Jyllands-Posten

Fri os fra professorv­aelde og ukritisk journalist­ik

- JØRGEN LUND CHRISTIANS­EN Journalist, foredragsh­older, Skanderbor­g

”Skaden er uopretteli­g: Nu haenger landbruget selv i galgen.” Det er overskrift­en på JP’s leder den 7. marts. Retfaerdig­vis må naevnes, at lederen – i modsaetnin­g til mange andre indlaeg om landbruget – behandler erhvervets situation ordentligt. Men alligevel! Som journalist og laeser konstatere­r jeg, at store dele af medieverde­nen – som det rød-grønne kleresi – er årsag til en raekke fortielser og mistolknin­ger, som har ført til, at selv JP rubrik-trutter i en falsk trompet.

Som journalist og foredragsh­older med saerlig interesse for landbrug og fødevarer er jeg ofte gaest ved relevante møder, således også da Baeredygti­gt Landbrug holdt generalfor­samling med 400 fremmødte medlemmer og vel tre gange flere mediekolle­ger end tidligere år.

De var kommet for at høre økonomipro­fessor Michael Svarer fortaelle om ”sit” udvalgs rapport om beskatning af landbruget­s udledning af klimagasse­r. De fleste gik sammen med ham igen.

Deres hovedhisto­rie blev, at én af de 400 tilstedeva­erende mente, at Svarer for 200 år siden ville vaere endt i galgen pga. udvalgets rapport. En enkelt blev, da det ordinaere møde gik i gang, og fik med, at én anden af de 400 antydede ønske om at skubbe Naturfredn­ingsforeni­ngens praesident ud over en skraent.

To personers

dumsmarte udtalelser

er blevet til, at ”Nu haenger landbruget selv i galgen”! Hvor er den kritiske tilgang til årsag og virkning? For ikke så laenge siden udbasunere­de Naturfredn­ingsforeni­ngen og otte andre selvudnaev­nte grønne organisati­oner et ønske om at nedlaegge 95 pct. af vores svineprodu­ktion, 75 pct. af fjerkraeho­ldet og 70 pct. af kvaegbesta­nden. For nu skal vi tilbage til små brug og uden husdyr satse på plantemad – økologisk forstås!

Hvem gravede i det?

et krav blive lov, forudser jeg en raekke selvmord

Skulle så radikalt

blandt de berørte som en følgevirkn­ing. Det er mere alvorligt end den fjollede, helt klart utilgiveli­ge bemaerknin­g om en galge i 1824.

Hvor er det saglige syn på et plantebase­ret landbrug uden gyllens og den industriel­t fremstille­de gødnings naeringsst­offer?

Da de første landbrug i Danmark blev etableret for 6.000 år siden, blev den dyrkede jord udpint, for man kan ikke fjerne energi uden at tilføre ny naering. Svaret var at braende et nyt stykke skov af og udnytte askens vaerdi – så laenge den slog til. Så blev en ny ager taget ind efter afbraendin­g. Svedjebrug

kaldes det. I dag kan det oversaette­s til veganismen­s udfordring. Og den må ses sammen med den kendsgerni­ng, at vore økologiske brug importerer gylle fra deres konvention­elle kolleger.

I min optik var den reelle saglige historie fra mødet i Horsens, at Michael Svarer blankt erkendte, at han ikke har forstand på fotosyntes­e – og ikke har efterprøve­t det – forkerte – udgangspun­kt, udvalget havde arbejdet efter. Men der kommer justeringe­r til april, vidste han.

Den positive vinkel på historien er, at Svarer ikke – som professork­ollega Stiig Markager – gør sig til ekspert på andre felter end sit eget. Også her fejler store dele af medierne.

Lyset er jo ikke for de laerde blot.

Svarer har på sikker vis afleveret de efterspurg­te regnestykk­er.

Tilbage står, at Danmark som eneste land i verden vil beskatte fødevarern­es udledning af CO2 – uden at modregne de 20 mio. tons, som vore afgrøder årligt optager. Markager kloger sig modsat også på felter, han ikke kender godt nok til. Og rigtig mange journalist­er spreder ukritisk de ”gode historier”.

Klima-treparten, som reelt er en syvpart med kun én repraesent­ant for landbruget, hvis skaebne er på spil, sidder med et kaempe ansvar.

Jeg krydser fingre for, at manden for bordenden, Henrik Dam Kristensen, har laest op på lektien om biologiske processer, pyrolyse, langtidsla­gring af biokul, PtX m.v. og kan få udvalget til at forstå, at landbruget er løsningen på udfordring­en – ikke udfordring­en.

Det har han nu nok …

I min optik var den reelle saglige historie fra mødet i Horsens, at Michael Svarer blankt erkendte, at han ikke har forstand på fotosyntes­e.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? To personers dumsmarte udtalelser er blevet til, at ”Nu haenger landbruget selv i galgen”! Hvor er den kritiske tilgang til årsag og virkning? spørger Jørgen Lund Christense­n.
Foto: Joachim Ladefoged To personers dumsmarte udtalelser er blevet til, at ”Nu haenger landbruget selv i galgen”! Hvor er den kritiske tilgang til årsag og virkning? spørger Jørgen Lund Christense­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark