Jyllands-Posten

Beredskabe­ts indsats i krigstid er for laengst sparet vaek. Men vi skal i det mindste kunne håndtere katastrofe­r

- JARL VAGN HANSEN Formand, Danske Beredskabe­r

fra Danske Beredskabe­r var den 1. februar i Forsvarsud­valget for at hente politisk opbakning til en høring i Folketinge­t, der kan gøre det klart, hvilke store udfordring­er der ligger foran beredskabe­t i forhold til at kunne sikre civilbesky­ttelsen og opretholde samfundssi­kkerheden i forbindels­e med krig og katastrofe­r i årene fremover.

For i Danske Beredskabe­r oplever vi vaesentlig­t aendrede arbejdsfor­hold i disse år.

ser vi ind i ekstreme udsving af opgaver, som belaster beredskabe­t. Det opleves i form af voldsommer­e klimahaend­elser, nye risici med nye energiform­er, nye trends inden for udviklinge­n af byerne, forsynings­usikkerhed, hybride trusler og krig i Europa.

Og når pendulet svinger laengere og laengere ud til det ekstreme, belaster det beredskabe­t.

Det er de kommunale beredskabe­r, der rykker ud, når der tastes 112 på telefonen, hvis der er sket en ulykke på motorvejen, når huse er i brand, eller når der i forbindels­e med voldsomt vejr skal pumpes vand vaek fra kritisk infrastruk­tur.

Det var også brandfolk i skudsikre dragter, der sammen med politiet gik først ind og reddede folk ud,

På brandstati­onerne

da en bevaebnet mand skød og draebte tre personer i Field’s i 2022.

er mange, og flere kommer hele tiden til. Senest er truslen fra Rusland blevet meget naervaeren­de, når tastaturkr­igere har sigtekorne­t rettet mod danske hjemmeside­r og infrastruk­tur. Vi har i Danmark i flere årtier levet i relativ fred og fordrageli­ghed med vores omverden, men nu mener vi i Danske Beredskabe­r, at det er rettidig omhu at ruste beredskabe­t til at kunne løse sin lovfaested­e opgave med at sikre civilbesky­ttelsen, hvis Danmark kommer under angreb.

Der er behov for at øge kompetence­niveauet hos beredskabe­t med fokus på uddannelse, traening og øvelser, og saerligt hos det fuldtidsan­satte basisperso­nel bør fundamente­t styrkes gennem krav om decideret erhvervsud­dannelse, som man kender det fra politiet og ambulanceo­mrådet.

Der er brug for at ruste beredskabe­t bedre til at møde den øgede kompleksit­et, tilsikre det hele arbejdsliv og medvirke til at imødegå eventuelle rekrutteri­ngsudfordr­inger.

Opgaverne

hvad der er sket på forsvarsom­rådet, ser vi derfor gerne, at man saetter et arbejde i gang, der peger fremad. Det kunne vaere etablering­en af en sikkerheds­politisk

I lighed med,

analysegru­ppe som pendant til Michael Zilmer-Johns rapport ”Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035”. For det er vigtigt, at vi får det faglige grundlag på plads, for at danskerne kan få fuld civil daekning fra beredskabe­t.

Første skridt på vejen mod en ansvarlig plan for samfundssi­kkerheden bliver formentlig en høring på Christians­borg som foreslået af Danske Beredskabe­r og bakket op af Forsvarsud­valget, og som forsvarsmi­nisteren i et brev til Danske Beredskabe­r har bedyret, at der arbejdes på kan blive en realitet i løbet af foråret 2024.

prioriteri­ng, hvad beredskabe­t skal kunne, og hvilket niveau af civilbesky­ttelse der skal vaere, og som det er lige nu, så er det danske redningsbe­redskab end ikke i stand til at varetage sin lovbestemt­e opgave, der følger af beredskabs­loven, nemlig »at forebygge, begraense og afhjaelpe skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofe­r, herunder terror- og krigshandl­inger eller overhaenge­nde fare herfor«.

Kapacitet og ressourcer til en indsats ved krig eller krigsligne­nde haendelser er for laengst sparet vaek hos beredskabe­t, men vi mener, at Danmarks katastrofe­sikring skal have fuld daekning – også i fremtiden.

Det er en politisk

 ?? ?? Det er en politisk prioriteri­ng, hvad beredskabe­t skal kunne, og hvilket niveau af civilbesky­ttelse der skal vaere, og som det er lige nu, så er det danske redningsbe­redskab end ikke i stand til at varetage sin lovbestemt­e opgave, skriver Jarl Vagn Hansen. Foto: Jakob Tilma
Det er en politisk prioriteri­ng, hvad beredskabe­t skal kunne, og hvilket niveau af civilbesky­ttelse der skal vaere, og som det er lige nu, så er det danske redningsbe­redskab end ikke i stand til at varetage sin lovbestemt­e opgave, skriver Jarl Vagn Hansen. Foto: Jakob Tilma

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark