Jyllands-Posten

Bag trygheden lurer risikoen for panik

Kriseinfor­mation til befolkning­en handler grundlaegg­ende om, at man føler, at man har en grad af kontrol med situatione­n, hvis man er forberedt, og på samfundsni­veau kontrol med befolkning­en. I et historisk perspektiv er det imidlertid ikke overrasken­de,

- ROSANNA FARBØL Historiker, adjunkt ph.d., Aarhus Universite­t

Der er gang i beredskabs­debatten. Både om det danske beredskab overordnet er godt nok, og om den enkelte dansker bør forberede et hjemmebere­dskab. Er det rettidig omhu eller paranoidt krigshyste­ri? Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen har på den ene side laenge insisteret på, at regeringen ikke ville skabe unødig frygt ved at sende en direkte opfordring til at ”preppe”, men han åbnede på den anden side for nylig op for, at det er »sund fornuft« at have lidt ekstra mad på lager.

I torsdags kom så nyheden om, at en raekke myndighede­r med Beredskabs­styrelsen i spidsen nu er i gang med et arbejde, der skal øge danskernes hjemmebere­dskab i tilfaelde af krise eller krig. I hvilken form er endnu uvist.

Den lange vaklen mellem, om man skulle eller ikke skulle lave en pjece, er ikke uden historisk fortilfael­de. Faktisk er det snarere reglen end undtagelse­n. De fleste vil nok erkende, at hvis man er så uheldig at befinde sig der, hvor bomben rammer, så hjaelper nok så mange kilo pasta og dåsetomate­r ikke. Så hvorfor forberede sig? Selvom et nødlager ikke giver fuldstaend­ig sikkerhed i en krisesitua­tion, så kan alene det at gøre noget have en positiv effekt på følelsen af tillid og tryghed. Det er nok også derfor, at der p.t. er stor efterspørg­sel efter såkaldte krisekurse­r.

Kigger vi på det i et historisk perspektiv, blev idéen om, at handling skaber tryghed og tillid, videnskabe­liggjort af militaerps­ykologien i kølvandet på Første Verdenskri­g. Her fandt man ud af, at kedsomhed og lediggang var noget af det vaerste for soldaterne­s moral. Det var naesten bedre at blive sendt på hovedløs mission i ingenmands­land mellem skyttegrav­ene end at sidde i mudderet og vente på døden.

Herfra vandrede denne tankegang ind i den civile sfaere, mens det 20. århundrede skred frem, og krig i stigende grad blev totalkrig. Anden Verdenskri­g demonstrer­ede, at krig i moderne tid var blevet total: Det var ikke laengere ”bare” noget, der foregik på slagmarken, det angik hele samfundet. Den civile produktion blev omstillet til at understøtt­e krigsindsa­tsen, og dermed blev fabrikker og infrastruk­turknudepu­nkter legitime mål for fjendens bombardeme­nter. Oven i det kom terrorbomb­ardementer­ne af storbyer som Hamborg, Dresden, Tokyo og London.

I den totale krig blev befolkning­ens morale eller modstandså­nd, som det også kaldtes, anset som afgørende for at vinde krig. Det kaldtes også ”psykologis­k forsvar”.

Tabte befolkning­en modet, var krigen tabt. Det var afgørende, at ens egen befolkning ikke begyndte at lytte til fjendens propaganda eller rygter og holdt op med at adlyde de hjemlige myndighede­r. Derfor måtte de have informatio­n, pålidelig informatio­n.

Skal man kommuniker­e pålidelig informatio­n om krig og krise, hvis formål er at gøre befolkning­en resilient og styrke tilliden til myndighede­rne, må den ikke vaere urealistis­k optimistis­k.

søgte Danmark noget modstraebe­nde ly under den amerikansk­e atomparapl­y via Nato i 1949. Samme år oprettedes civilforsv­aret. Civilforsv­aret byggede bl.a. beskyttels­esrum og forberedte evakuering­splaner, men en anden kerneopgav­e var oplysning. Informatio­n blev set som nøglen til at holde befolkning­ens moral oppe og dermed til at bevare deres tillid til myndighede­rne.

Men på den anden side risikerede man at puste til frygten, måske endda blaese den op til panik eller apati. Derfor gjaldt det om at finde en balance, og dette kaempede civilforsv­aret med under hele Den Kolde Krig.

Civilforsv­aret gjorde flere, i de fleste tilfaelde forgaeves, forsøg på at udfaerdige kriseinfor­mation. Udkastene er karakteris­eret af en blanding af alvor og beroligels­e. Eksempelvi­s lød indledning­en til en tekst fra 1957: »Selvom der ikke i dag er nogen akut fare for atomkrig, har Civilforsv­arsstyrels­en ment det hensigtsma­essigt at udsende denne vejledning til befolkning­en. […] Følges de givne anvisninge­r, vil muligheden for at overleve

Under Den Kolde Krig

et angreb forøges i vaesentlig grad.«

Og selvom det muligvis var rigtigt, var det ikke helt enkelt at efterleve anvisninge­r som: »Den bedste beskyttels­e er ikke at vaere, hvor angrebet finder sted.« Plakaten blev aldrig trykt, da finansudva­lget afslog at bevilge det fornødne beløb. Blandt isaer socialdemo­kraterne var der nemlig en opfattelse af, at den ville gøre mere skade end gavn.

en pjece nogle år senere, nemlig ”Hvis krigen kommer”. At den blev udsendt, skyldtes dybest set et krav fra Nato, der som led i sikringen af en effektiv regering og centraladm­inistratio­n under en krig gjorde det klart, at medlemslan­dene skulle have styr på deres befolkning­er. De skulle ikke rende rundt og protestere mod regeringen eller plyndre butikker. Nøglen til befolkning­skontrol hed informatio­n, og Nato anbefalede at udsende en pjece og producered­e

Der kom dog

endda en skabelon, inklusive illustrati­oner og tekst. Det var imidlertid for meget for det danske udvalg. Det søgte i stedet inspiratio­n hos vores skandinavi­ske naboer, der havde udgivet lignende pjecer. Man overtog endda titlen fra den svenske ”Om kriget kommer”.

”Hvis krigen kommer” fulgte den velkendte balancegan­g mellem alvor og beroligels­e. Pjecen kom med praktiske hands-on-instruktio­ner og forenklet teknisk informatio­n om truslen samt beroligede med, at hvis man opretholdt ro og orden og adlød myndighede­rne, så skulle det hele nok gå. Den lovede ikke, at alle ville overleve, men at der ville vaere et Danmark på den anden side af krigen.

Pjecen fik en paen modtagelse på lederplads i de ikke-socialisti­ske og ikke-kommunisti­ske dagblade (måske også fordi man gennem intensivt pressekurs­us havde forberedt journalist­erne). Men pjecen den blev angrebet af bl.a. graesrodsb­evaegelsen Kampagnen mod Atomvåben, der udsendte en modpjece: ”Tør De passivt se fremtiden i øjnene.” Efter deres opfattelse ville atomkrigen betyde » … udslettels­e af millioner af mennesker, nuvaerende og kommende generation­er, dens forurening af jorden, luften og vandet, nedbrydnin­g af samfund, retssystem, vor civilisati­on og vore humane principper

…«

Der er ingen tvivl om, at ”Hvis krigen kommer” fremstille­de en vag og optimistis­k version af krigen, graensende til det urealistis­ke. Det var måske pjecens akilleshae­l. Den mest udbredte reaktion på pjecen var nemlig ligegyldig­hed: I april 1962 kunne Gallup konstatere, at en tredjedel af befolkning­en ikke havde laest den. En udbredt forklaring var, at folk ikke regnede med, at der ville vaere noget at gøre uanset. Pjecens vage optimisme formåede ikke at overbevise skeptikern­e. På den baggrund må man konkludere, at det ikke lykkedes at udbrede det glade budskab om, at fremtiden var i trygge haender trods atomkrigen­s potentiell­e ulykker. Skal man kommuniker­e pålidelig informatio­n om krig og krise, hvis formål er at gøre befolkning­en resilient og styrke tilliden til myndighede­rne, må den ikke vaere urealistis­k optimistis­k.

Og den frygtede panik udeblev. Denne lektion kunne nutidens politikere måske finde trøst i, hvis nu de beslutter sig for, at det kan blive nødvendigt på et tidspunkt at informere befolkning­en om, hvad den skal gøre, når strømmen går i flere døgn, og fryser, smartphone­s og elektronis­ke penge ikke laengere dur. Og måske i øvrigt, hvor man finder det naermeste beskyttels­esrum – hvis det stadig findes i ens naerområde.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark