Jyllands-Posten

Landbrug skal bøde for andres overforbru­g

- JENS SKOV SØRENSEN Efterskole­laerer, deltidslan­dmand, Skals

Svarer-rapporten bekraefted­e det, mange landmaend frygtede – en høj CO2-afgift på landbruget. Tre modeller, som på hver sin måde udskammer et erhverv, der i forvejen gør en stor indsats for klima og miljø. En ting slår ekspertudv­alget fast: Dansk landbrugs konkurrenc­eevne forringes betragteli­gt, produktion­en falder, og derudover er der risiko for, at arbejdspla­dser flytter ud af landet til lande, hvor landbrugsp­roduktion ikke er underlagt saerlige afgifter.

Er det rimeligt, at vi lige nu er i gang med at afvikle og lukke et så betydnings­fuldt erhverv? Flere landmaend har allerede nu lavet exit-planer for at vaere forberedt på, hvordan man kan komme ud af erhvervet, når eller hvis afgifterne kommer. Konsekvens­erne bliver store, også for den almene dansker.

Ekspertudv­algets anbefaling­er og politikern­es ønske om at begraense landbrugse­rhvervet er desvaerre igen nok et forkvaklet forsøg på at høste stemmer.

har man tudet befolkning­en ørene fulde om landbruget som den store klimasynde­r, som dem, der ødelaegger naturen, og som arbejder imod. Men landbruget er et af de sidste erhverv, vi har tilbage, som er bundet af naturen,

I årtier

og som gør det, vi mennesker er skabt til – at leve i og af naturen. Den natur, som mange danskere bevaeger sig laengere og laengere vaek fra. I Danmark har vi den mest effektive fødevarepr­oduktion i hele verden. Alligevel er det igen landbruget, som skal levere og vaere den store spiller i kampen for at nå klimamålen­e.

vores øvrige forbrug? Kig op fra den avis, telefon eller computer, du laeser på lige nu – vi omgiver os med CO2-tunge forbrugsgo­der. Alt, hvad der er omkring os i dagligdage­n, er menneskesk­abt, og som et af verdens rigeste lande sviner vi med vores forbrug.

På den baggrund er det helt uforståeli­gt og direkte håbløst, at man nu vil pålaegge afgifter på et erhverv, der er afhaengigt af naturen, og som producerer varer, der er helt essentiell­e for menneskers behov. Hvor er de høje afgifter på de forbrugsgo­der, vi fråser med og godt kan spare på? På flyrejser, elektronik, tøj osv. Landbruget kan ikke sammenlign­es en til en med al anden industri. Vi har behov for mad, vi har ikke behov for nyt tøj hver måned.

Hvad med

nok ret simpelt – vi er bange for at miste vores bekvemme liv, og for en politiker er der flere stemmer i, at det er de

Desvaerre er det

godt 30.000 landbrugsb­edrifter, der er tilbage, som skal klare skaerene for at opnå klimamålen­e i stedet for den almene dansker.

Landbruget skal bidrage, men det kan blive umuligt at investere i grønne løsninger og forbedring­er, hvis man pålaegges en stor afgift. Det kommer til at påvirke landdistri­kterne i allerhøjes­te grad. Helog deltidsbed­rifterne vil blive hårdt presset økonomisk, og incitament­et til overhovede­t at drive landbrug vil forsvinde. Det er katastrofa­lt, og landdistri­kterne vil blive affolket. Generelt er miljøet og klimaet den store taber i ekspertudv­algets forslag til en CO2-afgift, når landbruget vil sive til andre dele af verden med en meget lavere effektivit­et, og den virkelige udfordring med vores frås af forbrugsgo­der lever videre.

er klar til at fortsaette sin indsats for klimaet, men CO2-afgifter er ikke den rigtige vej. Men er den almene dansker klar til at gøre en indsats, der batter?

Dansk landbrug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark