Jyllands-Posten

Den tysk-franske motor må på vaerksted

Nu mundhugges Macron og Scholz om Ukrainekri­gen. Det er mildest talt ikke lige det, EU har brug for.

- LYKKE FRIIS Direktør for Taenketank­en Europa

i Europa hoster. Faktisk er det svaert at pege på perioder med lignende motorprobl­emer. Det skulle da lige vaere, da Frankrigs davaerende praesident, Francois Mitterrand, i december 1989, altså få uger efter Berlinmure­ns fald, insistered­e på at drage på statsbesøg til Østtysklan­d.

For måske kunne han give DDRstaten så meget støtte, at alle drømme om Tysklands genforenin­g blev forpurret? Vesttyskla­nds davaerende kansler, Helmut Kohl, var mildest talt pikeret.

I disse uger har det tidligere så intense forhold nået et lignende lavpunkt. Eller som en tysk kommentato­r har udtrykt det: Der er tale om en totalskade­t motor med to bilrat.

Ikke alene skaendes praesident Macron og kansler Scholz fortsat om økonomi- og energipoli­tikken, de mundhugges nu også om krigen i Ukraine, som de ellers begge betegner som »eksistenti­el«.

Miseren startede for alvor for to uger siden, hvor praesident Zelenskyj blev sendt ud på en unødvendig lang rundrejse.

Scholz og Macron kunne nemlig ikke blive enige om at underskriv­e deres sikkerheds­tilsagn til Ukraine samtidigt.

Derfor måtte praesident­en først til Berlin, efterfulgt af Paris og så videre til den sikkerheds­politiske konference i München, hvor Macron ikke dukkede op. Her havde Scholz travlt med at udstille de manglende franske våbenlever­ancer.

Som modsvar på den naesten opgivende stemning i München valgte Macron at holde et større topmøde i Paris.

Nu skulle der gang i våbenlever­ancerne og taenkes mere strategisk! Lige inden han hoppede på et fly, meddelte Scholz imidlertid, at Tyskland under ingen omstaendig­heder ville levere de vidtraekke­nde Taurus-missiler.

På konference­n lagde Macron sig over i den helt anden grøft og plaederede for, at Europa ikke skulle afvise at sende tropper til Ukraine. Naermest for at udstille Scholz harcelered­e Macron over »dem, der for to år siden blot ville sende taepper og hjelme«, laes Scholz.

Det fik kansleren til at undsige Macron på vej hjem til Berlin: Vi kommer aldrig til at sende tropper til Ukraine. Han blev bakket op af sin vicekansle­r, Robert Habeck, der ellers har taette bånd til Macron: Hvis De vil hjaelpe Ukraine, Monsieur le Président, så send dog våben nu!

Macron har brugt udtrykket »strategisk tvetydighe­d«, altså at Vladimir Putin ikke skal vide sig sikker på, hvordan Vesten vil reagere på en ny russisk eskalation. Det giver i den grad mening.

For hvorfor fortaelle modparten, hvad han helt sikkert ikke behøver at frygte?

er det imidlertid, at bundlinjen efter de forgangne uger snarere er strategisk forvirring – en

Lige så klart

forvirring, der naeppe vil få Putin til at ryste på hånden eller imponere en kommende amerikansk praesident.

For Ukraine og resten af Europa er det derfor en hastesag at få kørt den tysk-franske motor på vaerksted. I en tid med krig og trusler har Europa ikke brug for et magtvakuum. Der er derimod brug for faelles retning, ikke mindst hvis magten snart skifter i Washington DC.

I en tid med krig og trusler har Europa ikke brug for et magtvakuum. Der er derimod brug for faelles retning, ikke mindst hvis magten snart skifter i Washington D.C.

Da en del af uenigheden mellem Scholz og Macron åbenbart skyldes exceptione­l dårlig kemi, bør andre regeringsl­edere forsøge at traede til. F.eks. vil Danmark og Polen, der har EU-formandska­bet i hele 2025, allerede nu kunne spille en mere aktiv rolle.

Det gaelder i hele diskussion­en om EU’s udvidelse, men også våbenlever­ancer til Ukraine.

Selvom hun er travlt optaget af at føre valgkamp, kan kommission­sformand Ursula von der Leyen også vaere behjaelpel­ig. Når alt kommer til alt, er hun jo et levende tysk-fransk kompromis.

I sidste instans var det nemlig Macron, der indstilled­e den tidligere tyske forsvarsmi­nister som kommission­sformand.

 ?? ?? SPADESTIK KOMMENTAR
SPADESTIK KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark