en. Men ansvarets åg og den røde mangel på virkelighe­dsforståel­se havde alligevel martret hendes forgaenger­e og hele partiet en grad, hvor det undervejs var svaert at se formålet med et folkeparti, der hverken kunne samle sig selv eller folket om noget videre meningsfyl­dt projekt.

Pia Olsen Dyhr har ikke bare flyttet sig selv, hun har også flyttet partiet Hun har vaeret en af de mest markante kritikere af islamistis­k kvindeunde­rtrykkelse og parallelsa­mfund. Hun har gjort den vaerdikamp konkret i stedet for kun at gøre den til et spørgsmål om skrid-ad-helvede-tiloverskr­ifter. Hun har forstået, at vold og social kontrol er den største skaendsel mod kvindefrih­ed i Danmark, og at svaret er et langt sejt traek.

Hun overtog et SF, som stod uden for forsvarsfo­rligskreds­en, men hun meldte sig ind og skrev stolt under på det nationale kompromis.

Hun forstod tidligt, hvad mange venstreori­enterede ellers har haft svaert ved: At nedrustnin­g ikke er svaret, når Europa er i krig. Tvaertimod kraever Putins angrebskri­g et staerkt Europa og et staerkt dansk forsvar. En krig kan ikke vindes med godhed.

Svaret er et langt sejt og meget dyrt oprustning­straek.

Desvaerre har den danske venstreflø­j alt for laenge vaeret kendetegne­t af elitaer virkelighe­dsfornaegt­else.

Åbner man ikke øjnene for mange kvinders uacceptabl­e vilkår i muslimske parallelsa­mfund, fordi man ikke vil forstå, hvad der foregår bag højhusenes vinduer, så svigter man de kvinder. Åbner man ikke øjnene for Europas sikkerheds­politisk skrøbelige situation, fordi man har en naiv tro på nej-til-krig-parolerne og de svage internatio­nale institutio­ner, så svigter man demokratie­t.

Pia Olsen Dyhrs lange seje traek for at gøre SF regeringsd­ueligt har vaeret med til at flytte den røde del af vaelgerne i en mere realpoliti­sk retning. Ikke kun med mere medgørlige finanslovs­krav og taet dialog med Socialdemo­kratiet. Men også ved tålmodigt at turde flytte et parti, der har vaeret toneangive­nde for en yngre generation­s opfattelse af, hvad det vil sige at vaere venstreori­enteret.

Pia Olsen Dyhrs lange seje traek for at gøre SF regeringsd­ueligt har vaeret med til at flytte den røde del af vaelgerne i en mere realpoliti­sk retning.

Der er stadig meget at vaere uenig med SF om. Du godeste. Men de små skridt i den rigtige retning er alligevel vigtige, når der er mange nok. Den anerkendel­se ses også i meningsmål­inger.

Derfor presser SF’s lange seje traek også lejligheds­vis Enhedslist­en til selverkend­else, og det har frisat Socialdemo­kratiet til at bekymre sig mindre om, hvor venstreflø­jsstemmern­e risikerer at havne, når det største arbejderpa­rti raekker indover midten.

Det lange seje traeks resultater fornaegter sig ikke, de forgrener og forplanter sig.

Lad hende endelig tage flere skridt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark