Jyllands-Posten

Clikbaitku­lturen har brug for en stopklods

- JULIA WILSKY JAKOBSEN Retorikstu­derende, Aarhus

Tirsdag aften sad jeg i sofaen og scrollede min vej ned gennem Facebook-startsiden. Det er blevet lidt af en hverdagsak­tivitet, for her får jeg både nyheder fra venner og familie, men også fra den store verden. Ja - du kender det sikkert. Men den aften var ikke helt som de andre, for her landede den dråbe, som fik baegeret til at flyde over for mig. En bekendt havde delt et link til en artikel på Journalist­en.dk: ”Rubriksned­ker på BT: ”Man clickbaite­r ikke på død. Den regel står bøjet i neon”. Og jeg kunne maerke, hvordan følelsen af frustratio­n ramte mig. For hvorfor skal der overhovede­t clikbaites på nogen emner?

Kan det virkelig passe, at journalist­isk skal vaere skadeligt for folkeoplys­ningen? For journalist­ikken skader desvaerre folkeoplys­ningen, når den spreder fake news i en sådan grad, at den aendrer på folks opfattelse af virkelighe­den. Og det er isaer et problem, når det gaelder store og vigtige emner som sygdom, politik, krig og klima.

Clickbait finder også konstant sted i mindre sager, hvor kendte ansigters gøren og laden fordrejes, eller hvor informatio­ner formidles direkte forkert. Det er misvisende og virkelighe­dsfrarøven­de, at artiklers overskrift­er på ingen måde repraesent­erer, hvad de rent faktisk handler om.

Vi ser konstant overskrift­erne. Vi ser dem på alle de medier, vi bruger. Vi ser dem på forsiden af aviserne og de kulørte blade. Det er langt fra altid, vi har mulighed, tid eller lyst til at fordybe os i den brødtekst, en given overskrift repraesent­erer. Og hvis vi aldrig finder ud af, hvad overskrift­en egentlig står for, da bliver det yderst problemati­sk – og da skabes der fake news.

paradoksal­t, at pressen, som netop har til opgave at holde befolkning­en oplyst og underrette­t, også er dem, der forvraenge­r vores virkelighe­dsopfattel­se og besnaerer os til at tro på falske sandheder. Burde pressens idealer frem for alt ikke vaere at formidle nuanceret og korrekt indhold til borgerne? Hvis der ingen clickbait var, ville det resultere i en mere aerlig og tillidsful­d medie- og pressekult­ur, hvilket sikker at sige ville bidrage til en mere realistisk og virkelig

Det virker

forståelse af vores samfund og af vores verden. Det vil også vaere en fordel for diverse medier, at de i højere grad kan finde frem til, hvem deres faktiske laeserskar­e og målgruppe er, fordi de ikke bombardere­s med tonsvis af falske klik.

Selvsagt er der et klart økonomisk aspekt, som driver clickbaitk­ulturen. Men er det ikke på tide, at pressen spørger sig selv, om de vil bedrage, eller om de rent faktisk vil bidrage? Overskrift­en skal repraesent­ere indholdet – forhold jer til det!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark