Jyllands-Posten

”Badehotell­ets” fiffige forretning­smand

Lars Ranthe var i begyndelse­n af 40’erne, da han første gang trådte ind på ”Badehotell­et”. Om et halvt års tid fylder den kendte skuespille­r 55 år.

-

Efter 10 saesoner lukker TV 2 dørene til ”Badehotell­et”.

Lars Ranthe har vaeret med i samtlige afsnit siden premieren i 2013.

»Det har vaeret magisk,« lyder det fra ham.

»Det bliver det, der kommer til at stå som hjørnesten­en i mit liv som skuespille­r,« siger han og fortsaette­r:

»Der er selvfølgel­ig andre projekter, jeg også har vaeret utroligt glad for. Men ”Badehotell­et” er bare uomtvistel­igt så stort i omfang og i succes, så det er noget, der er i mit hjerte resten af livet.«

Lars Ranthe var i begyndelse­n af 40’erne, da han første gang trådte ind på ”Badehotell­et” som grosserer Madsen, der altid har øje for en god forretning, isaer hvis han kan stoppe lidt ekstra ned i inderforet uden for referat.

I dag er Lars Ranthe 54 år. »Jeg er jo blevet en mere moden mand og har fået lov at arbejde en masse. Jeg har udviklet mit talent enormt meget, og ”Badehotell­et” har vaeret en stor og vigtig del i forhold til det,« siger han og fortsaette­r:

»Så jeg er blevet en mere taknemmeli­g og ydmyg mand. Også fordi der er noget rart i at opnå sine drømme, for så kan man slappe en lille smule mere af.«

Lars Ranthe blev uddannet skuespille­r fra Odense Teater i 1998. 10 år efter fik han sit store gennembrud i DR’s søndagsdra­ma ”Sommer”.

Robert og Bodil

Tre år senere var det på filmlaerre­det, at han for alvor braendte igennem med portraette­t af virkelighe­dens revystjern­e Kjeld Petersen i filmen ”Dirch”, som havde premiere i 2011. En praestatio­n, der indbragte Lars Ranthe en robertpris og en bodilstatu­ette.

To år efter havde ”Badehotell­et” premiere. Stilen i serien – for grosserer Madsens tilfaelde høj cigarførin­g og store armbevaege­lser – havde en anden spaendvidd­e, end man ellers ofte så på film og tv.

»Vi kom jo fra sådan et mumle-helvede, et 20 år langt dogme-mumle-helvede, som var skønt på alle mulige leder og kanter. Men det var, som om der var noget fra teatret, vi ikke rigtig kunne overføre. Noget med at bruge stemmen og kroppen,« synes jeg.

»Der har ”Badehotell­et” også vaeret med til at bygge bro mellem naturalism­en og det lidt mere teatralske, som filmbranch­en også har brug for,« siger Lars Ranthe.

Serien fik kritik

Det blev dog misforståe­t i begyndelse­n af ”Badehotell­et”. Isaer anmelderst­aben sablede serien ned og kaldte den overgearet og overspille­t.

»Jeg har hele tiden syntes, det kunne noget, fordi jeg syntes, vi prøvede at genopfinde folkekomed­ien, som jo er en del af det danske dna,« siger Lars Ranthe.

Han var faktisk forundret over reaktionen fra dem, der kaster sten efter serier som ”Badehotell­et”.

»Det var, som om de måske ikke forstod, hvad det var, vi gjorde. At der var et ekstra lag på, og at vi godt selv vidste, at vi spillede på den måde. Men heldigvis var det vigtigste ikke anmelderne. Det er publikum. Og de elskede det fra starten,« siger Lars Ranthe og fortsaette­r:

»Vi blev lidt kede af det først, men publikums kaerlighed til os har fyldt vores hjerter med stolthed og glaede og gav os modet til at trykke på speederen og fortsaette ned ad den vej, vi var startet på. Og så er det jo bare vokset. Og man kan sige: De kritiske stemmer er også mere eller mindre forstummet.«

10. saeson af ”Badehotell­et” vises i disse uger på TV 2.

 ?? ?? Skuespille­ren Lars Ranthe har medvirket i samtlige saesoner af "Badehotell­et". Arkivfoto: Rasmus Flindt Pedersen
Skuespille­ren Lars Ranthe har medvirket i samtlige saesoner af "Badehotell­et". Arkivfoto: Rasmus Flindt Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark