Jyllands-Posten

Her er selvsikre Novos største udfordring­er

Den biårlige kapitalmar­kedsdag var endnu et sejrstogt for den danske medicinalk­oncern. Men der er stadig mange ting, der kan få Novos vaekstloko­motiv til at køre af skinnerne.

- SØREN LINDING SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er blevet lidt ensidigt at skrive om Novo Nordisk. Det er ikke det samme som at sige, at det er kedeligt. Men det går bare så ualmindeli­g godt. Der er en orkanstaer­k medvind på cykelstien for den danske medicinalk­oncern, hvis aktiekurs bliver ved med kun at have én retning. Mod stjernerne. Det skete også torsdag, hvor Novo Nordisk holdt kapitalmar­kedsdag for investorer og analytiker­e.

Man bliver ganske enkelt rundtosset af at laese om de store bankers prognoser for de kommende års økonomiske udvikling i Novo Nordisk. Er det muligt at øge sin omsaetning med 200 mia. kr. de naeste tre år? Saelge for naesten 700 mia. kr. i 2030 – og tjene over 300 mia. kr. før skat? Det er ganske enkelt ubegribeli­gt at forstå de finansiell­e ressourcer, som Europas mest vaerdifuld­e selskab står til at råde over i de kommende år.

Når børsvaerdi­en er kommet op i stratosfae­ren og har overhalet Teslas, skal der selvfølgel­ig vaere styr på de ambitiøse udviklings­planer. Derfor skulle Novo Nordisks ledelse på kapitalmar­kedsdagen også udvise stor tiltro til fremtiden og fremvise trovaerdig­e planer for at leve op til de massive vaekstforv­entninger. Det skyldes ikke mindst, at netop markedet for fedmemedic­in er et af de mest hypede at satse sine penge på lige nu.

gennem flere hundreder slides, tusindvis af overbevise­nde ord og en masse spørgsmål uden at kunne lokke konkrete tal for fremtiden ud af topledelse­n, stikker isaer to presserend­e udfordring­er ud.

Succesen for fedmemedic­inen Wegovy er overvaelde­nde stor, og efterspørg­slen overskride­r langt produktion­skapacitet­en. Det er blevet et kapløb med aerkerival­en Eli Lilly om at få udvidet evnen til at producere og levere

Men skal der ses

til et naermest umaettelig­t marked. Novo står til at investere over 100 mia. kr. i nye fabrikker i år, hvor bare overtagels­en af tre påfyldning­sfabrikker fra kontraktpr­oducenten Catalent koster 75 mia. kr. Det viser med al tydelighed, at Novo Nordisk går all in.

Det er helt indlysende vigtigt, at udvidelsen sker hurtigt, sikkert og effektivt for at holde stand mod den fremstorme­nde rival. På den anden side er en synlig presset produktion­sdirektør i gang med at forberede den rette produktion­skapacitet til nye lovende diabetes- og fedmepraep­arater, der allerede kan vaere på markedet fra slutningen af 2025. Der er ingen tvivl om, at der er enorme konkurrenc­efordele, hvis nye laegemidle­r er designet til at blive produceret i store maengder.

Den anden store hovedpine er opgaven med at fremtidssi­kre Novo Nordisks vaekst på den anden side af patentudlø­bet i 2032 på vidundermo­lekylet semaglutid, som de opskruede vaekstprog­noser i dette årti bygger på. Det kan lyde som en distant udfordring, men når det gaelder udvikling af laegemidle­r, kan succesen vurderes mange år før kommerciel lancering. For den danske laegemidde­lkoncern handler det ikke kun om at fastholde den nyvundne succes, men også vise, at den i løbet af de naeste 10 år vil brede sine aktivitete­r ud til nye sygdomsomr­åder.

isaer om i god tid at sikre sig nye supersaell­erter inden for diabetes og overvaegt, der kan tage over for semaglutid. Det er nemmere sagt end gjort. Der er på den lidt kortere bane store forventnin­ger til et kombinatio­nsmiddel kaldet Cagrisema, der med lidt god vilje allerede kan vaere på markedet om under to år. På den lidt laengere bane saettes liden til en helt ny generation af fedmemidle­r i pilleform. Opmuntrend­e data fra et tidligt forsøg fik således Novo Nordisks aktiekurs til at stige markant torsdag. Men samme planer har andre pharmasels­kaber også, så der må forventes en voldsom intensiver­et konkurrenc­e i naeste årti.

Dertil kommer, at Novo Nordisk gerne vil ind i nye markeder, der på den ene eller anden måde relaterer sig til overvaegts- og diabetesre­laterede kroniske sygdomme som nyresvigt og hjerte-kar-lidelser. Det skal ikke kun ske ved hjaelp af mirakelmid­let semaglutid og andre laegemidle­r fra egne laboratori­er, men også fra en raekke milliardkø­b af andre bioteksels­kaber i de senere år. Portefølje­n af lovende nye laegemidle­r er blevet meget større, men der skal alligevel gå mange år, før de for alvor betyder noget.

Det var bemaerkels­esvaerdigt, så få konkrete målsaetnin­ger topledelse­n ønsker at opstille. Men det aendrer ikke på, at der er mindst fem kritiske faktorer, der kan ryste Novo Nordisks succes.

For det første skal produktion­skapacitet­en op sikkert og hurtigt både for eksisteren­de og nye produkter. For det andet skal forsøgsres­ultaterne for afløserne for vidundermi­dlet semaglutid på ingen måde skuffe. For det tredje skal udbredelse­n og diversifik­ationen vaek fra kerneforre­tningen inden for diabetes og svaer overvaegt skride planmaessi­gt frem. For det fjerde må prispresse­t på det vigtige amerikansk­e marked ikke blive for stort. Og til sidst kraever en så stor vaekst en masse kompetente haender og hoveder, der kan vaere svaere at finde.

Men for nu er Novo Nordisk naermest uovervinde­lig.

Det drejer sig derfor

Det viser med al tydelighed, at Novo Nordisk går all in.

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark