Jyllands-Posten

Det er tid til, at vi maend graeder

- KASPER-PEDER BACH Forretning­sudvalgsme­dlem, Unge Moderater, Otterup

I dag står vi over for en vigtig udfordring i vores samfund – den fastlåste opfattelse af maskulinit­et. Vi har alle hørt saetningen: ”Rigtige maend graeder ikke.” Det skal vaere slut med den slags saetninger. Vi må og skal saette spørgsmåls­tegn ved den stereotype forestilli­ng om maend og maskulinit­et, for det er ikke sort-hvidt.

Vi vil graede, som vores faedre gjorde, ikke af smerte og undertrykk­else, men af befrielse og accept af vores fulde menneskeli­ghed. Vi maend skal insistere på, at maskulinit­et ikke kun kan udtrykkes på én måde.

at kaempe for de drenge og maend, der ikke laengere føler, at de kan stå ind for ligestilli­ngen, dem, som er blevet kørt over af feminismen­s skarpe stemmer og deres direkte ignorering af, at patriarkat­et har lige så store indflydels­e og pres på drenges og maends liv.

Historien har laert os, at vores faedre ofte bar byrden af en maskulinit­et, der kun tillod dem at udtrykke følelser som vrede eller

Det er tid til

styrke, mens sorg og sårbarhed blev undertrykt. Resultatet er maend, som baerer deres smerte i stilhed i frygt for udskamning. Disse maend bliver de helt store tabere, når vi ser på selvmords-, hjemløseog misbrugsst­atistikker­ne.

Når vi begraenser maend, går det ikke kun udover den enkelte mand, men også vores samfund som helhed. Vi opfordres til at bryde ud af den stereotype forestilli­ng om, at en ”rigtig mand” skal vaere hård og ufølsom. Vi skal i stedet omfavne mangfoldig­heden inden for maskulinit­et og lade maend vaere frie til at vaere autentiske udgaver af sig selv.

Vi skal også kaempe for den hvide mands ligestilli­ng, som i dag bliver mast af sine forfaedres ugerninger, saette ham fri, ikke mase ham ind i martyr-manderolle­n.

Vi er ikke vores faedre, og det er på tide at erkende, at maskulinit­et er en kompleks og nuanceret kvalitet.

At graede, at udtrykke sorg eller at vise sårbarhed gør ikke en mand mindre maskulin.

Tvaertimod viser det mod og autenticit­et at vaere åben om vores følelser.

At graede, at føle og at vaere sårbar er ikke tegn på svaghed, men snarere styrke. Når vi tillader maend at vaere hele mennesker, skaber vi et samfund, der er mere empatisk, forstående og i stand til at håndtere de kompleksit­eter, vi alle står over for.

Lad os bryde med den sort-hvide opfattelse af maskulinit­et og skabe et miljø, hvor maend kan vaere tro mod sig selv for sig selv uden frygt for dom eller stigmatise­ring.

Vi skal have en første bølge af maskulinis­me, hvor ligestilli­ng også skal gaelde maend og drenge, for

det er på tide at skabe plads til en maskulinit­et, der er farverig, nuanceret og fri for begraensni­nger.

Sammen skaber vi et samfund, hvor vores sønner og døtre ser op til maend, der ikke er bange for at vaere autentiske.

 ?? ?? At graede, at udtrykke sorg eller at vise sårbarhed gør ikke en mand mindre maskulin. Tvaertimod viser det mod og autenticit­et, mener Kasper Peter Bach.
At graede, at udtrykke sorg eller at vise sårbarhed gør ikke en mand mindre maskulin. Tvaertimod viser det mod og autenticit­et, mener Kasper Peter Bach.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark