Jyllands-Posten

I snakker om klima – men hvad gør I selv: Hvornår er det de aerlige hykleres tur til at aendre adfaerd?

Hvornår skal klimahandl­ingerne påvirke espresso-slaraffenl­andet? Eller er klimaforan­dringerne i virkelighe­den ikke så vigtige for segmentet, at de er villige til at aendre noget?

- JAKOB JUNKER Studerende, Odense

Det er en kendsgerni­ng, at verdens temperatur kun går én vej: opad. Det bliver varmere og varmere.

Det er man heller ikke i tvivl om, hvis man følger bare en smule med i det danske mediebille­de. Der er dog et element, som er tragikomis­k, for dem, der snakker mest, er samtidig dem, som står for størstedel­en af CO2-udledninge­n.

På min uddannelse har jeg et valgfag om klimajourn­alistik, og i den forbindels­e havde vi en ekspert inde – som jeg desuden naerer stor respekt for – som fortalte, at et studie viser, at jo mere informeret man er, jo mere villig er man til at aendre sin adfaerd til fordel for klimaet.

Efter et par spørgsmål fortalte

hun så, at hun selv havde vaeret på skiferie intet mindre end tre gange i år. To måneder inde i året. Da der blev spurgt ind til, hvad informatio­n så i virkelighe­den batter noget, fortalte hun, at hun anså sig selv som en »aerlig hykler«.

”aerlig hykler” ikke i virkelighe­den bare en måde at komme den kognitive dissonans til livs? ”Se, jeg ved godt, at mine handlinger ikke stemmer overens med mine holdninger, men jeg er aerlig om det.” Og deri ligger så implicit, at det er okay, for man er jo både bevidst og aerlig. Så har man slukket den kognitive dissonans på den måde.

Langt de fleste tiltag, som har til formål at påvirke danskernes CO2udledni­ng, går hårdest udover de mindst ressources­taerke. Det er samtidig samme gruppe, som står for den mindste del af CO2-udledninge­n. Et argument fra de ”aerlige hyklere” er typisk: ”at ja, det rammer socialt skaevt, men sådan må det vaere. Og der findes jo vegetarisk­e alternativ­er til kød.”

Men er betegnelse­n

der lige er kommet ud af sit espressosl­araffenlan­d efter en tur til Norditalie­n, men dog har købt lidt genbrugstø­j og opladt den superlaekr­e elbil, er det jo en smal sag at spise lidt mindre oksekød – eller betale lidt i afgifter. Personen tager måske ovenikøbet offentlig transport, fordi det faktisk er meget smartere

For en hellig københavne­r,

end bilen i Storkøbenh­avn.

Men for den ikke-ressources­taerke kan en sådan aendring vaere langt mere omfattende. Først og fremmest er den offentlige transport i yderkommun­erne så eklatant ringe, at man oftest er nødsaget til at købe en benzinbil, hvis man ønsker at opleve andet end naboens rapsmarker, som desuden er fuldstaend­ig blottet for biodiversi­tet, men det er en anden sag.

For nogle er kød bare så fast en bestanddel af deres kost, at de helliges superråd intet aendrer. Måske de hellige skulle tage førertrøje­n: Vise, man kan. Og nej, det er nok, at du erstatter den ene af rejserne til Asien med en bilferie i Danmark. Men jeg tror ikke på, at de hellige laver den aendring, og det er sådan set også fint nok, men så skal de bare ikke bestemme, hvad andre skal og ikke skal. De har allerede fået deres kognitive dissonans under kontrol. De er pescetarer hver anden dag, altså medmindre der er kød: ”Det skal jo ikke gå til spilde.”

hellige laver vejblokade­r i nyindkøbte Asics-sko og med jakker lavet af plastic. Ellers så blokerer de lufthavnen, så dem, der har sparet op til en ferie i årevis, får den fuldstaend­ig ødelagt. Se, det skal nok aendre noget!

Hvis man spørger de aerlige hyklere, så gør de jo alt muligt. De handler i genbrugsbu­tikker og husker at pante. Ja ja, så har de også 25 par Nike-sko i skoreolen, men man skal jo følge med på moden … eller noget. De aerlige hyklere er ovenikøbet så dygtige, at de står og bruger helt op til 45 minutter på at oplade deres superlaekr­e elbil, som de desuden har fået et fordelagti­gt lån på og kun betaler 800 kr. om måneden for at kunne oplade frit.

De allermest

Måske de hellige skulle tage førertrøje­n: Vise, man kan. Og nej, det er nok, at du erstatter den ene af rejserne til Asien med en bilferie i Danmark.

Men hvornår går de aerlige hyklere i gang? Hvornår skal klimahandl­ingerne påvirke espresso-slaraffenl­andet? Eller er klimaforan­dringerne i virkelighe­den ikke så vigtigt for segmentet, at de er villige til at aendre noget?

 ?? ?? Langt de fleste tiltag, som har til formål at påvirke danskernes CO2-udledning, går hårdest udover de mindst ressources­taerke. Det er samtidig samme gruppe, som står for den mindste del af CO2-udledninge­n, skriver Jakob Junker. Privatfoto
Langt de fleste tiltag, som har til formål at påvirke danskernes CO2-udledning, går hårdest udover de mindst ressources­taerke. Det er samtidig samme gruppe, som står for den mindste del af CO2-udledninge­n, skriver Jakob Junker. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark